ΔΗΜΟΤΙΚΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

“Ανασταίνονται” οι διαβάσεις πεζών

Οι διαγραμμισμένες διαβάσεις πεζών αποτελούν βασικό “εργαλείο” ασφάλειας στους δρόμους μας. Δυστυχώς στο Χαϊδάρι οι περισσότερες -αν όχι όλες- είχαν σβηστεί εδώ και χρόνια, μερικές μάλιστα είχαν καταστεί εντελώς αόρατες σε πεζούς και οδηγούς. Το τελευταίο διάστημα γίνεται μια συστηματική προσπάθεια από τα τεχνικά συνεργεία του Δήμου να αποκατασταθούν οι διαβάσεις σε σημεία του οδικού δικτύου της πόλης.

Ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών, Βασίλης Καρατζαφέρης, μάς είπε σχετικά με αυτή την πρωτοβουλία:

“Ο Δήμος έχει προχωρήσει σε ένα ευρύ πρόγραμμα διαγραμμίσεων σε υφιστάμενες διαβάσεις πεζών, που είχαν σβηστεί για πάρα πολλά χρόνια. Ανταποκρινόμενοι, λοιπόν, σε συνεχόμενα και εύλογα παράπονα και αιτήματα δημοτών, αναλογιζόμενοι την ασφάλεια των πεζών, αλλά και τηρώντας σχετική προεκλογική μας δέσμευση, ξεκινήσαμε την προσπάθεια από πέρυσι. Μετά μια μικρή διακοπή λόγω του χειμώνα, που ο καιρός δεν επέτρεπε εργασίες, συνεχίζουμε αυτή την περίοδο στη Γ. Παπανδρέου και θα ακολουθήσει η Καραϊσκάκη και οι υπόλοιποι δρόμοι της πόλης”.

Στο διάστημα αυτό έχουν επαναχρωμαστιστεί πάνω από 50 διαβάσεις πεζών (χαρακτηριστικά μόνο η Γ. Παπανδρέου έχει 5 συνολικά), σε κεντρικά σημεία, αλλά και σε σχολεία. Μένουν αρκετές ακόμη, αλλά ταυτόχρονα κάποιες από τις πρώτες που βάφτηκαν έχουν αρχίσει να σβήνουν… Πρακτικά το έργο δεν έχει τελειωμό και για να μην χαθούν πάλι από τα μάτια μας χρειάζεται διαρκής προσπάθεια, πράγμα για το οποίο μάς διαβεβαίωσε ο κ. Καρατζαφέρης.

Ωστόσο, ίσως ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια απαιτείται για να γίνει κοινή συνείδηση η προτεραιότητα του πεζού στις διαγραμμισμένες διαβάσεις, όπως ισχύει παντού στην Ευρώπη, αλλά κατά τόπους και σε ορισμένες επαρχιακές ελληνικές πόλεις. Για το λόγο αυτό πρέπει οι οδηγοί να πλησιάζουν τη διάβαση με μικρή ταχύτητα και να σταματούν πριν από αυτή, όταν κάποιος πεζός ετοιμάζεται να τη διασχίσει ή τη διασχίζει ήδη.


Παρόμοια Άρθρα

Back to top button