ΠΟΛΙΤΙΚΗΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Νέο πολιτικό τοπίο στο Χαϊδάρι, χωρίς να αλλάζουν και πολλά…

Αν κριτήριο της πολιτικής αξιολόγησης του σημερινού αποτελέσματος είναι η σειρά των κομμάτων της πρώτης τετράδας, σε σχέση με τις εκλογές του 2023 (βουλευτικές) και του 2019 (Ευρωεκλογές), τότε δεν έχει αλλάξει τίποτε. Αν όμως κοιτάξεις τα ποσοστά τους, τότε μπορείς να μιλάς ακόμη και για νέο πολιτικό τοπίο… Κυρίως διότι η Νέα Δημοκρατία έχασε πολύ μεγάλο μέρος της δύναμής της. Κατόπιν διότι οι ψήφοι προς κόμματα στον πέραν της ΝΔ δεξιό χώρο αυξήθηκαν σημαντικά.

Στη σύντομη σημερινή αναφορά μας στο εκλογικό αποτέλεσμα θα καταγράψουμε αποκλειστικά ποσοστά, καθώς ο καθαρός αριθμός των ψήφων είναι εντυπωσιακά χαμηλότερος σχεδόν για όλους, λόγω της τεράστιας αποχής (52,5% στο Χαϊδάρι, λες και μιλάμε για κανένα έρημο ορεινό χωριό των Ιωαννίνων…). Πάντως αυτό δεν ισχύει για Βελόπουλο και Νατσιό, οι οποίοι, εκτός από ποσοστιαία άνοδο είχαν και αριθμητική σε ψήφους.

Ο μεγάλος νικητής είναι αναμφίβολα η υπερδεξιά ψήφος. Από το 10% περίπου του περυσινού Ιουνίου (Σπαρτιάτες, Ελληνική Λύση, Νίκη κτλ.) φτάσαμε στο 16% σήμερα. (Ελληνική Λύση, Νίκη, Φωνή Λογικής, Εμφιετζόγλου κτλ.).

Το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας έπεσε κάτω από 24,8%, διαγράφοντας μία εντυπωσιακή καθοδική τροχιά. Ένα χρόνο πριν είχε 38,28%, ενώ στις προηγούμενες Ευρωεκλογές πήρε 28,08%. Το θέμα αυτό ασφαλώς θα απασχολήσει σε τοπικό επίπεδο τους δημοτικούς συνδυασμούς που χρησιμοποιούν σαν πολιτικό έρεισμα την ΝΔ. Γιατί, φυσικά, άλλο μία “δεξαμενή” κοντά στο 40% και άλλο μία κάτω από 25%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ άγγιξε το 18% χάνοντας μικρό μέρος της δύναμής του σε σχέση με το 2023. Η Νέα Αριστερά κολύμπησε σε ρηχά νερά (2,74%).

Το ΚΚΕ “τσιμπάει” σε κάθε εκλογική μάχη μεγαλύτερο ποσοστό και βρίσκεται πια κοντά στο 15%. Το ΠΑΣΟΚ από τη μεριά του, στο Χαϊδάρι δεν κατάφερε και πάλι να ξεπεράσει το κατώφλι του 10%.

Τα αποτελέσματα της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης!

.

Νέο πολιτικό τοπίο στο Χαϊδάρι, χωρίς να αλλάζουν και πολλά... 3

Τα αποτελέσματα του Ιουνίου 2023:

Νέο πολιτικό τοπίο στο Χαϊδάρι, χωρίς να αλλάζουν και πολλά... 5

Τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών του 2019:

Νέο πολιτικό τοπίο στο Χαϊδάρι, χωρίς να αλλάζουν και πολλά... 7

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button