ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Νέο διπλό περιβαλλοντικό έργο στο Περιστέρι – Εντυπωσιακό οικονομικό όφελος

Ο Δήμος Περιστερίου έχει “στα σκαριά” νέο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τον ΕΔΣΝΑ. Ήδη υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση, η οποία προβλέπει τον εξοπλισμό του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης με έξι μεγάλα αυτοσυμπιεζόμενα απορριμματοκιβώτια για την συλλογή και επεξεργασία ανακυκλώσιμων υλικών αλλά και την δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων) στο Περιστέρι.

Η σχετική προγραμματική σύμβαση του έργου υπεγράφη παρουσία του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη και του Δημάρχου Περιστερίου Α. Παχατουρίδη, από τον Πρόεδρο του ΕΣΔΝΑ Β. Κόκκαλη και την αρμόδια Αντιδήμαρχο Μ. Τσιώτα.

Η Μονάδα Επεξεργασίας των Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) θα είναι δυναμικότητας 30.000 τόνων ετησίως (με βάση το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων ο ο Δ. Περιστερίου οδηγεί σε ταφή 63.129 τόνους σκουπιδιών ετησίως και η σχετική συνολική επιβάρυνση το 2022 ήταν 4.604.968 ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το κόστος ταφής στον ΧΥΤΑ για κάθε τόνο απορριμμάτων είναι 72,96 ευρώ, το όφελος του Δήμου Περιστερίου, ο οποίος χάρη στο εν λόγω διπλό έργο θα περιορίσει στο μισό περίπου τις ποσότητες προς ταφή, θα υπερβαίνει τα 2.000.000 ευρώ το τον χρόνο!

Όλες οι δαπάνες για την αγορά του οικοπέδου, την προμήθεια των απορριμματοκιβωτίων, καθώς και την κατασκευή, τη λειτουργία και συντήρηση της ΜΕΒΑ θα καλυφθούν από τον ΕΔΣΝΑ. Η διάρκεια της σύμβασης είναι εικοσαετής και μπορεί να παραταθεί για 10 ακόμα έτη.

Με την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου βελτιώνονται οι επιδόσεις του συστήματος Διαλογής στην Πηγή των Αποβλήτων, αυξάνοντας έως και 40% το ποσοστό ανακύκλωσης, εξοικονομώντας πολύτιμους περιβαλλοντικούς και οικονομικούς πόρους, στην κατεύθυνση της κυκλικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ το ποσοστό ανακύκλωσης φτάνει στο 14,3% έναντι 13,6% το 202. Η αύξηση αυτή, αν και η συνολική επίδοση υπολείπεται πολύ των ευρωπαϊκών στάρνταρ, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πρόοδο που γίνεται στα βιοαπόβλητα, για τα οποία έχουν διαμοιραστεί 200 ειδικά οχήματα και 40.000 κάδοι για να επιτευχθεί η διακριτή διαλογή τους. Το 2022 ανακυκλώθηκαν σχεδόν 90.000 τόνοι βιοαποβλήτων, γεγονός που σημαίνει αύξηση 20% σε σχέση με το 2021 και αύξηση 200% σε σχέση με το 2019.

Επίσης, σύμφωνα με την Περιφέρεια Αττικής, ως το τέλος του 2023 προβλέπεται η ολοκλήρωση της εγκατάστασης 1.000 πράσινων γωνιών για να επεκταθεί η χωριστή συλλογή και στα Ανακυκλώσιμα Υλικά σε τέσσερα ρεύματα: χαρτί, γυαλί, πλαστικά και μέταλλα.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button