ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΕΙΔΗΣΕΙΣΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Νεκροταφείο κεραιών Ποικίλου: εκτρωματική εικόνα, 27 χρόνια φαγούρα!

Στην κορυφή του Ποικίλου, στο πιο περίοπτο σημείο του, έχουν εγκαταλειφθεί δεκάδες κεραίες και παραπήγματα που στήθηκαν αυθαίρετα κατά καιρούς από εταιρείες που διαχειρίζονταν ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς κ.ά. Όταν έπαψαν να τα χρησιμοποιούν τα παράτησαν όλα και αποχώρησαν “σαν κύριοι”. Έμειναν πίσω σκουριασμένοι ιστοί κεραιών, παράγκες, τσιμεντοκατασκευές, στέγες αμιάντου, τροχόσπιτα, δεξαμενές, περιφράξεις.

Η εικόνα που αντικρίζουν δεκάδες περιπατητών που ανεβαίνουν μέχρι εδώ καθημερινά είναι αντιαισθητική και εξοργιστική. Το ίδιο άθλιο είναι το θέαμα και από πολύ μακριά, σχεδόν από κάθε γωνιά του Λεκανοπεδίου. Επιπλέον, αποτελούν εστία ρύπανσης για το περιβάλλον. Όλοι ζητούν να απομακρυνθούν, χωρίς ίσως να γνωρίζουν ότι η κατεδάφισή τους εκκρεμεί γραφειοκρατικά από το 1994! 27 χρόνια φαγούρα!

Στο ίδιο σημείο υπάρχουν και εν λειτουργία μεγάλοι ιστοί με κεραίες κινητής τηλεφωνίας, που είναι αδειοδοτημένες.

Ποιος φορέας όμως είναι υπεύθυνος για να φύγει αυτό το χάλι στο βουνό; Το «Χαϊδάρι Σήμερα» απευθύνθηκε στο Δασαρχείο Αιγάλεω. Μιλήσαμε με υπάλληλο που έχει καλή γνώση του θέματος, ο οποίος παρακολούθησε όλα τα στάδια της διαδικασίας για την αποξήλωση το 2019 αντίστοιχων παράνομων εγκαταστάσεων, που υπήρχαν στο Όρος Αιγάλεω.

Όπως μας είπε, το  Δασαρχείο είναι υπεύθυνο για την απομάκρυνση όλων των παράνομων κεραιών. Θα πρέπει όμως να προηγηθούν τα εξής: Πρόταση από το Δασαρχείο προς τη Διεύθυνση Δασών. Ορισμός συντονιστή από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για να υπογράψει τις αποφάσεις κατεδάφισης. Υποβολή ενστάσεων και προσφυγών από φερόμενους ως ιδιοκτήτες σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Όταν τελεσιδικήσουν οι υποθέσεις, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση πρέπει να βρει το κατάλληλο κονδύλι προκειμένου να δημοπρατήσει το έργο της απομάκρυνσής τους. Για πολλές από τις εγκαταστάσεις αυτές οι ενέργειες έχουν ήδη γίνει.

Εδώ κρύβεται η έκπληξη: Ναι, εν έτει 2021, υπάρχουν ανεκτέλεστες αποφάσεις από το 1994! Ο λόγος είναι πως πριν από τη σύσταση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, η τεχνική υπηρεσία της πρώην Νομαρχίας Αθηνών κωλυσιεργούσε και έπαιζε πιγκ πογκ ευθυνών με άλλες υπηρεσίες. Αλλά και τώρα, που είναι γνωστός ο αρμόδιος φορέας, δουλειά δεν γίνεται. 

Ο συνομιλητής μας πάντως μας ανέφερε ότι το 2019 η ίδια διαδικασία τελεσφόρησε για τις παράνομες κεραίες που υπήρχαν στο Όρος Αιγάλεω. Στις συγκεκριμένες εργασίες παραβρέθηκαν και υδροφόρες του ΑΣΔΑ και του ΠΕΣΥΔΑΠ, για το ενδεχόμενο πρόκλησης πυρκαγιάς από τη χρήση οξυγόνου κατά τη διάρκεια των εργασιών αποξήλωσης.

Αν θέλουμε να αρθεί αυτή η εκτρωματική, αντιπεριβαλλοντική κατάσταση στην κορυφή του Ποικίλου πρέπει να δραστηριοποιηθούμε. Να αναλάβουν δράση περιβαλλοντικές οργανώσεις από τους γύρω Δήμους (Χαϊδάρι, Περιστέρι, Πετρούπολη) με κλιμακούμενες -αν χρειαστεί- παρεμβάσεις. Ένα περιβαλλοντικό χάπενιγκ στην κορυφή του βουνού θα γίνει “ορατό” από όσους πρέπει, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button