ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Νέα μέθοδος που μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη εμβολίων κατά ένα εκατομμύριο φορές

Για την αναζήτηση φαρμακευτικών παραγόντων όπως τα νέα εμβόλια, οι φαρμακοβιομηχανίες αξιολογούν συστηματικά χιλιάδες συναφή υποψήφια μόρια. Μια νέα μέθοδος που ανέπτυξαν επιστήμονες στη Δανία, επιτρέπει να γίνει αυτό σε νανοκλίμακα, ελαχιστοποιώντας τη χρήση υλικών και ενέργειας.

Η νέα μέθοδος επιτρέπει τη σύνθεση και ανάλυση περισσότερων από 40.000 διαφορετικών μορίων σε μια περιοχή μικρότερη από ένα κεφάλι καρφίτσας, σύμφωνα με το δελτίο τύπου που δημοσίευσε το Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας (SDU). Η μέθοδος, η οποία λειτουργεί με τη χρήση φυσαλίδων -που μοιάζουν με σαπούνι- ως νανοπεριέκτες, πρόκειται να μειώσει δραστικά τις ποσότητες υλικών και ενέργειας και ως εκ τούτου, το οικονομικό κόστος για τις φαρμακευτικές εταιρείες, επιτρέποντάς τους να επιταχύνουν τις διαδικασίες τους κατά ένα εκατομμύριο φορές.

Νέα μέθοδος που μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη εμβολίων κατά ένα εκατομμύριο φορές 1
(Nikos Hatzakis, University of Copenhagen)

Γραμμωτοί κώδικες (barcodes) DNA

«Η τεχνολογία χρησιμοποιεί γραμμωτούς κώδικες DNA, παρόμοιους με τους γραμμωτούς κώδικες που βρίσκονται σε όλα τα καταναλωτικά προϊόντα, για να παρακολουθεί την ταυτότητα όλων των ενώσεων, των αντιδραστηρίων και των χημικών αντιδράσεων που πραγματοποιούνται παράλληλα σε χιλιάδες εξαιρετικά μικρούς νανοαντιδραστήρες», δήλωσε ο Στέφαν Βόγκελ, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής, Χημείας και Φαρμακευτικής του SDU.

Μια κοινή διεπιστημονική προσπάθεια

Η ανακάλυψη της μεθόδου αυτής είναι αποτέλεσμα μιας διεπιστημονικής προσπάθειας που ήταν δυνατή χάρη στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στη συνθετική βιοχημεία, την νανοτεχνολογία, τη σύνθεση DNA, τη συνδυαστική χημεία και τη μηχανική μάθηση.

«Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου εξοικονόμηση προσπάθειας, υλικών, ανθρώπινου δυναμικού και ενέργειας», δήλωσε ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής χημείας στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος, Νίκος Χατζάκης.

«Κανένα μεμονωμένο στοιχείο στη λύση μας δεν είναι εντελώς νέο, αλλά ποτέ δεν έχουν συνδυαστεί τόσο άψογα», πρόσθεσε ο Χατζάκης.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τόσο βιομηχανικές όσο και ακαδημαϊκές ομάδες που ασχολούνται με τη σύνθεση μακρομορίων όπως τα πολυμερή, θα μπορούσαν να είναι από τους πρώτους που θα υιοθετήσουν τη νέα μέθοδο.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Nature».

ΠΗΓΗ: Interesting Engineering / ertnews.gr

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button