ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Ν. Καρδούλας: Το φετινό κόστος για κάθε σπίτι, ανάλογα με το είδος θέρμανσης – Συγκριτικός πίνακας

Ο Νίκος Καρδούλας, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π., πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε ανάρτησή υπολογίζει πόσο είναι το συνολικό κόστος για θέρμανση τη φετινή σεζόν, ανάλογα με το είδος θέρμανσης, την κλιματική ζώνη και τα τετραγωνικά της κατοικίας, σύμφωνα με τις τιμές του Νοεμβρίου.

Στο εύρος των τιμών του πίνακα, η ελάχιστη τιμή αναφέρεται σε κατοικία 50 τ.μ. και η μέγιστη τιμή σε κατοικία 120 τ.μ. και ο καθένας μπορεί να εκτιμήσει το κόστος για τα δικά του τετραγωνικά.

Ν. Καρδούλας: Το φετινό κόστος για κάθε σπίτι, ανάλογα με το είδος θέρμανσης - Συγκριτικός πίνακας 3

Για παράδειγμα το συνολικό κόστος θέρμανσης με πετρέλαιο τη φετινή σεζόν για κατοικία 100 τ.μ. θα είναι στην Αργολίδα (Α Ζώνη) 298 €,στην Αττική (Β Ζώνη) 447 €, στη Θεσσαλονίκη (Γ Ζώνη) 784 € και στην Καστοριά (Δ Ζώνη) 1.190 €.

Σαν ηλεκτρικά συστήματα θεωρούνται οι ηλεκτρικοί λέβητες, οι ηλεκτρικές σόμπες, τα καλοριφέρ λαδιού, οι θερμοπομποί, τα αερόθερμα, τα διάφορα πάνελ θερμότητας, κλπ.

Στις τιμές δεν συμπεριλαμβάνεται το εισοδηματικό επίδομα θέρμανσης για τα νοικοκυριά που καταναλώνουν πετρέλαιο ή φυσικό αέριο ή καυσόξυλα ή πέλλετ ξύλου και προφανώς το κόστος θα είναι χαμηλότερο για τα νοικοκυριά που το δικαιούνται.

Παραδοχές:

Ένα σπίτι 50 τ.μ. καταναλώνει ετήσια για θέρμανση 1.250 θερμικές κιλοβατώρες στην Α Ζώνη, 1.900 στη Β, 3.300 στη Γ και 5.000 στη Δ Ζώνη.

Ένα σπίτι 120 τ.μ. καταναλώνει ετήσια για θέρμανση 3.000 θερμικές κιλοβατώρες στην Α Ζώνη, 4.500 στη Β, 7.900 στη Γ και 12.000 στη Δ Ζώνη.

Για το τελικό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται προς κάλυψη της θέρμανσης, συμπεριλαμβάνονται και οι πάγιες ηλεκτρικές καταναλώσεις των άλλων συσκευών του νοικοκυριού εκτός θέρμανσης, ώστε το κόστος να είναι ρεαλιστικό, αφού η τιμή της ηλεκτρικής κιλοβατώρας εξαρτάται από τη συνολική κατανάλωση.

Κλιματικές Ζώνες:

ΖΩΝΗ Α: Νομοί Αργολίδας, Αρκαδίας (πεδινή), Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης, Κύθηρα & νησιά Σαρωνικού (Αττικής), Κυκλάδων, Λακωνίας, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Ρεθύμνου, Σάμου και Χανίων.

ΖΩΝΗ Β: Νομοί Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων & νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Μαγνησίας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Χίου.

ΖΩΝΗ Γ: Νομοί Αρκαδίας (ορεινή), Έβρου, Ευρυτανίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Σερρών (εκτός ΒΑ τμήματος), Τρικάλων και Χαλκιδικής.

ΖΩΝΗ Δ: Νομοί Γρεβενών, Δράμας, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών (ΒΑ τμήμα) και Φλώρινας.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button