ΕΙΔΗΣΕΙΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μητροπολιτικό Υδατοδρόμιο Ελευσίνας… και άλλες φούσκες!

από το ecoeleusis.org

Ξαφνικά στο τέλος του περσινού Ιουνίου μια μεγάλη είδηση ξύπνησε την πόλη: Μητροπολιτικό Υδατοδρόμιο στην Ελευσίνα! Κάτι που έλειπε από την Ελευσίνα…

«Το μεγαλύτερο της Μεσογείου». «Το μεγαλύτερο της χώρας που θα εξυπηρετεί 4 εκ επιβάτες». «Με 15 θέσεις υδροπλάνων τουλάχιστον». «Βάση του δικτύου στην Ελλάδα απ’ όπου θα ξεκινούν δεκάδες προορισμοί. Θα συνδέει την Αττική με την Πάτρα και τα Επτάνησα, τις Κυκλάδες και το βόρειο Αιγαίο μέσω Χαλκίδας». «Το σχέδιο καλά δουλεμένο και έτοιμο από τον νυν Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΛΕ».

«Η επιλογή του υπουργού Ναυτιλίας  Π. Κουρουμπλή να τοποθετήσει στο τιμόνι του ΟΛΕ τον κ. Γαργαρέτα φαίνεται ότι αποδίδει, αφού πολλά θέματα επιλύονται και νέα αναπτυξιακά έργα ξεκινούν…!!» έλεγε το αγνώστου προελεύσεως Δελτίο Τύπου που διοχετεύτηκε στα Μ.Μ.Ε. Η Hellenic Seaplanes ανέλαβε την διαδικασία σχεδιασμού και αδειοδότησης του Υδατοδρομίου «μετά από επιτυχή αξιολόγηση  από την επιτροπή του ΟΛΕ!» και βρήκε και τους Κινέζους επενδυτές…

Ενδεικτικοί για την δημιουργία κλίματος τετελεσμένου γεγονότος οι τίτλοι που ακολουθούν:

  • «Σχεδιάζεται Μητροπολιτικό Υδατοδρόμιο στο λιμάνι της Ελευσίνας» (30/6/208)
  • «Στον χάρτη των υδατοδρομίων μπαίνει η Ελευσίνα» (16/7/2018)
  • «Μητροπολιτικό Υδατοδρόμιο στην Ελευσίνα: Ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός ξεκίνησε η αδειοδότηση!» (9/8/20180)
  • «Hellenic Seaplanes και Κινέζοι επενδυτές συμφώνησαν για το Μητροπολιτικό υδατοδρόμιο στην Ελευσίνα» (4/9/2018)
  • «Έτσι θα είναι το μητροπολιτικό υδατοδρόμιο στην Ελευσίνα» (8/2/2019)
  • «Ολοκληρώθηκαν οι μελέτες και ο σχεδιασμός για το μητροπολιτικό υδατοδρόμιο της Hellenic Seaplanes στην Ελευσίνα» (8/2/2019)
  • «Το μητροπολιτικό Υδατοδρόμιο Ελευσίνας προχωράει» (9/2/2019)

Στις 4/8/2018 τρεις Κινέζοι «επενδυτές» φωτογραφίζονται στα γραφεία του ΟΛΕ μαζί με τους Διευθύνοντες Συμβούλους της Hellenic Seaplanes και του ΟΛΕ. Οι τελευταίοι, στις 8/8/2018, παρουσιάζουν «το σχέδιο» στον Δήμαρχο, ο οποίος δεν νιώθει την υποχρέωση να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο παρά τα επανειλημμένα αιτήματα Δημοτικών Συμβούλων. Ταυτόχρονα ανακοινώνεται «η ολοκλήρωση της Α’ φάσης της Αδειοδότησης του Μητροπολιτικού Υδατοδρομίου»!

Για μήνες ολόκληρους το… «Project» εμφανιζόταν σαν ένα ακόμα success story της Δημοτικής Αρχής, που επί των ημερών της γίνονται «πράματα και θάματα» στην πόλη…

Μητροπολιτικό Υδατοδρόμιο Ελευσίνας… και άλλες φούσκες! 3Σχεδόν 8 μήνες μετά (1 Απριλίου 2019) το θέμα έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο «για συζήτηση -ενημέρωση», αφού η λήψη απόφασης υπέρ του σχεδίου που επιζητούν ο ΟΛΕ και η Hellenic Seaplanes, για να την προσκομίσουν στο ΤΑΙΠΕΔ, μάλλον δεν αποτολμάται.

Από την αποκαλυπτική συζήτηση που επακολούθησε προκύπτει κραυγαλέα το συμπέρασμα ότι το ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΟ μοιάζει με κακόγουστο πρωταπριλιάτικο ψέμα. Τώρα πλέον, άλλα λένε:

  • Ότι τώρα θα αδειοδοτηθεί, όχι Μητροπολιτικό, αλλά «Περιφερειακό Υδατοδρόμιο»! Με δύο – τρία υδροπλάνα ανατολικά στο λιμανάκι των αλιέων και με λίγες πτήσεις, κι αν αυτό πάει καλά, αν μεταφερθεί – άγνωστο που – το εμπορικό λιμάνι και αν ανελκυστούν τα ναυάγια, τότε θα υλοποιηθεί το «Μητροπολιτικό» Υδατοδρόμιο, εξαφανίζοντας το παλιό λιμανάκι, 30 μόλις μέτρα από την τελευταία οικοδομική γραμμή του ρυμοτομικού σχεδίου της πόλης, και με μια φαραωνικού τύπου υπερκατασκευή που θα καταλάβει όλη την κεντρική προβλήτα του σημερινού εμπορικού λιμένα, αυτή που η Πρωθυπουργική εξαγγελία προόριζε για αναψυχή και ψυχαγωγία! Μάλιστα τα υδροπλάνα χωροθετούνται εκεί που το περιβόητο Master Plan του ΟΛΕ προέβλεπε (τρομάρα τους!) …κρουαζιερόπλοια.
  • Ότι η Ελευσίνα υπήρξε τελευταία επιλογή μετά το ΣΕΦ, τον Φλοίσβο, τον Άγιο Κοσμά και την Πάχη. Η επίκληση του γεγονότος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021 προκαλεί θυμηδία. Ούτε καν παρέστη στο Δ.Σ η «ELEUSIS 2021».
  • Ότι είναι θέμα λίγων εβδομάδων η αδειοδότηση του «Περιφερειακού Υδατοδρόμιου» ανατολικά στο λιμανάκι των αλιέων και μπροστά στο διατηρητέο της Παλαιάς Ελαιουργικής, όπου και η μικρή ξύλινη προβλήτα η οποία θα προεκταθεί με πλωτή προβλήτα, ενώ θα τοποθετηθούν και δύο ISOBOX και τουαλέτες για ΑΜΕΑ σε χώρο 60 – 70 τμ. (κόστος επένδυσης 100 – 150 χιλ ευρώ) στην στεριά. Ένα απλό τηλεφώνημα στην αρμόδια Διεύθυνση Εναέριων Μεταφορών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών μπορεί να βεβαιώσει ότι καμία αίτηση, είτε για Περιφερειακό, είτε για Μητροπολιτικό Υδατοδρόμιο στην Ελευσίνα δεν έχει υποβληθεί μέχρι σήμερα!

Τέλος, εκτίθενται ανεπανόρθωτα όσοι από όψιμη, νεοφιλελεύθερου τύπου,  ιδεοληψία καλοδέχονται άκριτα οποιαδήποτε μπαρούφα ως «επένδυση» για να εμφανιστούν  – τάχατες – οικείοι στους επενδυτές, και να δημιουργήσουν φρούδες προσδοκίες στους ανέργους και στους αναξιοπαθούντες και είναι έτοιμοι να παραχωρήσουν τα λιγοστά ελεύθερα τετραγωνικά μας για το σκοπό αυτό. Η φούσκα μάλλον θα σκάσει στα χέρια τους καθώς και στου Δήμαρχου που έμεινε σιωπηλός στην τρίωρη συνεδρίαση.

Όπως έσκασε το 2014  η φούσκα της  υποτιθέμενης εξαγοράς του λιμανιού από τον Δήμο μέσω της αγοράς της μίας και μοναδικής μετοχής του ΟΛΕ!

Όπως έσκασε το 2015  η φούσκα της ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗΣ, τότε που η Δημοτική Αρχή διατυμπάνιζε ότι τα ΕΛΠΕ θα «θερμάνουν» την πόλη!

Όπως έσκασε το 2018 η φούσκα της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ)  που υποτίθεται ότι οι φωστήρες της Δημοτικής Αρχής εισηγούνταν στο Δημοτικό Συμβούλιο να υλοποιηθεί σε αγνώστου ταυτότητας οικόπεδο στον Δήμο!

Αλήθεια μήπως μπήκαν στον κόπο οι Δημοτικοί μας άρχοντες να διαμορφώσουν ιδία γνώμη για το θέμα υποβάλλοντας στοιχειώδη ερωτήματα προς το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ελευσίνας για την συμβατότητα του μεγαλεπήβολου εγχειρήματος με τις λειτουργίες του Στρατιωτικού Αεροδρόμιου, της Ναυσιπλοΐας αλλά και τους εγκατεστημένους τερματικούς σταθμούς πετρελαιοειδών στον Κόλπο;

Δυστυχώς άλλες είναι οι προτεραιότητες και οι ανάγκες της πόλης.

ecoeleusis.org, Χρήστος Χρηστάκης

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button