ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΔΗΜΟΤΙΚΑΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Μιχάλης Σελέκος: «Θα ήταν έντιμη τώρα η μείωση των δημοτικών τελών;»

Παρότι η δημοτική αρχή έχει ως πάγια πολιτική θέση την κατάργηση των δημοτικών τελών, θεωρεί “πυροτέχνημα” μια συμβολική κίνηση μείωσής τους την περίοδο αυτή. “Θα ήταν έντιμο σε προεκλογική χρονιά να κάναμε μια τέτοια κίνηση εντυπωσιασμού;”. Η φράση αυτή συμπυκνώνει το πνεύμα της τοποθέτησης του δημάρχου στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Έτσι τα δημοτικά τέλη για το νέο έτος, στον Δήμο Χαϊδαρίου, θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με τα περυσινά. Μοναδική -ανοδική- μεταβολή θα υπάρξει στα τέλη μεγάλων  επιχειρήσεων, κυρίως σούπερ μάρκετ. Ωστόσο ο δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος υποσχέθηκε πως την επόμενη χρονιά θα είναι διαφορετική. Με νέα δεδομένα πια, θα μπορέσει η εκλεγμένη δημοτική αρχή να πετπυχει μια γενναία μείωση τους.

Πάνος Μοσχονάς: «Έτσι θα εξασφαλίσει επιπλέον 60.000 ευρώ ο Δήμος»

Στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Πάνος Μοσχονάς, είπε ότι στον καθορισμό των τελών για το έτος 2019 δεν υπάρχει καμία διαφορά σε σχέση με πέρυσι. Η μοναδική που είναι προς τα «πάνω», αφορά επιχειρήσεις όπως τα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Αυτή η μικρή αύξηση στη συγκεκριμένη κατηγορία, θα επιφέρει περίπου 60.000 ευρώ στο ταμείο του Δήμου. Ακόμα ανακοίνωσε πως θα υπάρξει ενοποίηση των δημοτικών τελών σε όλα τα ακίνητα της οδού Στρ. Καραϊσκάκη.

Στο σημείο αυτό ο Κώστας Ασπρογέρακας υποστήριξε πως το ειδικό τέλος αποκομιδής ογκωδών απορριμμάτων (λ.χ παλιά έπιπλα) πρέπει να εισπράττεται από τον Δήμο. Γιατί, όταν το πληρώνει, ο δημότης “το καταλαβαίνει”. Ο Βασίλης Καρατζαφέρης ρώτησε αν ο Δήμος μας ελέγχει την εισπραξιμότητα των τελών, ειδικά από επιχειρήσεις.

Μιχάλης Σελέκος: «Θα ήταν έντιμη τώρα η μείωση των δημοτικών τελών;» 1

Οι θέσεις των δημοτικών παρατάξεων

Ο Ανδρέας Μποζίκας δήλωσε πως συμφωνεί με την πρόταση της δημοτικής αρχής, χωρίς να αιτιολογήσει επιπλέον τη στάση του.

Ο Βαγγέλης Ντηνιακός ξεκαθάρισε επίσης πως ψηφίζει θετικά. Υπενθύμισε όμως πως στην 5η χρονιά που διανύει η σημερινή δημοτική αρχή, το θέμα που συζητιέται με ένταση από τους δημότες είναι η καθαριότητα. Αυτή θα έπρεπε να ήταν σε πολύ ανώτερο επίπεδο, εξαιτίας των υψηλών δημοτικών τελών. Πρόσθεσε πως, αν το πρόβλημα λυθεί εξ ολοκλήρου, η λύση θα πέσει στις πλάτες των δημοτών με τη λήψη του σχετικού δανείου που πήρε ο Δήμος. Για το λόγο αυτό θα μπορούσαν τη φετινή χρονιά να μειωθούν τα δημοτικά τέλη.

Ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος ξεκαθάρισε πως θα καταψηφίσει την συγκεκριμένη πρόταση, όπως κάνει και τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια. Ο λόγος είναι ότι διαφωνεί με την πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων που εφαρμόζει η σημερινή διοίκηση. Η δική του παράταξη αντιπροτείνει εντελώς διαφορετικό πρόγραμμα, που στηρίζεται στη διαλογή στην πηγή και στην εντατική ανακύκλωση. Μια τέτοια εφαρμογή από το Δήμο θα μείωνε σημαντικά τα κόστη της καθαριότητας. Ως παράδειγμα ανέφερε τον Δήμο Αιγάλεω, που με παρόμοιες κινήσεις μείωσε τα έξοδα του κατά 170.000 ευρώ μέσα σε ένα έτος. Ανάλογη πολιτική θα έδινε τη δυνατότητα στο Δήμο μας κάθε χρόνο να αγοράζει με δικά του χρήματα και όχι με δάνειο, ένα καινούριο απορριμματοφόρο, δήλωσε.

Ο Ηρακλής Δρούλιας υπενθύμισε πως η παράταξή του κατά τα πρώτα χρόνια ψήφιζε τα δημοτικά τέλη. Θεώρησε όμως πως, σε σύγκριση με όμορους Δήμους, στο θέμα της ποιότητας της καθαριότητας η ανταποδοτικότητα των τελών είναι αρνητική. Σύμφωνα με τον κ. Δρούλια, ο χρόνος που δόθηκε για τη βελτίωση στο κομμάτι της καθαριότητας και του οδοφωτισμού ήταν πολύς. Υποστήριξε πως πρώτο μέλημα οποιασδήποτε δημοτικής αρχής πρέπει να είναι η μείωση των τελών, με καλύτερα αποτελέσματα στον ηλεκτροφωτισμό και την καθαριότητα. 

Ο Κώστας Ασπρογέρακας ψήφισε θετικά, αιτιολογώντας πως διαφορετικά ο Δήμος μας θα βρεθεί κυριολεκτικά «στον αέρα». Είπε όμως πως καταψηφίζει τα «αιματοβαμμένα πλεονάσματα», όπως τα ονόμαζε ο ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο που ήταν στην αντιπολίτευση. Σήμερα, είπε χαρακτηριστικά, κρατικοί φορείς προχωράνε σε κατασχέσεις για οφειλές ιδιωτών από 500 ευρώ.

Η δημοτική σύμβουλος Ειρήνη Γεωργιάδη υποστήριξε πως θα επιθυμούσε μείωση των δημοτικών τελών. Αναρωτήθηκε με ποια λογική παραμένουν στα ίδια επίπεδα και δεν έγινε μείωση. Ακόμα εξέφρασε την επιθυμία της να γίνει μείωση για κατοίκους που στις γειτονιές τους λειτουργούν λαϊκές αγορές.

Ο τέως αντιδήμαρχος Κώστας Βορέας παρεμβαίνοντας στη συζήτηση είπε πως αρκετές δημοτικές παρατάξεις προτείνουν τη μείωση τους στο Δημοτικό Συμβούλιο, όμως την ίδια ώρα στηρίζουν κόμματα που επιδιώκουν την επιβολή νέων φόρων. «Ας έχει μια συνέπεια ο αντιπολιτευτικός σας λόγος και μην λέτε λόγω εκλογών πράγματα που δεν σας τιμούν», είπε σε έντονο ύφος.

Μιχάλης Σελέκος: «Δεν διαμορφώσαμε εμείς το ύψος των δημοτικών τελών»

Κατά το κλείσιμο της συζήτησης ο δήμαρχος Μιχάλης Σελεκος επανέλαβε πως πολιτική θέση της παράταξής του είναι να μην υπάρχουν δημοτικά τέλη. Ο καθένας να φορολογείται ανάλογα με το εισόδημά του και να μην υπάρχουν έμμεσοι φόροι, που στην καθημερινότητα μας αγγίζουν το 70% για εργαζόμενους, συνταξιούχους και προνομιούχους. Οι Δήμοι, από την άλλη, θα έπρεπε να χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στη συνέχεια της τοποθέτησής του έκρινε πως τα ανταποδοτικά τέλη προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε Δήμου. «Δεν διαμορφώσαμε εμείς το ύψος τους, αλλά έγινε πολλά χρόνια πριν. Όταν αναλάβαμε, πήγαμε σε γενναία μείωση για ειδικές κατηγορίες συνδημοτών μας. Ειδικά για ανέργους ψηφίσαμε μείωση, κάτι όμως που δεν εγκρίθηκε και επιστράφηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση!», είπε μεταξύ άλλων.

Μάλιστα παρουσίασε και μια ιδιαιτερότητα του Χαϊδαρίου, που είναι η μεγάλη έκταση του. Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Σελέκο, αν μειωθούν τα δημοτικά τέλη σε σημαντικό βαθμό, η υπηρεσία καθαριότητας δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί ούτε στη μισή δουλειά που κάνει σήμερα.

Τόνισε πως οι προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου πήραν μια σειρά από δάνεια για διάφορους σκοπούς. Αντίθετα η δική του πήρε μόνο ένα δάνειο και αυτό για την αγορά στόλου καθαριότητας, που σε λίγες μέρες θα παραληφθεί. Και συνέχισε: «Σαν κίνηση- πυροτέχνημα θα μπορούσαμε να κάνουμε μια μείωση 5%. Αυτό θα ήταν έντιμο; Τελευταία και προεκλογική χρονιά να κάναμε μια κίνηση εντυπωσιασμού; Δεν έπρεπε να πάμε τώρα. Του χρόνου με τα νέα δεδομένα και με την εξοικονόμησης χρημάτων που θα έχουμε από τα νέα απορριμματοφόρα, αφού θα μειωθούν κατακόρυφα τα έξοδα μηχανικής συντήρησης τους, να συζητήσουμε για μια ουσιαστική μείωση των τελών».

Οι συνολικές αποφάσεις για τα δημοτικά τέλη στη συνεδρίαση της 30ής Οκτωβρίου 2018 ήταν θετικές με μεγάλη πλειοψηφία.

Γιώργος Παπαπαναγιώτου

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button