ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Μιχάλης Σελέκος: “Οι Λαϊκές Συνελεύσεις φέρνουν στο προσκήνιο πλούσιες και φρέσκες ιδέες για την πόλη”

Η δημοτική αρχή και ο Μιχάλης Σελέκος προσωπικά επενδύουν πολιτικά στον θεσμό που ακούει στο όνομα “Λαϊκές Συνελεύσεις”. Τον Νοέμβριο ολοκληρώθηκε ο φετινός κύκλος σε όλες τις συνοικίες της πόλης. Με την ευκαιρία αυτή απευθύνουμε ρωτήματα στον δήμαρχο, τόσο για την πρακτική αξία που μπορεί να έχουν, όσο και για το περιεχόμενό τους.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ, στον Μενέλαο Χρόνη

“Για πρώτη φορά στο Χαϊδάρι Λαϊκές Συνελεύσεις”

– Κύριε δήμαρχε, οι Λαϊκές Συνελεύσεις είναι ένας θεσμός στον οποίο ως δημοτική αρχή δίνετε ιδιαίτερη βαρύτητα. Μπορείτε να ισχυριστείτε ότι έχουν επηρεάσει την πολιτική σας;

Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την διοίκηση θέλαμε να αφουγκραστούμε άμεσα τις ανάγκες των πολιτών. Πήραμε λοιπόν μια σειρά από μέτρα που θα προωθούσαν αυτή την επαφή. Ο Δήμος είναι πάντα ανοιχτός για τους κατοίκους. Έχουμε συνεχώς επαφές με τα σωματεία, τους συλλόγους, καθώς και με επιτροπές κατοίκων για διάφορα θέματα. Αυτό όμως που έγινε για πρώτη φορά στο Χαϊδάρι και καθιερώθηκε πλέον σαν θεσμός είναι οι Λαϊκές Συνελεύσεις, που γίνονται από το 2015 σε 7 συνοικίες μας. Πρωτόγνωρη διαδικασία, που σίγουρα εμπλουτίζει την πολιτική μας. Έρχονται προτάσεις, παρατηρήσεις, νέες ιδέες, εντοπίζονται λάθη και παραλήψεις και όλοι μαζί προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα.

– Οι πολιτικοί σας αντίπαλοι σας κατηγορούν ότι διοργανώνετε μια επικοινωνιακή φιέστα και όχι ουσιαστικές Λαϊκές Συνελεύσεις. Τι απαντάτε; Η συμμετοχή του κόσμου ήταν αυτή που περιμένατε;

Να ξεκαθαρίσουμε ότι η πλειοψηφία των δημοτικών παρατάξεων συμμετέχει μέσω των επικεφαλής ή εκπροσώπων στις Λαϊκές Συνελεύσεις. Μόνο μία δεν συμμετέχει κι αυτό από την πρώτη φορά, δηλαδή από το 2015. Απαξιώνει κυρίως τους κατοίκους που έρχονται να βάλουν ένα λιθαράκι για να φτιάξουμε ένα καλύτερο Χαϊδάρι. Επίσης τη συντριπτική πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι επικοινωνιακές φιέστες ήταν φαινόμενα άλλων εποχών. Τις έκαναν οι πρόγονοι αυτών που αποφεύγουν να συζητήσουν μπροστά στους κατοίκους, γιατί θα φανεί η πολιτική γύμνια τους. Χρησιμοποιούν τον δρόμο της συκοφαντίας, της λάσπης και της παραπληροφόρησης. Γιατί άραγε αυτοί που διοίκησαν τον Δήμο για πολλά – πολλά χρόνια δεν έκαναν ούτε μία Λαϊκή Συνέλευση ούτε έναν δημόσιο απολογισμό; Κάθε καλοπροαίρετος συμπολίτης μας βγάζει τα συμπεράσματά του.

Οι Λαϊκές Συνελεύσεις είναι πρωτόγνωρη διαδικασία, που σίγουρα εμπλουτίζει την πολιτική μας. Έρχονται προτάσεις, παρατηρήσεις, νέες ιδέες, εντοπίζονται λάθη και παραλήψεις. Όλοι μαζί προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα.

Όσο για το αν ήταν ουσιαστικές, σας παραθέτω τα παρακάτω στοιχεία. Στο σύνολο των συνελεύσεων έγιναν πάνω από 100 προτάσεις για μικρά ή μεγάλα προβλήματα που αφορούν τις γειτονιές. Αλλά και συνολικότερα την πόλη μας. Αρκετά από αυτά ήδη λύθηκαν, για κάποια δρομολογήθηκε η λύση τους. Για τα υπόλοιπα ασχολούνται οι υπηρεσίες του Δήμου, βάζοντας συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την επίλυση τους. Όμως το βασικότερο είναι ότι έγινε ένας ειλικρινής, γόνιμος διάλογος. Παρουσιάστηκαν τα προβλήματα της υποχρηματοδότησης των Δήμων (-65%), της έλλειψης προσωπικού σε βασικές υπηρεσίες (καθαριότητα – τεχνικά έργα. Αλλά και της έλλειψης έργων υποδομής τα προηγούμενα χρόνια. Η συμμετοχή του κόσμου θα θέλαμε να είναι μεγαλύτερη. Όμως να μην υποβαθμίσουμε το γεγονός ότι εκατοντάδες συμπολίτες μας ήρθαν στις Λαϊκές Συνελεύσεις για να συμβάλουν στην ανάδειξη και επίλυση προβλημάτων.

Διαδικασία με ζωντάνια οι Λαϊκές Συνελεύσεις

– Ποιος ήταν ο “σφυγμός” του κόσμου στις επτά Λαϊκές Συνελεύσεις;

Προσμονή για τις Συνελεύσεις, ενδιαφέρον για τη συζήτηση, πλούσιες – φρέσκες ιδέες και προτάσεις. Υπήρχε ζωντάνια και κάποιες φορές επιμονή για άμεσες λύσεις στα προβλήματα.

– Από το πλήθος των αιτημάτων των πολιτών, ποια ξεχωρίσατε ως σημαντικά και υλοποιήσιμα; Μπορεί να περιμένει ο πολίτης ότι αυτά θα επηρεάσουν την κατάρτιση του Προϋπολογισμού του Δήμου και του Τεχνικού Προγράμματος;

Από τα 100 και πλέον αιτήματα πολλά είναι τα σημαντικά και αναγκαία να γίνουν. Έγιναν επίσης προτάσεις που αφορούν άλλους φορείς (Περιφέρεια – ΟΑΣΑ – Αστυνομία – Υπουργεία κλπ.). Τα έχουμε καταγράψει και σίγουρα επηρεάζουν την κατάρτιση του Προϋπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος. Επίσης των άμεσων παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν σε πολλές περιπτώσεις.

“Δίκαιη κριτική για την καθαριότητα, κάνουμε ό,τι μπορούμε”

– Υπάρχουν σημεία της κριτικής των δημοτών που αισθάνεσtε ότι θα χωρούσαν και στη δική σας αυτοκριτική;

Δεν θέλουμε να καυχηθούμε ότι τα κάνουμε όλα καλά, ότι είμαστε αλάνθαστοι, ότι έχουμε κάνει όσα έχει ανάγκη η πόλη μας. Υπάρχουν πολλές ελλείψεις σε αρκετούς τομείς. Χρειάζεται να λυθούν ακόμα πολλά προβλήματα που χρονίζουν ή νέα που παρουσιάστηκαν στην πορεία. Όμως η διάθεσή μας είναι να συνεχίσουμε την προσφορά για τον τόπο μας με ανιδιοτέλεια και αγάπη, σε συνεργασία με όλους τους συμπολίτες μας. Η κριτική των δημοτών εστιάστηκε κυρίως στο πρόβλημα των απορριμμάτων και έχουν δίκιο. Όμως πρέπει να πούμε πως κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, αφού δεν έχουμε μηχανήματα ούτε προσωπικό. Επίσης προβλήματα που η επίλυσή τους φαντάζει εύκολη (σπασμένες πλάκες – καμένες λάμπες – λακκούβες κλπ.) και όμως λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού καθυστερεί αρκετά.

Αλλάζει το τοπίο στην καθαριότητα

– Κύριε Σελέκο, μια και αναφερθήκατε στην καθαριότητα: Μαθαίνουμε ότι άρχισε η παραλαβή των νέων απορριμματοφόρων. Πότε θα μπουν στην αποκομιδή;

Επιτέλους μετά από απίστευτες γραφειοκρατικές διαδικασίες σχεδόν τριών χρόνων, αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα η ενίσχυση του στόλου των οχημάτων που έχει ανάγκη η Καθαριότητα. Ήταν πρώτη προτεραιότητά μας. Αναλάβαμε ένα Δήμο που δεν είχε φορτωτή, σάρωθρο και πλυντήριο κάδων. Τα ελάχιστα απορριμματοφόρα ήταν παλιά και επικίνδυνα. Τον πρώτο χρόνο της θητείας μας αγοράσαμε φορτωτή – φορτηγό και ανυψωτικό. Αμέσως μετά ξεκινήσαμε τις διαδικασίες για τον μεγάλο διεθνή διαγωνισμό για την αγορά όλων των αναγκαίων οχημάτων. Έχουμε ήδη παραλάβει έναν φορτωτή και ένα σάρωθρο (σκούπα). Τις πρώτες ημέρες του νέου χρόνου θα παραλάβουμε 4 απορριμματοφόρα, 1 πλυντήριο κάδων, 1 φορτηγό και 2 pickup. Θα αρχίσουν αμέσως να λειτουργούν. Είναι σίγουρο ότι θα αλλάξει ριζικά προς το καλύτερο η εικόνα της πόλης μας. Τα νέα οχήματα θα μπορούν να καλύψουν τις σημερινές ανάγκες.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button