ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μεταμόρφωση μπαζότοπου σε ανάσα

Διαβάζοντας τη τιμητική διάκριση διά της συμμετοχής του έργου που έχει επιτελεσθεί στο εγκαταλειμμένο νταμάρι της οδού Μάνης-Κοτοπούλη- Βεργίνας-Παξινού στη Μπιενάλε της Βαρκελώνης, συνειδητοποιείς τη σοφία της φράσης «ουδείς προφήτης στο τόπο του»!

Του Κίμωνα Φουντούλη

Κανείς μας δε περίμενε ανταμοιβή ηθική ή πολύ περισσότερο υλική από το Δήμο που το πολιτικό προσωπικό είναι το παρόν αλλά και των προηγούμενων σαράντα τουλάχιστον ετών. Εκεί  όπου η μη παρουσία εγκάθετων ή  η μη δυνατότητα να εμφανιστεί το έργο των προκομμένων ως έργο του κηφηναριού αυτομάτως επιβάλει την αποσιώπηση του θετικού παραδείγματος.  Πόσο μάλλον όταν το θετικό έργο αναδεικνύει ανεπάρκεια ή/και στήσιμο από πλευράς του τοπικού κυρίαρχου κατεστημένου.

Στους παρακάτω διαδικτυακούς συνδέσμους ο φιλομαθής και υπόμονος αναγνώστης θα συμπληρώσει τις γνώσεις του για το καταπράσινο πλέον πάρκο. Μεγάλο πάρκο, όχι τσέπης όπως αυτά που διαφημίζουν τζιτζιφιόγκοι της «αυτοδιοίκησης» ως έργο «τους», και σίγουρα δίχως επιβάρυνση της τσέπης των φορολογούμενων!

Η εξωστρέφεια της υπερπροσπάθειας αυτών, του πληθυντικού ενός,  που εξακολουθούν να σπάνε πέτρες, δίχως να εκτίουν ποινή αλλά δίνοντας δημιουργικό διέξοδο στην αγανάκτηση για την απονιά αυτών που την αποδεικνύουν (όχι επιδεικνύουν κύριε διορθωτά!) ενόσω κομπορρημονούν ως αναμορφωτές, αυτή η εξωστρέφεια είναι αναγκαία άμυνα για να μη καταστραφεί το μέχρι σήμερα έργο.

Σήμερα το Πάρκο είναι ανάσα αλλά απαιτείται περαιτέρω επείγουσα δράση για αποφυγή δυστυχημάτων, συνέχεια και συντήρηση αλλά και αξιοποίηση ως  εξοχή μέσα στη πόλη, με σεβασμό στο κόπο που αποτυπώνεται στο τοπίο αλλά και στην εργώδη διοικητική υποστήριξη που κατέβαλαν αρχικά τρεις και συνεχίζου ένας-  δυό.

Προτεραιότητα πρώτη η στιβαρή περίφραξη στο γκρεμό πάνω από τη Μάνης. Δεύτερη ανάγκη το ξεσκαρτάρισμα βράχων ή/και η επιτόπια σταθεροποίηση τους στο βορειοδυτικό τμήμα. Τρίτον η ισόρροπη φροντίδα για την οποία δεν έχουν προκάμει οι νυν δρώντες, αλλά και δεν πρέπει να γίνουν όλα από τους ελάχιστους.

Το ανύπαρκτο δημοτικό συμβούλιο οφείλει να συνεδριάσει χτες! Να πάρει απόφαση δράσης ώστε να προχωρήσουν αμέσως οι ελάχιστου κόστους εργασίες. Εκτός κι αν επιδιώκουν το ξέφτισμα της πρωτοβουλίας ως «κάνουν το ψώνιο τους», κι άλλα μικρότατα που ήδη ψιλοψιθυρίζονται.

Τέταρτον ενημέρωση της πόλης για το ιδιοκτησιακό, τη δικαστική μάχη και όσα δεν έγιναν εγκαίρως, αλλά και την άμεσα σχετιζόμενη απαίτηση γης και χρήματος από μεγαλοϊδιοκτήτες που έκρυψαν τις πραγματικές περιουσίες τους κατά την ένταξη του Άνω Δάσους στο Σχέδιο Πόλης.

Κίμων Ε. Φουντούλης
Πολίτης ευγνώμων σε όλους τους συντελεστές,
ξεχωρίζοντας τους επίμονους…

http://haidari2014.blogspot.com/2012/12/blog-post_2833.html

https://diafanosdimos.blogspot.com/2013/11/blog-post_14.html

https://pitsounicity.gr/dytiki-athina/xaidari/parko-thea-d-x-dimosias-xriseos-kai-dimou-xaidariou

Είθε να αποδελτιωθούν και συνενωθούν με ότι ακόμη κατατέθηκε στο τύπο σχετικά, ως ολοκληρωμένη καταγραφή της υπό εξέλιξη προσπάθειας.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button