ΔΗΜΟΤΙΚΑ

Μέρα ιστορικής μνήμης για το Χαϊδάρι

“Σήμερα το πρωί τυφεκιζόμεθα. Πέφτομε για την πατρίδα με γέλιο στα χείλη για τη λευτεριά”. Μανόλης Λίτινας, αντιστασιακός δημοσιογράφος, μέλος του ΕΔΕΣ Αθήνας

Μέρα μνήμης η 8η Σεπτεμβρίου για το Χαϊδάρι. Πριν από 79 χρόνια, 8 Σεπτεμβρίου 1944, εκτελέστηκαν στα χώματά του 59 ήρωες της αντίστασης, μεταξύ τους η Λέλα Καραγιάννη και ο Μανόλης Λίτινας.

Στο πλαίσιο αυτό τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατατέθηκαν στεφάνια στον τόπο της εκτέλεσης, μια ρεματιά του Διομήδειου κήπου, όπου υπάρχει το μνημείο των πεσόντων. Η εκδήλωση έγινε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Συγγενών των Εκτελεσθέντων, η “Μνήμη”.

Παραρβρέθηκε εκπρόσωπος του Συνδέσμου Φίλων και Απογόνων της Οργάνωσης «Λέλα Καραγιάννη – Μπουμπουλίνα», οι βουλευτές Μαρία Συρεγγέλα και Γιάννης Λοβέρδος, ο δήμαρχος Βαγγέλης Ντηνιακός, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αργυρόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Παναγιώτης Τσατσαρώνης, Ελευθερία Τοκατλίδου, Αγγελική Γκανά Ρηγάκη και Κώστας Ασπρογέρακας, ο πρώην δήμαρχος Δημήτρης Μαραβέλιας, η διοίκηση του Διομήδειου Κήπου. Επίσης υποψήφιοι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και πολίτες. Ο Μιχάλης Σελέκος δεν μπόρεσε να παραβρεθεί διότι έχει κορονοϊό.

Το ιστορικό της αντιστασιακής δράσης και της εκτέλεσης διάβασε ο ηθοποιός Θωμάς Κινδύνης.

Μέρα ιστορικής μνήμης για το Χαϊδάρι 3
Μέρα ιστορικής μνήμης για το Χαϊδάρι 5
Μέρα ιστορικής μνήμης για το Χαϊδάρι 7
Μέρα ιστορικής μνήμης για το Χαϊδάρι 9

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button