ΔΗΜΟΤΙΚΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Μέχρι τη Δευτέρα 13/12 η ηλεκτρονική απογραφή – Μην το αμελήσεις, κάνε ένα δώρο στην πόλη σου και… στον εαυτό σου!

Μέχρι αύριο Δευτέρα 13/12 ισχύει η δυνατότητα απογραφής μέσω ίντερνετ. Αν κάποιος δεν μπορεί να διεκπεραιώσει την ηλεκτρονική διαδικασία, μπορεί να απογραφεί με τη βοήθεια του απογραφέα στο σπίτι του, με τον παραδοσιακό τρόπο.

Η συμμετοχή μας στην απογραφή πληθυσμού, πέρα από τα πολύτιμα στατιστικά εργαλεία που δίνει στο κράτος για την άσκηση αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής, έχει πολύ μεγάλη σημασία για την πόλη όπου ζούμε. Και τελικά για μας τους ίδιους και την οικογένειά μας. Όπως έχουμε ξαναγράψει, η οικονομική ενίσχυση κάθε Δήμου από το κράτος εξαρτάται απολύτως από τον αριθμό των δημοτών του (περίπου 100 ευρώ το χρόνο κατ΄ άτομο, που δεν σχετίζονται με τα δημοτικά τέλη). Για ένα Δήμο σαν το Χαϊδάρι, που υπολογίζεται με βάση τον αριθμό των ρολογιών της ΔΕΗ ότι έχει σχεδόν 75.000 πληθυσμό αλλά το 2011 απογράφηκαν μόνο 47.000, η επισήμανση αυτή έχει έχει τεράστια σημασία. Πιο αναλυτικά εδώ: Θέλεις σωστό πεζοδρόμιο; Όμορφη πλατεία; Απογράψου!

Ο Δήμος Χαϊδαρίου με σημερινή ανακοίνωσή του ενημερώνει τους πολίτες ότι αν δεν έχουν λάβει τον ειδικό φάκελο για την απογραφή, μπορούν να επικοινωνήσουν με την αρμόδια για το Χαϊδάρι υπηρεσία της ΕΛΣΤΑΤ, στα τηλέφωνα: 210 5323623 210 5819841.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται: “Η ηλεκτρονική αυτοαπογραφή είναι μια διαδικασία 10 λεπτών αρκεί να κάτσουμε μπροστά σε υπολογιστή και να συμπληρώσουμε τις κατηγορίες με τα «κουτάκια». Είναι η πρώτη φορά που γίνεται και λύνει τα χέρια ώστε να μην μας ψάχνει μετά ο απογραφέας αφού όσοι δεν απογραφούν ηλεκτρονικά, αυτό θα γίνει με τον παραδοσιακό τρόπο!”

Αν αναρωτιέσαι για την αξία της απογραφής ή απλά… βαριέσαι, διάβασε τα παρακάτω στοιχεία που σε αφορούν και μετά πράξε:

Υπολογίζεται ότι το Χαϊδάρι, με βάση τον αριθμό των ρολογιών της ΔΕH (27.000), έχει πραγματικό πληθυσμό περίπου 70.000 -75.000 κατοίκους. Ωστόσο στην τελευταία απογραφή (2011) καταγράφηκαν μόλις 46.897 άνθρωποι. Τι σημαίνει στην πράξη αυτή η "πλαστή" πληθυσμιακή υστέρηση για ένα Δήμο σαν το Χαϊδάρι, που έχει και πολύ μεγάλη έκταση, εκτεταμένο οδικό δίκτυο, πολλές πλατείες κτλ; Σημαίνει πολύ λιγότερα κονδύλια διαθέσιμα για την βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη και τη γειτονιά. Πιο συγκεκριμένα: Η κρατική ενίσχυση (ΚΑΠ) στους Δήμους δίνεται με βάση τον πληθυσμό τους. Αυτό το έσοδο είναι που ορίζει πόσα έργα μπορεί να κάνει ο κάθε Δήμος (τα δημοτικά τέλη αφορούν κανονικά μόνο καθαριότητα και φωτισμό). Αν υποθέσουμε ότι σε αυτή την απογραφή δηλώσουν μόνιμη διαμονή στον Δήμο μας τουλαχιστον 20.000 ακόμα κάτοικοι που δηλώθηκαν το 2011 στο χωριό τους ή πουθενά, ο Δήμος θα έχει επιπλέον ετήσια έσοδα 20.000 Χ 100 ευρώ το "κεφάλι" = 2.000.000 ευρώ κάθε χρόνο περισσότερα από τα σημερινά! Που σημαίνει έργα σε πεζοδρόμια, δρόμους, πλατείες, σχολεία κτλ., ενώ τώρα μπορούν να γίνουν μόνο με κονδύλια ΕΣΠΑ, αν και όταν δοθούν... (σημείωση: και στις εγκρίσεις έργων ΕΣΠΑ λαμβάνεται υπόψη το πληθυσμιακό κριτήριο!). Και αυτό επί δέκα ολόκληρα χρόνια, δηλαδή θα έχουμε 20.000.000 ευρώ στη δεκαετία επιπλέον των σημερινών διαθέσιμων κονδυλίων! Κολοσσιαίο ποσό για νέα έργα, αν σκεφτεί κανείς τη στενότητα του δημοτικού ταμείου. Αλλά έστω και 5.000 ή 10.000 περισσότεροι να απογραφούμε στην πόλη μας, θα την κάνουμε πολύ καλύτερη! Αυτό θα αφορά τις κρατικές ενισχύσεις μέχρι το 2033 (!), όταν θα μπει σε ισχύ ο υπολογισμός των ΚΑΠ με βάση την επόμενη απογραφή, το 2031.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button