Θέλεις σωστό πεζοδρόμιο; Όμορφη πλατεία; Απογράψου!
Η εφημερίδα μας έχει κάνει τις τελευταίες μέρες μερικά άρθρα για τη σημασία της απογραφής, προσπαθώντας να πείσει ότι είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Το κεντρικό σκεπτικό είναι “όσο περισσότεροι απογραφούμε στο Χαϊδάρι, τόσο περισσότερα κονδύλια θα έρχονται στην πόλη από το κράτος σε ολόκληρη την επόμενη δεκαετία”. Ωστόσο στα σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα είδαμε από μερικούς συμπολίτες κάποια επιφύλαξη, που συνοψίζεται σε γενικές γραμμές στο εξής: “Γιατί να απογραφώ εδώ, αφού ο Δήμος δεν είναι ικανός ούτε ένα πεζοδρόμιο της προκοπής να μου προσφέρει”;
Έχουν απόλυτα δίκιο ως προς τη διαπίστωση! Αλλά είναι εντελώς άστοχη η “λύση” της μη απογραφής. Γιατί αυτή είναι σε μεγάλο βαθμό η αιτία για την κακοδαιμονία της πόλης. Πράγματι, εδώ και πολλά χρόνια, το Χαϊδάρι λαμβάνει πολύ λιγότερα από το κράτος από αυτά που του αναλογούν κανονικά, ακριβώς γιατί δεν εμφανίζεται στην απογραφή ολόκληρος ο πληθυσμός του. Είτε γιατί αρκετοί σκέφτονται ρομαντικά “ας απογραφώ στο χωριό μου” είτε γιατί κάποιοι άλλοι δεν απογράφονται από “αντισυστημική άποψη”. Όμως πρέπει να ξέρουμε την εξής πολύ σημαντική “λεπτομέρεια”: Για κάθε μόνιμο κάτοικο ενός Δήμου, το κράτος χορηγεί ετησίως περίπου 100 ευρώ, μέσω των Κεντρικών Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, για νέα έργα, υπηρεσίες κτλ.
Ας κάνουμε πιο “λιανά” με έναν οικονομικό υπολογισμό πώς οφελείται οικονομικά η πόλη αν απογραφούμε περισσότεροι:
Υπολογίζεται ότι το Χαϊδάρι, με βάση τον αριθμό των ρολογιών της ΔΕH (27.000), έχει πραγματικό πληθυσμό περίπου 70.000 -75.000 κατοίκους. Ωστόσο στην τελευταία απογραφή (2011) καταγράφηκαν μόλις 46.897 άνθρωποι. Τι σημαίνει στην πράξη αυτή η "πλαστή" πληθυσμιακή υστέρηση για ένα Δήμο σαν το Χαϊδάρι, που έχει και πολύ μεγάλη έκταση, εκτεταμένο οδικό δίκτυο, πολλές πλατείες κτλ; Σημαίνει πολύ λιγότερα κονδύλια διαθέσιμα για την βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη και τη γειτονιά. Πιο συγκεκριμένα: Η κρατική ενίσχυση (ΚΑΠ) στους Δήμους δίνεται με βάση τον πληθυσμό τους. Αυτό το έσοδο είναι που ορίζει πόσα έργα μπορεί να κάνει ο κάθε Δήμος (τα δημοτικά τέλη αφορούν κανονικά μόνο καθαριότητα και φωτισμό). Αν υποθέσουμε ότι σε αυτή την απογραφή δηλώσουν μόνιμη διαμονή στον Δήμο μας τουλαχιστον 20.000 ακόμα κάτοικοι που δηλώθηκαν το 2011 στο χωριό τους ή πουθενά, ο Δήμος θα έχει επιπλέον ετήσια έσοδα 20.000 Χ 100 ευρώ το "κεφάλι" = 2.000.000 ευρώ κάθε χρόνο περισσότερα από τα σημερινά! Που σημαίνει έργα σε πεζοδρόμια, δρόμους, πλατείες, σχολεία κτλ., ενώ τώρα μπορούν να γίνουν μόνο με κονδύλια ΕΣΠΑ, αν και όταν δοθούν... (σημείωση: και στις εγκρίσεις έργων ΕΣΠΑ λαμβάνεται υπόψη το πληθυσμιακό κριτήριο!). Και αυτό επί δέκα ολόκληρα χρόνια, δηλαδή θα έχουμε 20.000.000 ευρώ στη δεκαετία επιπλέον των σημερινών διαθέσιμων κονδυλίων! Κολοσσιαίο ποσό για νέα έργα, αν σκεφτεί κανείς τη στενότητα του δημοτικού ταμείου. Αλλά έστω και 5.000 ή 10.000 περισσότεροι να απογραφούμε στην πόλη μας, θα την κάνουμε πολύ καλύτερη! Αυτό θα αφορά τις κρατικές ενισχύσεις μέχρι το 2033 (!), όταν θα μπει σε ισχύ ο υπολογισμός των ΚΑΠ με βάση την επόμενη απογραφή, το 2031.
Αν απογραφούμε αλλού ή αν αδιαφορήσουμε για την απογραφή, θα χάνονται τεράστια ποσά κάθε χρόνο, από αυτά που χρειάζονται για να είναι το Χαϊδάρι όπως του αξίζει. Ας λάβουμε υπόψη και αυτό: Στις κρατικές ενισχύσεις υπάρχουν κάποια “σκαλοπάτια”, που, αν τα ανεβείς, ο Δήμος σου παίρνει κάποια επιπλέον κονδύλια, κάτι σαν “μπόνους”. Ένα σκαλοπάτι είναι οι 50.000 κάτοικοι, ενώ εμείς το 2011 σταματήσαμε στις 47.000, παρόλο που είμαστε πολύ περισσότεροι. Η πόλη μας έχει τον πληθυσμό και μπορεί να τον πετύχει -τουλάχιστον- αυτόν τον “μαγικό” αριθμό!
Ας ξεκαθαρίσουμε στο μυαλό μας και αυτό: Το αποτέλεσμα της απογραφής, αν είναι ευνοϊκό για την πόλη και δείξει έναν πληθυσμό πιο κοντά στην παραγματικότητα, θα οφελήσει πρώτα και πάνω απ’ όλα την ίδια την τοπική κοινωνία. Μην βάζουμε στο μυαλό μας σκέψεις “Γιατί να απογραφώ; Θα βγει κερδισμένος ο δήμαρχος που μού τη σπάει”. Είναι ανεδαφικό επιχείρημα, διότι η απογραφή πληθυσμού που “τρέχει” αυτές τις μέρες θα καθορίσει το ύψος των κρατικών ενισχύσεων στον Δήμο μας από το 2023 μέχρι το 2033! Ποιος θα είναι δήμαρχος σε 3, 5 ή 10 χρόνια; Κανείς δεν το ξέρει. Εμείς έχουμε κάθε λόγο να εξασφαλίσουμε κονδύλια για τη γειτονιά μας, το πεζοδρόμιό μας, την πλατεία μας, το σχολείο μας κοκ. Μακάρι να τους γίνει σωστή χρήση από την όποια δημοτική αρχή και εδώ θα είμαστε να τους παρακολουθούμε και να τους ελέγχουμε.
Να, λοιπόν γιατί η απογραφή είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για τον Δήμο, για τη ζωή μας την ίδια, για τα παιδιά μας. Κάθε ένας που το αρνείται, κόβει “ανάσες” από την συλλογική μας πρόοδο. Ίσως να είναι αυτός που θα βγαίνει σε μερικά χρόνια στα κοινωνικά δίκτυα να γκρινιάζει για το πεζοδρόμιό του…