ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

“Το Mall “Academy Gardens” στον Κηφισό θέλει να αρπάξει την αγορά της δυτικής Αθήνας”

  
Στον κόμβο Λένορμαν & Κηφισού, στα όρια Ακ. Πλάτωνος – Κολοκυνθούς – Περιστέρι, στο πρώην εργοστάσιο Μουζάκη, η εταιρεία Artume που εξαγόρασε η BlackRock (ελέγχει τις ελληνικές τράπεζες), επιδιώκει με κάθε μέσο την κατασκευή ενός Mall εμπορίου και μαζικής ψυχαγωγίας με τον τίτλο “Academy Gardens”, 55.000 τμ.

από το akadimia-platonos.com

Οι «επενδυτές» δηλώνουν πως θα συμβάλουν στην «αξιοποίηση» του Αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνα, αλλά και του μελλοντικού Μουσείου της Πόλης των Αθηνών. Υπόσχονται χιλιάδες θέσεις εργασίας που υπολόγισαν με μαθηματικούς τύπους στα χαρτιά.

Τα σχέδια της Artume προωθήθηκαν με την αγαστή συνεργασία του νυν   Δήμαρχου στην Αθήνα, του πρώην περιφερειάρχη Σγουρού και, κυρίως, όλων των κυβερνήσεων της προηγουμενης περιόδου,

  • Με διαδικασίες μιας νύχτας κατεδάφισαν κτίρια βιομηχανικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.
  • Με επιλεκτικές ρυθμίσεις εξαιίρεσαν την ιδιοκτησία μόνον της Artume από τη μείωση των όρων δόμησης που προβλέπεται για όλη την περιοχή γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο. Το ΣτΕ με επανειλημμένες αποφάσεις του, μετά από προσφυγή των κατοίκων, έχει επιστρέψει όλα τα σχέδια ΠΔ για τους όρους δόμησης στο ΟΤ της εταιρείας και γι αυτό η “επένδυση” δεν έχει προχωρήσει.
  • Άλλαξαν τις χρήσεις γης πάλι μόνο για την ιδιοκτησία της Artume.
  • Υιοθέτησαν την απαίτηση του επενδυτή για άμεση σύνδεση του Mall με τον αρχαιολογικό χώρο μέσα από πεζόδρομους.
Η πολυεθνική διάλεξε με μεγάλη ακρίβεια τη θέση. Στο στόχαστρό της εκτός από την εκμετάλλευση του αρχαιολογικού χώρου, είναι η αρπαγή της αγοράς της δυτικής Αθήνας, κύρια του Περιστερίου.
Η καραμέλα που πέταξαν για να αρπάξουν ευχαρίστως, προηγούμενη συγκυβέρνηση, δήμαρχοι και λοιποί είναι η «αναβάθμιση», που οι ίδιοι ΔΕΝ ΠΡΟΩΘΟΥΝ εδώ και 40 χρόνια.
Το περιτύλιγμα είναι η δήθεν «τοπική ανάπτυξη και οι νέες θέσεις εργασίας», όταν οι εμπορικοί σύλλογοι της περιοχής δυτικής Αθήνας υπολογίζουν ότι το Mall θα οδηγήσει στην ΑΠΩΛΕΙΑ 6000 θέσεων εργασίας από τα μαγαζιά που λειτουργούν σήμερα και θα κλείσουν.
Το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, σαν αντιπολίτευση, δήλωνε αντίθετο στην κατασκευή του Mall και είχε υποβάλει αρκετές ερωτήσεις στη Βουλή. Η δημοτική παράταξη “Ανοιχτή Πόλη” και η σημερινή περιφερειάρχης Αττικής, κα Δούρου, συμμετείχαν στις αυτοδιοικητικές εκλογές με πρόγραμμα που συμπεριλάμβανε την αντίθεσή τους στο Mall και την προώθηση της ανάπλασης και αναβάθμισης της περιοχής.
Οι εξελίξεις ήρθαν σε τελείως αντίθετη κατεύθυνση.

Από τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αντί να προωθηθεί το πρόγραμμα πολεοδομικής ανάπλασης με πυρήνα τον αρχαιολογικό χώρο στην βιομηχανική περιοχή που τον περιβάλλει, όπου και βρίσκεται η ιδιοκτησία της πολυεθνικής, ακολουθήθηκαν μια σειρά μεθοδεύσεις με στόχο να διευκολυνθεί η πολυεθνική να ανεγείρει το Mall.

Επίσης, η Περιφέρεια Αττικής δεν προχώρησε στην υλοποίηση καμιάς από τις δεσμεύσεις του προγράμματος της πλειοψηφίας στην διοίκηση.
Mέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και του Υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠΠΟ), προωθούν όλες τις διευκολυντικές ρυθμίσεις.
Το ΥΠΕΝ, παρά τη δέσμευση της ηγεσίας του τον Μάη 2015 ότι δεν θα προωθηθεί οτιδήποτε στα κρυφά από τους κατοίκους, αποστέλλει σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος στο ΣτΕ για αύξηση του ύψους στην ιδιοκτησία της εταιρείας από 17,50μ που ισχύει σήμερα σε 21μ. Το ΣτΕ για 3η φορά το επιστρέφει ζητώντας νέα γνωμοδότηση από το ΥΠΠΟ. Οι κάτοικοι σε συνάντηση με το ΥΠΕΝ δηλώνουν την κατηγορηματική αντίθεσή τους στις ενέργειές του και υποβάλλουν υπόμνημα. Το αυτί του υπουργείου δεν ιδρώνει και ζητάει γνωμοδότηση από το ΥΠΠΟ για την πρότασή του με αύξηση του ύψους. Το ΥΠΠΟ παρότι είχε στη διάθεσή του έγγραφο της αρμόδιας υπηρεσίας που επαναλάμβανε τη θέση της για μείωση του ύψους στα 15μ, εισάγει το θέμα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Με πρωτοστάτη τον διευθυντή του γραφείου του τότε υπουργού Μπαλτά, η πλειοψηφία του οργάνου συμφωνεί με την αύξηση του ύψους, προτείνοντας κάποιες ελάχιστες ρυθμίσεις δήθεν προστασίας για την περιοχή. Το έκτρωμα που προωθεί η εταιρεία και φαίνεται στις μακέτες της, με μαντρότοιχους από μπετόν ύψους 21μ που κατεβαίνουν σταδιακά στα 18μ,, δεν ενόχλησε την ευαισθησία των ταγών της προστασίας του πολιτισμού.
Η τελευταία εξέλιξη είναι και η χειρότερη.
Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής υπο τον Γ. Δραγασάκη, στις 9 Μάη, αποφάσισε να δώσει το πράσινο φως για την κατασκευή του Mall της πολυεθνικής ARTUME – BLACKROC, στο χώρο του πρώην εργοστασίου Μουζάκη.
Υιοθετώντας όλα τα επιχειρήματα της εταιρείας περί “ανάπτυξης”, συνδέοντας, χωρίς ίχνος τσίπας, ένα Mall με την “αναβάθμιση και προστασία” του αρχαιολογικού χώρου της Ακ. Πλάτωνος, επιδιώκει να περάσει σαν οδοστρωτήρας πάνω από τους πολύχρονους αγώνες κατοίκων, μικρών επαγγελματιών και καταστηματαρχών, στις γειτονιές μας, στο Περιστέρι και σε άλλες περιοχές της δυτικής Αθήνας. Ξεπερνώντας κάθε γνωστή, μέχρι σήμερα, μεθόδευση, δίνει την έγκριση στον Σταθάκη να νομοθετήσει όλες τις πολεοδομικές ρυθμίσεις σύμφωνα με τα συμφέροντα της εταιρείας καθώς και να υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας μαζί της! Γάμος κανονικός μεταξύ κυβέρνησης και μιας εταιρείας που χρωστάει στο δημόσιο κάμποσα εκατομμύρια από απλήρωτους φόρους,
Ο συνετός, κυβερνητικός ΣΥΡΙΖΑ πετάει στα σκουπίδια τον ΣΥΡΙΖΑ των “λαϊκίστικων κραυγών και δεσμεύσεων” και στην Ακαδημία Πλάτωνος. Ο ΣΥΡΙΖΑ διατυμπάνιζε ότι το Mall είναι καταστροφή. Δεν είχε μόνο πρόβλημα με τους όρους δόμησης που προωθούσαν οι προηγούμενοι “κακοί”, όπως προσπαθούν να παρουσιάσουν τώρα μέσα και από ανακοίνωση της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης για το θέμα. Η δική μας μνήμη δεν κάνει κωλοτούμπες.
Η κατασκευή του Mall, σημαίνει:
  • Ερήμωση στην εμπορική αγορά στο Περιστέρι και άλλους γειτονικούς δήμους.
  • Οικονομικές δραστηριότητες «φούσκα», που θα γεννήσουν κτίρια- φαντάσματα, όπως αυτά της Ολυμπιάδας 2004.
  • Κυκλοφοριακή συμφόρηση – τσιμεντοποίηση.
Σημαίνει εμπορευματοποίηση ενός παγκόσμιας αξίας Πολιτιστικού αγαθού, με την μετατροπή του αρχαιολογικού χώρου σε αυλή του Mall. 
Είμαστε αντίθετοι, έχουμε αγωνιστεί και θα συνεχίσουμε για να σταματήσουμε τα σχέδιά τους. 
Λαϊκή Συνέλευση κατοίκων Κολωνού – Ακ. Πλάτωνος – ΣεπολίωνΣΧΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

 

“Πράσινο φως” για το γιγάντιο εμπορικό κέντρο “Academy Garden” στη Λεωφόρου Κηφισού

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button