ΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Λαϊκή αγορά Κέντρου Χαϊδαρίου: Να ποιον δρόμο “δείχνει” η κοινή γνώμη

Η πιο μεγάλη λαϊκή αγορά της πόλης αποτελεί αιτία προβληματισμού και τριβών εδώ και χρόνια, πόσο μάλλον τώρα με τον κορωνοϊό, που αποστρέφεται τις στενές επαφές. Όποιος πέρασε από τη χτεσινή λαϊκή του Σαββάτου (23 Μαΐου) διαπίστωσε πόσο ασφυκτική είναι η κατάσταση στην οδό Δαβάκη. Η ανάγκη αλλαγής του δρόμου διεξαγωγής της είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική και, όπως διαπιστώσαμε από τη μαζική συμμετοχή του κόσμου στον σχολιασμό πρόσφατου σχετικού άρθρου μας, υπάρχει γόνιμος προβληματισμός, ενδιαφέρουσες ιδέες, αλλά και “νικητής”!

Ας μην ξεχνάμε και το διόλου τιμητικό για την πόλη μας γεγονός, όταν δέχτηκε “Κόκκινη κάρτα η λαϊκή αγορά της Δαβάκη” (11 Απριλίου) λόγω της απαράδεκτης κατάστασης συνωστισμού. Όπως είναι αναμενόμενο, παρά τις προσπάθειες, οι συνθήκες λειτουργίας της δεν βελτιώθηκαν στο βαθμό του επιθυμητού, αφού οι αντικριστοί πάγκοι σε τόσο στενό δρόμο, ακόμη και όταν τηρούνται οι επιβαλλόμενες αποστάσεις μεταξύ τους, αφήνουν έναν μικρό διάδρομο για τους καταναλωτές. Αδίκως λοιπόν κάποιοι κατηγορούν τους πολίτες για ανεύθυνη συμπεριφορά, κάθε φορά που μιλάμε για συνωστισμό στη συγκεκριμένη λαϊκή. Όχι ότι στις υπόλοιπες τα πράγματα είναι καλύτερα.

Πριν από τέσσερις ημέρες δημοσιεύσαμε το άρθρο “Μήπως ήρθε η ώρα να βρούμε ένα καλύτερο σημείο για τη λαϊκή αγορά;” και ζητήσαμε από τους αναγνώστες μας τις δικές τους προτάσεις. Υπήρξαν περίπου 70 σχόλια στο fb με ποικιλία απόψεων. Αν κάπου σχηματίζεται πλειοψηφία, αυτή είναι η Αγωνιστών Στρατοπέδου Χαϊδαρίου. Την προκρίνουν πολλοί διότι είναι ο πιο φαρδύς δρόμος, στο… κέντρο του Κέντρου Χαϊδαρίου.

Ενδεικτικά έγραψαν:

Νικόλας Κούρκουλας: Παλιά γινόταν στην Αγωνιστών και είχε τρεις σειρές, ήταν ό,τι καλύτερο.

Χαρίδημος Περγαντής: Η Αγωνιστών είναι ιδανική γι’ αυτόν τον σκοπό. Με κατάλληλες ρυθμίσεις στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων θα αμβλυνθεί το όποιο κυκλοφοριακό πρόβλημα. Τρεις σειρές πάγκων είναι πολλές για την υπάρχουσα κατάσταση… Μπορεί να έχει δύο σε μεγαλύτερο μήκος, πχ από την Θράκα μέχρι το Λουξ.

Αντίστοιχα και άλλοι διέκριναν υπεροχή στην Αγωνιστών. Δεν πρόκειται φυσικά για οργανωμένη δημοσκόπηση, αλλά η συμμετοχήξ στη συζήτηση ήταν μεγάλη και η τάση διακρίνεται καθαρά. (Όλα τα σχόλια στη σελίδα fb Χαϊδάρι Σήμερα).

Ωστόσο υπάρξαν και άλλες ενδιαφέρουσες ιδέες, όπως να προτιμηθούν πλατείες (πχ Πλατεία Δημαρχείου, Πλατεία Πάρκου Ιστορικής Μνήμης). Άλλοι πρότειναν χώρο στην Ιερά Οδό (Από το Δρομοκαϊτειο μέχρι το γήπεδο), άλλοι την Καραϊσκάκη (με παράλληλη πεζοδρόμηση όλο το Σαββατοκύριακο).

Κάποιοι πιστεύουν ότι μπορεί να γίνει καθημερινή η λαϊκή (σε κάποιες πόλεις εφαρμόζεται), σε ειδικό χώρο. Ενδεικτικά ο Χρυσόστομος Τσιτσώνης γράφει: “Η μόνη ευρωπαϊκή λύση εν έτει 2020, είναι παραχώρηση στρεμμάτων από το ΚΕΒΟΠ και δημιουργία ειδικού χώρου αγοράς, με προβλέψεις για στέγαση, προσβασιμότητα παραγωγών-αγοραστών, ασθενοφόρων/πυροσβεστικών/απορριματοφόρων και τακτική δημοτική συγκοινωνία απ’ όλες τις συνοικίες, ενώ θα μπορούσε να έχει και 6-ήμερη λειτουργία!”.

Πιστεύουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να συζητήσει το θέμα. Η ακινησία δεν είναι καλός σύμβουλος και η κοινή γνώμη της πόλης δείχνει ότι προβληματίζεται. Αλλά δείχνει και λύσεις…

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button