ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑΥΠΟΔΟΜΕΣ

ΚΥΤ Κουμουνδούρου: Κρίσιμη αναβάθμιση με υπερσύγχρονο εξοπλισμό

Ήρθε το “πλήρωμα του χρόνου” για την αναβάθμιση του ΚΥΤ Κουμουνδούρου με υπερσύγχρονο ηλεκτρολογικό εξοπλισμό κλειστού τύπου (GIS).

Το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης της Λίμνης Κουμουνδούρου είναι μία από τις σημαντικότερες υποδομές του ελληνικού συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, επιφορτισμένη με την ομαλή τροφοδοσία της Αττικής και της Πελοποννήσου. Ωστόσο είναι μια πεπαλαιωμένη τεχνολογικά εγκατάσταση, η οποία προκάλεσε γενικό μπλακάουτ τον Φεβρουάριο του 2021. Τότε αποδείχτηκε ότι η σχεδιαζόμενη από το 2018 ανακατασκευή είναι ζωτικής σημασίας για την ασφαλή λειτουργία του συστήματος και πράγματι βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο.  

Το ΚΥΤ Κουμουνδούρου κατασκευάστηκε το 1972 με τεχνολογία Ανατολικής Γερμανίας που έφερε στην Ελλάδα ο Σωκράτης Κόκκαλης. Σχεδιάστηκε για να μεταφέρει φορτία όταν το Λεκανοπέδιο αριθμούσε πολύ λιγότερους κατοίκους από σήμερα, αλλά και η κατακεφαλήν κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ήταν σημαντικά μικρότερη. Ενώ απαιτούνταν σταδιακά επιπρόσθετες ανάλογες μονάδες για την μεταφορά επιπλέον φορτίων για την ομαλή τροφοδοσία της Αττικής και της Πελοποννήσου, ο ΑΔΜΗΕ δεν ολοκλήρωσε τον σχεδιασμό του, λόγω τοπικών αντιδράσεων και προσφυγών στο ΣτΕ. Έτσι δυσανάλογα βάρη φορτώθηκαν στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου.

Ήρθε όμως το “πλήρωμα του χρόνου” για την αναβάθμιση του ΚΥΤ Κουμουνδούρου με υπερσύγχρονο ηλεκτρολογικό εξοπλισμό κλειστού τύπου (GIS).

Η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ επιθεώρησε επίσης το εργοτάξιο του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης Κουμουνδούρου. Ακολούθησε ενημέρωση από τα αρμόδια στελέχη του Διαχειριστή και της MYTILINEOS, αναδόχου του έργου αναβάθμισης του ΚΥΤ, για την πρόοδο των εργασιών που είναι απαραίτητες για τη σύνδεση του Σταθμού Μετατροπής της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής και που αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2024.

«Το νέο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Κουμουνδούρου θα ισχυροποιήσει το Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Αττικής. Ειδικότερα η πλευρά των 400 kV του ΚΥΤ Κουμουνδούρου που θα ολοκληρώσουμε τους πρώτους μήνες του 2024, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα συνοδά έργα και της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής. Έως το τέλος του επόμενου έτους θα ολοκληρώσουμε και την πλευρά των 150 kV και το 2025 θα προχωρήσουμε στις απαραίτητες εργασίες για την πλήρη σύνδεση του ΚΥΤ. Στη σύγχρονη αυτή υποδομή θα καταλήγει και η Γραμμή Υπερυψηλής Τάσης Κουμουνδούρου-Κόρινθος η οποία ξεκινά να κατασκευάζεται αυτή την περίοδο», ανέφερε ο Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας, Ανάπτυξης Συστήματος και Στρατηγικής του ΑΔΜΗΕ, Ιωάννης Μάργαρης.

Με τη λειτουργία του, το αναβαθμισμένο και πλήρως ψηφιοποιημένο ΚΥΤ Κουμουνδούρου θα ενισχύσει την αξιόπιστη ηλεκτροδότηση της Αττικής. Θα αποτελέσει επίσης το τερματικό της νέας Γραμμής Υπερυψηλής Τάσης 400 kV Μεγαλόπολης – Κορίνθου – Κουμουνδούρου (Ανατολικός Διάδρομος), προσφέροντας μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια και στην Πελοπόννησο. Το έργο συγχρηματοδoτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

ΚΥΤ Κουμουνδούρου

Με την ολοκλήρωση των εργασιών το νέο ΚΥΤ θα τροφοδοτεί 21 γραμμές 150 kV και 4 γραμμές 400 kV, αναλαμβάνοντας μεγάλο μέρος του φορτίου στο Λεκανοπέδιο Αθηνών.

Επιπλέον, στις νέες εγκαταστάσεις του ΚΥΤ θα διασυνδεθεί το καλώδιο Αττικής – Κρήτης, έργο που βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης, μέρος του οποίου είναι ο Σταθμός Μετατροπής Κουμουνδούρου, δίπλα στο ομώνυμο ΚΥΤ.

ΚΥΤ Κουμουνδούρου: Κρίσιμη αναβάθμιση με υπερσύγχρονο εξοπλισμό 4
Σταθμός Μετατροπής Κουμουνδούρου
ΚΥΤ Κουμουνδούρου: Κρίσιμη αναβάθμιση με υπερσύγχρονο εξοπλισμό 6

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button