ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Κυρία Μενδώνη, ξύπνα!

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το προϋπολογισμού 2.100.000 ευρώ πολύ σημαντικό έργο προστασίας της όδευσης της Αρχαίας Δίολκου, στην περιοχή της Ποσειδωνίας -δυτικά της διώρυγας της Κορίνθου-, το οποίο υλοποιείται με χρηματοδότηση του ΠΕΠ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, μας πληροφορεί το korinthostv.gr.

Στη φωτογραφία η Υπουργός Πολιτισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, επιθεωρεί τα έργα ανάδειξης του ιστορικού δρόμου των πλοίων στη στεριά.

Μενδώνη
Η Λίνα Μενδώνη στον Ισθμό

Η εικόνα αυτή προκαλεί χαρά, για τον σεβασμό που αποδίδεται σε ένα παραγνωρισμένο μέχρι τώρα μνημείο του ελληνικού πολιτισμού και αξλιζουν συγχαρητήρια στην κ. Μενδώνη και την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ωστόσο σε εμάς τους Χαϊδαριώτες φέρνει αναπόφευκτα και ένα αίσθημα απογοήτευσης. Για την απραξία του αρμόδιου Υπουργείου σχετικά με τη θαμμένη αρχαία Ιερά Οδό.

Είναι δυνατόν το Υπουργείο Πολιτισμού και η κ. Μενδώνη να έχουν έξω από τις προτεραιότητές του ένα τέτοιο μνημείο; Ναι, είναι δυστυχώς.

Είναι δυνατόν η Περιφέρεια Αττικής να μην κάνει για την Ιερά Οδό ότι έκανε η Περιφέρεια Πελοποννήσου για την Δίολκο; Ναι, είναι δυστυχώς.

Είναι δυνατόν ο Δήμος Χαϊδαρίου να μην έχει κινήσει γη και ουρανό για τον “αρχαιότερο δρόμο της Ευρώπης”, που περνάει μέσα από το πιο ωραίο δάσος της Αθήνας, στο δικό του έδαφος; Ναι, δυστυχώς είναι δυνατόν.

Στις 27 Μαΐου η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής έκανε κοινή ξενάγηση στη Μονή Δαφνίου και στο Ιερό της Αφροδίτης, οργανώνοντας μάλιστα πορεία από το πρώτο προς το δεύτερο μνημείο, μέσω του Άσους Δαφνιού. Το “Χαϊδάρι Σήμερα” ήταν εκεί ρώτησε την αρχαιολόγο που έκανε την ξενάγηση στο Ιερό της Αφροδίτης, αν θα θεωρούσε γοητευτικό το να γίνει η πορεία από το ένα μνημείο στο άλλο πάνω στο ίχνος της αρχαίας Ιεράς Οδού. Συμφώνησε πως ναι, θα ήταν πολύ καλό αυτό.

Την ρωτήσαμε αν βλέπει στο ορατό μέλλον μια παρέμβαση του Υπουργείου Πολιτισμού για την ανασκαφή και ανάδειξη της Ιεράς Οδού, που είναι ορατή σε διάφορα σημεία της διαδρομής της στην Κοιλάδα του Δαφνιού. Μας είπε ότι το θεωρεί δύσκολο, κυρίως λόγω της γραφειοκρατίας και των εγκρίσεων που χρειάζονται από πολλούς φορείς. Για του λόγου το αληθές, μας έδειξε μια απλή πινακίδα πληροφόρησης στην είσοδο του Ιερού, σημειώνοντας με νόημα: “Ξέρετε πόσοι χρειάστηκε να δώσουν έγκριση για την τοποθέτηση αυτής της πινακίδας και πόσο καιρό πήρε;”

Φωτογραφία από την ανασκαφή και ανάδειξη της Διόλκου στον Ισθμό της Κορίνθου, που πήρε σάρκα και οστά, υπερπηδώντας γραφειοκρατία και… αδιαφορία.

Κυρία Μενδώνη, ξύπνα! 4
Χαϊδάρι Σήμερα Αρχαία Ιερά Οδός: Αναζητείται χρήμα και... ψύχραιμος διάλογος 13
Ιερά Οδός στον Σκαραμαγκά

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button