ΚΟΙΝΩΝΙΑΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός: Τι κάνουμε με ρούχα και παπούτσια και πού δεν ακουμπάμε

 

Οι οδηγίες του ΙΣΑ Προληπτικά μέτρα και οδηγίες για τον κορωνοϊό, από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών

Την ανάγκη λήψης μέτρων από όλους τους πολίτες, αλλά και από τις επιχειρήσεις, για τον περιορισμό μετάδοσης του κορωνοϊού επισημαίνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με αφορμή την εξέλιξη που υπάρχει στην κοινότητα με κρούσματα. Ο ΙΣΑ διαπιστώνει ότι «πολλοί ασθενείς δεν λαμβάνουν κανένα μέτρο αυτοπεριορισμού», καθώς και έλλειψη στην αγορά σε μάσκες και απολυμαντικά. Παράλληλα δίνει μια σειρά νέων οδηγιών που απαντούν σε καθημερινές συνήθειες οι οποίες πλέον απαιτούν προσοχή. Για παράδειγμα, τι κάνουμε με ρούχα και παπούτσια όταν γυρνάμε στο σπίτι μετά από κυκλοφορία έξω;  

Οδηγίες:

1. Σε κάθε επιχείρηση θα πρέπει στην είσοδο να υπάρχει συσκευασία απολυμαντικού.

2. Κάθε άτομο που μετακινείται εκτός σπιτιού πρέπει να φέρει μαζί του απολυμαντικό ή απολυμαντικά μαντιλάκια. Τα δοχεία απορριμμάτων, όπου ρίχνονται τα απολυμαντικά μαντιλάκια που χρησιμοποίησε ο ασθενής, θα πρέπει να φέρουν εσωτερική πλαστική σακούλα με ενοποιημένο σχοινί κλεισίματος.

3. Ο χώρος αναμονής (σαλόνι) θα πρέπει πριν το άνοιγμα ή μετά το πέρας της προηγούμενης χρήσης να απολυμαίνεται (δάπεδο, καρέκλες, τραπέζια). Στα τραπέζια δεν πρέπει αυτήν την περίοδο να υπάρχουν περιοδικά, και διαφημιστικά φυλλάδια.

4. Εάν έχει συσκευασία παροχής πόσιμου νερού να χρησιμοποιούνται πλαστικά κύπελλα σε θήκη και όχι χύμα.

5. Εάν η επίσκεψη στο γραφείο γίνεται με τηλεφωνικό ραντεβού καλό είναι να ενημερώνεται ο πελάτης ότι, εάν έχει βήχα, να μην προσέλθει ή εάν είναι επιτακτική ανάγκη να προσέλθει με μάσκα.

6. Χαιρετάμε με άγγιγμα των αγκώνων και κρατάμε απόσταση δύο μέτρων από τον συνομιλητή μας.

7. Πλένουμε τα χέρια μας μετά την χρήση της τουαλέτας και όταν πιάνουμε ακάθαρτα αντικείμενα.

8. Στις μετακινήσεις με μέσα ΜΜ μετά την αποβίβαση απολυμαίνουμε τα χέρια μας. Εάν το λεωφορείο έχει πολλούς επιβάτες αποφεύγουμε το πρόσωπο του συνεπιβάτη στρέφοντας το πρόσωπο μας σε λοξή θέση αριστερά η δεξιά. Μόλις φθάσουμε στην εργασία μας πλένουμε τα χέρια μας ή τα απολυμαίνουμε.

9. Εάν χρησιμοποιούμε δικό μας όχημα στις μετακινήσεις, που όμως γίνεται χρήση και από άλλα άτομα, θα πρέπει με ένα απολυμαντικό μαντιλάκι να απολυμάνουμε τις χειρολαβές στις πόρτες το τιμόνι και τους λεβιέδες ταχύτητας και χειρόφρενου.

10. Στις οικονομικές συναλλαγές χρησιμοποιούμε την κάρτα την οποία απολυμαίνουμε μετά την χρησιμοποίηση της και όχι νομίσματα.

11. Γυρίζοντας σπίτι απολυμαίνουμε τα χέρια μας πριν μπούμε με απολυμαντικό χαρτομάντιλο ή υγρό απολυμαντικό. Βγάζουμε τα παπούτσια και τα εξώρουχα και τα βάζουμε στο μπαλκόνι να αερισθούν, πλένουμε τα χέρια μας και το πρόσωπο και αλλάζουμε εσώρουχα. Τα ρούχα αφήνονται να αερισθούν για μισή τουλάχιστον ώρα. Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται σε κάθε πολύωρη έξοδο από το σπίτι.

12. Εφόσον έχουμε βήχα δεν πηγαίνουμε στο γιατρό χωρίς μάσκα. Δεν πρέπει να εκτιθέμεθα σε ψυχρό περιβάλλον.

13. Ανοίγετε την πόρτα με την μύτη του παπουτσιού ή τον αγκώνα, εάν η πόρτα έχει χειρολαβή με το χέρι σας και αφού μπείτε στην αίθουσα απολυμάνετε τα χέρια σας με απολυμαντικό η ένα απολυμαντικό μαντιλάκι. Δεν αγγίζουμε καταλόγους ή διαφημιστικά έντυπα.

14. Εάν ο σύντροφός σας έχει συμπτώματα γρίπης θα πρέπει να φοράτε και οι δύο μάσκα. Όσοι τον φροντίζουν θα φορούν μάσκα και γάντια και την μεν μάσκα θα την αντικαθιστούν κάθε τρεις ώρες τα γάντια αμέσως μετά το τέλος της φροντίδας. Αερίζουμε συχνά το δωμάτιο του δίνουμε υγρά αποφεύγοντας τα ξινά, τα αλμυρά και τα γλυκά. Σε περίπτωση που δεν έχετε απολυμαντικό ούτε χαρτομάντιλα, πλύνετε τα χέρια με σαπούνι.

Κορωνοϊός: Πόσο ζει στις επιφάνειες; Τι συμβαίνει με τα ρούχα;

Νέα έρευνα πραγματοποιήθηκε σχετικά με τη διάρκεια του κορωνοϊού στις επιφάνειες κάθε υλικού. Πόσο παραμένει, λοιπόν, ο ιός σε επιφάνειες, στον αέρα, αλλά και στα ρούχα;

Πόσο καιρό επιβιώνει ο νέος κορωνοϊός στις επιφάνειες;

Σύμφωνα με την μελέτη αυτή, που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, ο ιός μπορεί να επιβιώσει αρκετές ώρες στον αέρα, αλλά και σε επιφάνειες, ανάλογα και με το υλικό της επιφάνειας.

Πιο συγκεκριμένα, ο κορωνοϊός μπορεί να επιβιώσει στον αέρα μέχρι και 3 ώρες. Όσον αφορά τις επιφάνειες, στο χαλκό παραμένει έως και 4 ώρες, σε χάρτινες επιφάνειες έως και 24 ώρες, ενώ στο πλαστικό και στο χάλυβα από 2 έως 3 ώρες.

Σε παρόμοια αποτελέσματα κατέληξαν και οι επιστημονικές δοκιμές κατά το ξέσπασμα του SARS το 2003.

Φυσικά ο κορωνοϊός ζει και πάνω στα ρούχα από μερικές ώρες μέχρι και μερικές μέρες, όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, χωρίς όμως να έχει διευκρινιστεί κάτι παραπάνω. Γι’ αυτό και αν πρόκειται να αγγίξεις ρούχα ατόμου που έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό, καλό θα ήταν να το κάνεις μόνο με γάντια.

Το Κέντρο Ελέγχου Επιδημιών δίνει οδηγίες για το πώς να απολυμάνεις σωστά τα ρούχα, τις πετσέτες και τα σεντόνια:

  • Φόρα γάντια μιας χρήσης πριν τα πιάσεις.
  • Πλύνε τα χέρια σου αμέσως μετά την αφαίρεση των γαντιών.
  • Μην τινάζεις τα βρώμικα ρούχα και μην τα ακουμπάς σε πολλά σημεία του σπιτιού όσο είναι δυνατόν αυτό.
  • Πλύνε τα ρούχα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, αλλά όσο γίνεται με πιο ζεστό νερό, χωρίς όμως να καταστραφούν.

Τα βρώμικα ρούχα από έναν άρρωστο μπορούν να πλυθούν μαζί με εκείνα άλλων ανθρώπων χωρίς κανένα πρόβλημα.

Παρόμοια Άρθρα

Εγγραφή
Notify of
guest
0 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Δημοφιλέστερα
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Back to top button
0
Πάρτε μέρος στη συζήτηση!x