ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Μη κρίσιμη κοινωνικά νόσος – Η Δανία τον υποβιβάζει σε εποχική γρίπη

Πρόκειται για ένα κράτος με πληθυσμό 5.8 εκατομμυρίων. Μισή Ελλάδα δηλαδή. Σε αυτούς τους 18 μήνες πανδημίας, το σύνολο των κρουσμάτων 344.000 και οι νεκροί 2.580. Ποσοστό θανάτων στο 0.75%. Μέσα στον Αύγουστο σημειώνει από 700 μέχρι 1.400 κρούσματα καθημερινά.

Διαβάζοντας κανείς αυτούς τους αριθμούς, θα έλεγε πως αυτή η χώρα δεν βρίσκεται ούτε σε κανένα σούπερ σημείο, ως προς την πανδημία και ειδικά τη μετάλλαξη Δέλτα, ούτε όμως κι ότι έχει γονατίσει. Σε μια μέτρια προς δύσκολη κατάσταση, θα έλεγε κάποιος, ότι βρίσκεται και σίγουρα θα έχει κάποια λίγα μέτρα στη φαρέτρα για να ενεργοποιεί κατά καιρούς.

Το ορόσημο για τη σκανδιναυική χώρα είναι η 10η Σεπτεμβρίου. Η Δανία είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που υποτίμησε επίσημα την πανδημία και την υποβίβασε σε μια νόσο εποχική. «Από τις 10 Σεπτεμβρίου ο κορωνοϊός δε θα είναι μια κοινωνικά κρίσιμη ασθένεια», έγραψε σε tweet ο υπουργός Υγείας Μάγκνους Χεουνίκε την Παρασκευή.

Αυτό σημαίνει πως δεν θεωρείται πια νόσος ικανή για να κλείνει τομείς της κοινωνίας και της οικονομίας. Θα ελέγχεται, θα αντιμετωπίζεται, όχι με φόβο και εσωστρέφεια πια.

Σε αυτό προφανώς έπαιξε μεγάλο ρόλο ο εμβολιασμός. Η Δανία βρισκόταν από την αρχή των εμβολιασμών σταθερά στην τριάδα των χωρών της Ευρώπης με τη Μάλτα και την Πορτογαλία να είναι πιο πάνω της. Τις πέρασε κι αυτές. Η Δανία βρίσκεται στο 81% του εμβολιασμού του πληθυσμού της από 12 έτη και πάνω, ενώ τουλάχιστον το 85% των Δανών έχει λάβει μία δόση.

Αυτό έχει συμβάλλει σε μια διαφορετική αναλογία ανάμεσα σε νοσούντες και νεκρούς. Κι αυτό δε συνέβη ξαφνικά τώρα. Είναι κάτι που εντοπίζεται από πολύ νωρίς. Η τελευταία ημέρα που η Δανία ανακοίνωσε διψήφιο αριθμό νεκρών, ήταν στις 12 Φεβρουαρίου. Πάνω από έξι μήνες πίσω. Από τα μέσα Μαρτίου και μετά δε, η ημερήσια αναφορά σπανίως υπερβαίνει τους 4 νεκρούς. Την τελευταία εβδομάδα οι νεκροί της ήταν συνολικά 13.

Ακούγεται μακάβριο και απάνθρωπο να πανηγυρίζει κανείς για 13 νεκρούς, αλλά καθώς έχουμε δει τα πολύ χειρότερα και στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, είναι σίγουρα μια νίκη η σημαντική μείωση του αριθμού τους. Αν δεν ήταν από κορωνοϊό, δε θα τους μαθαίναμε κιόλας. Θα τους εικάζαμε.

Ο αριθμός των νοσηλευομένων στη Δανία ήταν 142 ως το βράδυ της Δευτέρας. Απ΄αυτούς, οι 22 ήταν σε μηχανική υποστήριξη. Αυτά τα νούμερα θεωρούνται και υψηλά για τη Δανία των τελευταίων 4-5 μηνών. Είναι περίοδος κορύφωσης αυτά τα νούμερα. Στην ουσία η Δανία έχει κατατροπώσει τη μετάλλαξη Δέλτα που ταλαιπωρεί την πλειοψηφία των χωρών της Ευρώπης.

Τι θα ισχύσει λοιπόν από 10 Σεπτεμβρίου; Ανοίγουν όλα. Δε θα υπάρχει κανένα περιοριστικό μέτρο. Όχι μόνο για τους εμβολιασμένους, αλλά και τους ανεμβολίαστους. Άλλωστε, είναι πια τόσο λίγοι και μικροί σε ηλικία, που το ρίσκο μοιάζει εύκολο να παρθεί. Ούτως ή άλλως, από το περίπου 1 εκατομμύριο που δεν έχουν εμβολιαστεί, ως τα μέσα Σεπτεμβρίου θα έχει εμβολιαστεί πλήρως το 1/3, που έχει ήδη κάνει τη μία δόση, ενώ ως τέλη Οκτωβρίου η χώρα θα βρίσκεται πάνω από το 95%.

Στα μπαρ και σε χώρους εκδηλώσεων δε θα χρειάζεται να επιδεικνύει κανείς πιστοποιητικό εμβολιασμού, κάτι που έχει ήδη ξεκινήσει τμηματικά σε κάποια μουσεία και δημόσια σημεία.

Ως προς τα ταξίδια από και προς τη χώρα, η Δανία δεν αλλάζει κάτι, διατηρεί λίστες, ανεβοκατεβάζει χώρες, όπως έκανε με Γερμανία-Αυστρία-Σουηδία που τις κιτρίνισε από πράσινες, όμως το πλάνο λέει πως από τέλη Οκτωβρίου θα αρθούν αρκετοί περιορισμοί για τους Δανούς που ταξιδεύουν σε ασφαλείς χώρες.

Η Δανία και με χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμών, πάλι θα ήταν μια χαρά, εξαιτίας του άρτιου συστήματος υγείας που έχει. Άρα η λογική λέει ότι αν μια χώρα με άρτιο σύστημα υγείας πάει τόσο καλά, μια άλλη που δεν έχει τέτοιο σύστημα υγείας, θα έπρεπε να στηρίζεται περισσότερο στον εμβολιασμό, Ελλάδα λέγε με.

* Φωτογραφία: Unsplash/Rolands Varsbergs

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button