ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

“Κάλλος. Η Υπέρτατη Ομορφιά”: Η ελληνική έννοια της ομορφιάς μέσα από μία αρχαιολογική έκθεση

Θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης από τις 29 έως τις 16 Ιανουαρίου

Η εντυπωσιακή αρχαιολογική έκθεση «ΚΑΛΛΟΣ. Η Υπέρτατη Ομορφιά» ανοίγει τις πύλες της στις 29 Σεπτεμβρίου, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Η έκθεση, που εντάσσεται στο πλαίσιο της σειράς των πρωτοποριακών, αρχαιολογικών εκθέσεών του μουσείου με επίκεντρο τον Άνθρωπο και φέρει την υπογραφή του Διευθυντή του, Καθηγητή Νικολάου Χρ. Σταμπολίδη και του Επιμελητή Αρχαιοτήτων, Δρος Ιωάννη Δ. Φάππα, διοργανώνεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, πραγματοποιείται με τη γενναιόδωρη υποστήριξη της L’Oréal. και θα διαρκέσει έως τις 16 Ιανουαρίου 2022.

Μέσα από μια σειρά 300 εμβληματικών αρχαιοτήτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, παρουσιάζονται οι διάφορες πτυχές της έννοιας του «Κάλλους» στην καθημερινή ζωή και τη φιλοσοφική σκέψη της αρχαίας Ελλάδας. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική και μεγάλη σε έκταση έκθεση που θα καταλάβει όλους τους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου.

Η αρχαία ελληνική λέξη «Κάλλος» σημαίνει «ομορφιά» και συσχετίζεται τόσο με το γυναικείο όσο και με το ανδρικό φύλο. Ωστόσο, η έννοια του «Κάλλους» στην υπέρτατη διάστασή της, δεν είναι απλώς μια λέξη που σημαίνει μόνο «ομορφιά». Είναι ένα ιδεώδες που αναπτύχθηκε στην αρχαία ελληνική σκέψη, εκφράστηκε μέσα από τα ποιήματα των επικών (8ος αι. π.Χ.) και λυρικών (7ος – 6ος αι. π.Χ.) ποιητών και αποκρυσταλλώθηκε σταδιακά στα κείμενα των φιλοσόφων του 5ου/4ου αι. π.Χ. και εξής, οι οποίοι αναφέρθηκαν σε αυτό ως συνδυασμό της φυσικής εμφάνισης και των αρετών της ψυχής. Σε αυτή τη διάσταση του «Κάλλους» επικεντρώνεται και η έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, αναδεικνύοντας τη συμβολή της αρχαίας Ελλάδας στον καθορισμό της έννοιας της «ομορφιάς» μέχρι και σήμερα.

Η έκθεση περιλαμβάνει 300 αρχαιότητες από Μουσεία και Συλλογές της Ελλάδας, της Ιταλίας και του Βατικανού και διαρθρώνεται σε δύο μεγάλες ενότητες, τον Καλλωπισμό και το Κάλλος.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button