ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Κορινθιακός: Συναγερμός για τις τσούχτρες – Μόνη λύση (;) τα δίχτυα στις παραλίες

 

Τελικά δεν ήταν περαστικό το μεγάλο περυσινό πρόβλημα με τις τσούχτρες στον Κορινθιακό. Ήδη από την άνοιξη εμφανίστηκαν φέτος σε διάφορες παραλίες και οι αρχές κινητοποιούνται  αναζητώντας λύση ή έστω “ανακούφιση” για μια περιοχή με πολλούς τουριστικούς προορισμούς.

Οι αποκρουστικές εικόνες με τις χιλιάδες τσούχτρες και μέδουσες να ξεβράζονται στις παραλίες δημοφιλών τουριστικών περιοχών του Κορινθιακού, αναβιώνουν. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει πως για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η κατάσταση στις παραθαλάσσιες περιοχές του Κορινθιακού και του Πατραϊκού θα είναι αφόρητη. Αυτό σημαίνει νέα μεγάλη οικονομική ζημιά για τις επιχειρήσεις, και ταλαιπωρία των πολιτών που είτε ζουν στην περιοχή είτε έχουν τα εξοχικά τους εκεί. 

Χθες 19 Απριλίου πραγματοποιήθηκε για το θέμα ευρεία σύσκεψη στο υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, παρουσία της ηγεσίας του Υπουργείου αλλά και βουλευτών και δημάρχων, εκπροσώπων του ΕΛΚΕΘΕ και υπηρεσιακών παραγόντων.

Κατά τη σύσκεψη διαπιστώθηκε οι δεν υπάρχει ακόμη μελέτη που να εξηγεί το φαινόμενο στον Κορινθιακό και στον Πατραϊκό κόλπο, αλλά και ότι τα δίχτυα αποτελούν την μόνη ως τώρα λύση, η οποία είναι κατασταλτικού τύπου και η αποτελεσματικότητά της εξαρτάται από τη μορφολογία του πυθμένα και από τις καιρικές συνθήκες.

Κορινθιακός: Συναγερμός για τις τσούχτρες - Μόνη λύση (;) τα δίχτυα στις παραλίες 3

Ο κ. Κουρουμπλής πρότεινε και συμφωνήθηκε να γίνει νέα συνάντηση με τη συμμετοχή εκπροσώπων από το υπουργείο Περιβάλλοντος, από το Πράσινο Ταμείο και από τους εμπλεκόμενους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες, για να ανατεθεί στο ΕΛΚΕΘΕ η διενέργεια μελέτης σχετικά με τα αίτια που προκαλούν το φαινόμενο στον Κορινθιακό κόλπο. Προτάθηκε επίσης η σύσταση δικτύου ενημέρωσης, έγκαιρης προειδοποίησης και βοήθειας, ώστε να διευκολυνθεί το κοινό, εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου.

Άγνωστη ακόμη η αιτία

Εν τω μεταξύ, άγνωστα παραμένουν τα αίτια του πολλαπλασιασμού των μεδουσών στον Κορινθιακό κόλπο. Ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), Επαμεινώνδας Χρήστου, εξηγεί ότι για την αντιμετώπιση του φαινομένου η μακροπρόθεσμη λύση θα πρέπει να αναζητηθεί στην λεπτομερή αποτύπωση της υδρογραφικής κατάστασης στον Κορινθιακό. Όπως επεσήμανε, το φαινόμενο των μεδουσών εκδηλώνεται στον Κορινθιακό κόλπο και μεταφέρεται στον Πατραϊκό. 

Κορινθιακός: Συναγερμός για τις τσούχτρες - Μόνη λύση (;) τα δίχτυα στις παραλίες 5

Πλωτό δίχτυ

Κονδύλι ενός εκατομμυρίου ευρώ έχει εγκριθεί από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για την προστασία των ακτών από τις πληθυσμιακές εξάρσεις μεδουσών κατά μήκος του Λουτρακίου, του Σχίνου και της Λίμνης Βουλιαγμένης. Το σχέδιο προβλέπει την τοποθέτηση ενός προστατευτικού πλωτού διχτυού για δέκα χρόνια. Το θετικό είναι πως εκτός από τις μέδουσες, τα δίχτυα αυτά αναμένεται να κρατήσουν μακριά από τις κολυμβητικές περιοχές και τα σκουπίδια που μεταφέρονται με τα θαλάσσια ρεύματα. 

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Προσοχή! Τσούχτρες σε Λουτράκι – Ψάθα – Πόρτο Γερμενό

 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back to top button