ΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κλείνουν τα εμπορικά καταστήματα – Πώς απαντάει η κυβέρνηση στις φήμες για καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας

“Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι φήμες για καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας”, λόγω κορονοϊού.

Αυτό τόνισε κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής – λόγω συνθηκών – σημερινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Σημείωσε παράλληλα, ότι η κυβέρνηση παίρνει σταδιακά τα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τον κορονοϊό και γι΄αυτό από Τετάρτη θα κλείσουν όλα τα εμπορικά καταστήματα, αλλά και πως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να κλείσουν σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και πρατήρια υγρών καυσίμων.

Επίσης, η κ. Πελώνη ανέφερε ότι συντονιστικό ρόλο στην κρίση αυτή αναλαμβάνει ο νέος υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς, αλλά και πως καταργείται από αύριο και μέχρι τέλος Απριλίου ο δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας.

Ακόμη, σημείωσε πως όσοι έρχονται στην Ελλάδα από το εξωτερικό θα μπαίνουν σε κατ’ οίκον καραντίνα για 14 ημέρες.

Κλείσιμο όλων των καταστημάτων ζητούν Εμπορικός Σύλλογος και Επαγγελματικό Επιμελητήριο 

Το κλείσιμο των καταστημάτων για το σύνολο της αγοράς ζητούν ο Εμπορικός Σύλλογος και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, λόγω του κορωνοϊού.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, με αίτημά του προς τον πρωθυπουργό, ζητά το κλείσιμο όλων των καταστημάτων με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τα εμπορικά κέντρα, για δύο λόγους:  

– Τη διαφύλαξη της υγείας των καταναλωτών, που επισκέπτονται τα ανοικτά καταστήματα, των εργαζομένων, που όχι μόνο πρέπει να έρχονται σε επαφή με χιλιάδες ανθρώπους αλλά και να χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με ό,τι κίνδυνο αυτό συνεπάγεται, και φυσικά των καταστηματαρχών.  

– Για να προστατευτεί η επιχειρηματική κοινότητα σε μια αγορά που υπολειτουργεί, με αποτέλεσμα να σωρεύονται ζημίες που θα οδηγήσουν σε οριστικό λουκέτο πολλές επιχειρήσεις και σε άμεση απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας και μη αναστρέψιμη καταστροφή του παραγωγικού ιστού της χώρας.  

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών εκτιμά ότι το υποχρεωτικό κλείσιμο θα πρέπει να συνοδευτεί με τα εξής μέτρα στήριξης του εμπορίου:  

  • Παράταση μέχρι την ομαλοποίηση και στη συνέχεια ένταξη όλων των φορολογικών, ασφαλιστικών και λοιπών υποχρεώσεων στο καθεστώς των 48 δόσεων.
  • Κάλυψη της μισθοδοσίας του προσωπικού από το κράτος, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα πιθανά κονδύλια για τη μείωση της ανεργίας με την υποστήριξη και της Ε.Ε.
  • Παράταση πληρωμής των πάσης φύσεως ρυθμίσεων προς το Δημόσιο, τους ασφαλιστικούς φορείς, τα τραπεζικά ιδρύματα, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους οργανισμούς ΔΕΚΟ έως την ομαλοποίηση της κατάστασης.
  • Μηδενισμό υποχρέωσης καταβολής ενοικίων για το διάστημα που οι επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστές.  

Αίτημα και από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών  

Και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ζήτησε το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων για δύο εβδομάδες, την προσωρινή διακοπή των λαϊκών αγορών και προτείνει διακοπή των συναθροίσεων σε εκκλησίες, για να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες μετάδοσης του κορωνοϊού.     

«Σε αυτές τις δύσκολες ώρες το μέλημα όλων μας πρέπει να είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και ο περιορισμός της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Ήδη έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα, όμως η κρισιμότητα της κατάστασης επιβάλλει ακόμα πιο τολμηρές και δραστικές κινήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο καλώ την κυβέρνηση να αποφασίσει το κλείσιμο για δύο εβδομάδες και των εμπορικών καταστημάτων. Οι πιθανότητες μετάδοσης του κορωνοϊού πρέπει να ελαχιστοποιηθούν και ο περιορισμός της οποιασδήποτε δραστηριότητας στο σημείο που βρισκόμαστε θα συμβάλει αποφασιστικά σε αυτή την προσπάθεια» τόνισε στη δήλωσή του ο κ. Χατζηθεοδοσίου.    

Κάλεσε ακόμα την κυβέρνηση να εξαντλήσει κάθε περιθώριο άσκησης πίεσης στους εταίρους προκειμένου να μειώσει τους υψηλούς στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων και «να εξασφαλίσει παράταση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, για να στηρίξει την οικονομία της χώρας, την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία. Βιώνουμε συνθήκες έκτακτης ανάγκης και σήμερα τίποτα δεν είναι ίδιο με χθες».  

«Πάντα με γνώμονα το κοινό καλό, πρέπει να ληφθεί η γενναία απόφαση να κλείσουν και οι εκκλησίες. Η συνάθροιση ανθρώπων στον ίδιο χώρο μπορεί να αποδειχτεί καταστροφική. Σέβομαι απεριόριστα το θρησκευτικό συναίσθημα, αλλά οφείλουμε να δούμε πώς μπορούμε να θωρακιστούμε απέναντι σε έναν ύπουλο εχθρό» ανέφερε ακόμη, ενώ συμπλήρωσε ότι με την ίδια λογική πρέπει να διακοπεί και η λειτουργία των λαϊκών αγορών.  

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button