ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

“Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας” και βρωμάει στη Δυτική Αττική

Στην αρχή του κλασικού έργου Άμλετ του Ουίλιαμ  Σαίξπηρ, ο αξιωματικός Μάρκελλος  αδυνατώντας να δώσει εξηγήσεις για το τι συμβαίνει γύρω του μονολογεί  «Υπάρχει κάτι σάπιο στο βασίλειο της Δανιμαρκίας” / “Something is rotten in the state of Danmark”.

Η φράση αυτή  “Υπάρχει κάτι σάπιο (1)….” χρησιμοποιείται όλο και συχνότερα στη χώρα μας, όταν κάτι είναι που αναμφισβήτητα “βρωμάει” σε πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό επίπεδο αλλά “κρύβεται” λόγω συμφερόντων.

Η δυσοσμία προερχόμενη από τη χωματερή (ή ΧΥΤΑ  – ΟΔΔΥ Φυλής) στη Δυτική Αττική/ Αθήνα είναι  μια παρενέργεια της λειτουργίας, της μεγαλύτερης εγκατάστασης εναπόθεσης απορριμμάτων της Ευρώπης, που συγκεντρώνει τα μισά σκουπίδια σε όγκο της χώρας μας, αφού ο πληθυσμός της Αττικής είναι το 36% της Ελλάδας (2) και ο μεγαλύτερος παραγωγός Αστικών Στερεών Αποβλήτων.

Η πρόσφατη καταγγελία του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ με ΄”Αίτημα αυτοψίας και ενημέρωσης για τη δυσοσμία στους δήμους Φυλής, Πετρούπολης, Ιλίου, Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Ασπροπύργου και στην ευρύτερη περιοχή” (15.06.2024),  είναι η κορυφή του παγόβουνου, αυτό που βλέπουμε, αυτό που αντιλαμβανόμαστε με τις αισθήσεις μας από απόσταση, όπως τη δυσοσμία με την όσφρηση, χωρίς να πάμε κοντά στην πηγή που προκάλεσε τη δυσοσμία, στην συγκεκριμένη περίπτωση από τη χωματερή της Φυλής.

Υπάρχουν πολλές παρενέργειες΄(ρύπανση εδαφών, ατμόσφαιρας, συνέπειες στην υγεία  κλπ.) από τη λειτουργία και της συνεχούς επέκτασης της χωματερής της Φυλής και ακόμα περισσότερες απειλές αν λειτουργήσουν εργοστάσια καύσης απορριμμάτων στο σημερινό Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, ΕΔΣΝΑ Αττικής στο Σχιστό (ή και αλλού).

Είναι απορίας άξιον πως οι Δήμοι της περιοχής, αλλά και οι διάφορες συλλογικότητες (φορείς, σωματεία) δεν διαμαρτύρονται με συνέπεια και συντονισμό, τουλάχιστον για τη δυσοσμία στην περιοχή τους.

Στο δια ταύτα, το Αίτημα Αυτοψίας και ενημέρωσης για τη δυσοσμία  του Δυτικού Μετώπου στο ΧΥΤΑ Φυλής έχει προκαλέσει μεγάλη κινητικότητα και ανησυχία, γιατί η δυσοσμία συνδέεται με τη δημόσια υγεία, αλλά η κινητικότητα είναι υποδεέστερη του προβλήματος.

Αξίζει ωστόσο να υπογραμμίσουμε τη μεγάλη δημοσιότητα του Δελτίου Τύπου του Δυτικού Μετώπου καθώς επίσης

  • την ερώτηση που κατέθεσαν πέντε βουλευτές της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ  στον  Υπουργό Περιβάλλοντος για τη δυσοσμία από το ΧΥΤΑ Φυλής (4)
  • το αίτημα της  Λαϊκής Συσπείρωσης να πληροφορηθεί για το θέμα της δυσοσμίας, ενόψει της συνεδρίασης λογοδοσίας του ΠΕΣΥ Αττικής που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 27/6/2024 (5)

Και τελειώνω πάλι με τον ΑΜΛΕΤ ο οποίος αναρωτιέται «ΝΑ ΖΕΙΣ. ΝΑ ΜΗ ΖΕΙΣ. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΡΩΤΗΣΗ. Τι συμφέρει στον άνθρωπο. Να πάσχει, να αντέχει σωπαίνοντας τις πληγές από μια μοίρα που τον ταπεινώνει χωρίς κανένα έλεος ή να επαναστατεί. Να αντισταθεί στην ατέλειωτη παλίρροια των λυπημένων κόπων….”

Ερώτηση του Άμλετ που απαντάμε σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχουμε αλλά και με τις επιλογές μας ως σύγχρονοι κάτοικοι της όζουσας Δανιμαρκίας.

Κώστας Φωτεινάκης
[email protected]

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

  1. Λεξικό της κοινής νεοελληνικής –  Σάπιος ((μτφ.) διεφθαρμένος, χωρίς ηθικές αρχές και ενδοιασμούς, ανήθικος: Σάπια κοινωνία. (έκφρ.) υπάρχει κάτι σάπιο στο βασίλειο της Δανιμαρκίας!, συνήθ. για σκάνδαλα, καταχρήσεις ή απάτες κατά την άσκηση της εξουσίας. https://tinyurl.com/24f69ts8 
  2. ΕΛΑΣΤΑΤ – ΑΠΟΓΡΑΦΗ (2021)  Αττική: Πληθυσμός 3.792.469/ Ελλάδα: 10.432.481 https://www.statistics.gr/2021-census-pop-hous 
  3. ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ : Αίτημα αυτοψίας και ενημέρωσης για τη δυσοσμία στους δήμους Φυλής, Πετρούπολης, Ιλίου, Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Ασπροπύργου και στην ευρύτερη περιοχή. https://tinyurl.com/2m9h4dy5
  4. 5 βουλευτές της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ κατέθεσαν ερώτηση στον υπουργό περιβάλλοντος για τη δυσοσμία από τον ΧΥΤΑ Φυλής, https://tinyurl.com/2btpked4
  5. Στο ΠΕΣΥ η έντονη δυσοσμία σε πέντε δήμους της Αττικής https://tinyurl.com/4azkn39s
  6. ΝΑ ΖΕΙΣ. ΝΑ ΜΗ ΖΕΙΣ. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΡΩΤΗΣΗ https://tinyurl.com/y2rf8xcm

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button