LIFESTYLEΥΓΕΙΑ

Καθαρισμός μοκετών

Ο καθαρισμός μοκετών είναι μια διαδικασία που πρέπει να λαμβάνει χώρα τουλάχιστον μία φορά το μήνα, καθώς οι μοκέτες συγκεντρώνουν σκόνη, λεκέδες αλλά και ακάρεα, τους αόρατους με γυμνό μάτι παθογόνους μικροοργανισμούς, οι οποίοι τρέφονται από τη σκόνη και τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, αναπαράγονται με γοργούς ρυθμούς και προκαλούν αλλεργίες και αναπνευστικά προβλήματα κυρίως στα παιδιά. Οι μοκέτες είναι μια ιδανική επιλογή σε σπίτια με παιδιά, αφού παρέχουν ασφάλεια, ζεστασιά αλλά και ηχομόνωση, όμως χωρίς τον κατάλληλο καθαρισμό μπορεί να αποτελέσουν επικίνδυνες εστίες μικροβίων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των ενοίκων του σπιτιού.

Ο καθαρισμός μοκετών μπορεί να γίνεται τακτικά στο σπίτι κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας γενικής καθαριότητας. Ωστόσο, τουλάχιστον μία με δύο φορές το χρόνο είναι απαραίτητο να επιλαμβάνονται του καθαρισμού εξειδικευμένα συνεργεία από ταπητοκαθαριστήρια, τα οποία διαθέτουν ειδικά μηχανήματα για βαθύ πλύσιμο, το οποίο απομακρύνει όλα τα υπολείμματα σκόνης και μικροβίων και εγγυάται την απόλυτη καθαριότητα σε όλο το δάπεδο.

Στο σπίτι

Το πρώτο στάδιο του καθαρισμού της μοκέτας στο σπίτι γίνεται με την ηλεκτρική σκούπα, καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος να απομακρυνθούν τα σκουπιδάκια και η σκόνη. Η ηλεκτρική σκούπα πρέπει να είναι ειδική για μοκέτες και χαλιά, ώστε να έχει δύναμη να τραβήξει από τις ίνες τους όσο περισσότερη σκόνη γίνεται. Με τις συμβατικές ηλεκτρικές σκούπες του εμπορίου καθίσταται δυνατό να αφαιρεθεί περίπου το 40% της σκόνης, ένα ποσοστό που είναι ικανοποιητικό αν επιτυγχάνεται μία φορά την εβδομάδα.

Για την απομάκρυνση τοπικών λεκέδων με φυσικά μέσα, μία κουταλιά του γλυκού λευκό ξίδι, απορρυπαντικό πιάτων και μαγειρική σόδα διαλυμένα σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό είναι κατάλληλα, για να αφαιρέσουν ήπιους λεκέδες χωρίς να βλάψουν τις ίνες της μοκέτας. Το τρίψιμο του λεκέ με την τραχιά πλευρά από ένα σφουγγαράκι για τα πιάτα και η εφαρμογή από πάνω μίας στεγνής πετσέτας είναι η πιο εύκολη μέθοδος, για να μην παραμείνουν υπολείμματα του λεκέ.

Για τον καθαρισμό ολόκληρης της μοκέτας, υπάρχουν συσκευές με ειδικές κεφαλές με βούρτσες που αρχικά περνούν με απορρυπαντικά και ύστερα με νερό τη μοκέτα, ενώ στο τέλος την τρίβουν, για να στεγνώσει. Οι συσκευές αυτές είναι οικιακές και εξασφαλίζουν ένα αρκετά καλό επίπεδο στον υγρό καθαρισμό όλης της επιφάνειας της μοκέτας. Ωστόσο, απαιτείται μεγάλη προσοχή στα απορρυπαντικά που θα χρησιμοποιηθούν. Στα καθαριστικά, τα οποία δεν είναι επαγγελματικά, είναι δύσκολο να βρεθεί ο χρυσός συνδυασμός του σε βάθος καθαρισμού χωρίς βαριά χημικά που βλάπτουν το περιβάλλον αλλά και τον ανθρώπινο οργανισμό. Παράλληλα, μια άλλη δυσκολία στον καθαρισμό μοκετών με οικιακές συσκευές είναι ότι το στέγνωμα σπανίως γίνεται όπως πρέπει. Ο υγρός καθαρισμός έχει τον κίνδυνο ότι οι μοκέτες δεν στεγνώνουν τελείως, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μικρές εστίες μούχλας και δυσοσμίας και ο καθαρισμός αντί να ωφελεί να επιβαρύνει την ατμόσφαιρα.

Από ταπητοκαθαριστήρια

Ο επαγγελματικός καθαρισμός μοκετών γίνεται από ταπητοκαθαριστήρια, τα συνεργεία των οποίων επισκέπτονται το χώρο και προχωρούν σε επιτόπιο πλύσιμο. Κάτι τέτοιο είναι φυσικά απαραίτητο στις μοκέτες, οι οποίες δεν μπορούν να μετακινηθούν, όμως μπορεί να συνδυαστεί και με συνολικό επί τόπου καθαρισμό των χαλιών, των καναπέδων και των ταπετσαριών. Στις μοκέτες, τα επαγγελματικά μηχανήματα επιτρέπουν τον ξηρό καθαρισμό, ώστε να αποφεύγεται η υγρασία, η οποία μετά είναι εξαιρετικά δύσκολο να απομακρυνθεί. Η εφαρμογή ξηρού αφρού με την ειδική περιστροφική μηχανή που είναι εφοδιασμένη με συσκευή αφροπαραγωγού επιτρέπει τον καθαρισμό χωρίς διαβροχή καθιστώντας έτοιμο το χώρο προς χρήση μέσα σε μόλις δύο ώρες.

Επιπλέον, η όλη διαδικασία γίνεται με βιολογικά απορρυπαντικά, τα οποία δεν αφήνουν υπολείμματα, δεν βλάπτουν το περιβάλλον και κυρίως δεν επιβαρύνουν τον ανθρώπινο οργανισμό με χημικά πρόσθετα. Έτσι, ο καθαρισμός των μοκετών απομακρύνει τη σκόνη, τους λεκέδες και τα ακάρεα χωρίς μειονεκτήματα, συμβάλλοντας έτσι στη γενικότερη καθαριότητα και την υγεία όλων των κατοίκων του σπιτιού ή του επαγγελματικού χώρου.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button