ΕΥ ΖΕΙΝ

Καθαρισμός χαλιών: βήμα βήμα όλη η διαδικασία από την αρχή ως το τέλος

Δεν είναι λίγοι αυτοί που νομίζουν ότι ο καθαρισμός χαλιών είναι μια απλή και εύκολη διαδικασία που μπορεί να λάβει χώρα στο σπίτι χωρίς εξειδικευμένα μηχανήματα. Έτσι, κάθε άνοιξη, όταν τα χαλιά πρέπει να φύγουν από το σπίτι, τα πλένουν στο μπαλκόνι με νερό και τα κλασικά χημικά απορρυπαντικά, τα αφήνουν να στεγνώσουν στον ήλιο και ύστερα τα συσκευάζουν σε κάποια πλαστική σακούλα που αγόρασαν από το σούπερ μάρκετ. Ωστόσο, ο καθαρισμός χαλιών είναι κάτι αρκετά πιο πολύπλοκο από αυτό, μια σύνθετη αλληλουχία κινήσεων που σκοπό έχουν όχι μόνο να καθαρίσουν το χαλί σας αλλά και να το προστατεύσουν, ώστε να διατηρήσει τη φίνα υφή του. Διαβάστε παρακάτω όλα τα βήματα που πρέπει να γίνουν με σχολαστικότητα και θα καταλάβετε αμέσως γιατί τα ταπητοκαθαριστήρια είναι μονόδρομος!

Καθαρισμός

Ο καθαρισμός των χαλιών πρέπει να γίνεται με άφθονο νερό, ώστε να απομακρυνθεί η σκόνη και τα υπολείμματα των λεκέδων. Βέβαια, σε αρκετές περιπτώσεις απαιτείται και η χρήση απορρυπαντικών, ώστε να αφαιρεθούν επίμονοι λεκέδες και να εξαλειφθούν τα ακάρεα, οι μικροοργανισμοί που δεν είναι ορατοί με γυμνό μάτι, αλλά μπορούν να προκαλέσουν πολλές αλλεργίες και αναπνευστικά προβλήματα σε παιδιά και ευπαθείς οργανισμούς. Το μεγάλο ζήτημα είναι, βέβαια, τι απορρυπαντικά θα χρησιμοποιηθούν. Τα σπιτικά απορρυπαντικά είναι γεμάτα σκληρά χημικά, τα οποία ενδέχεται να βλάψουν τη λεπτεπίλεπτη σύνθεση των χαλιών, ειδικά των χειροποίητων. Έτσι, πρέπει να χρησιμοποιούνται εξειδικευμένα επαγγελματικά απορρυπαντικά, τα οποία είναι φτιαγμένα από φυσικά, οικολογικά και υποαλλεργικά συστατικά που σέβονται όχι μόνο τα χαλιά σας αλλά και εσάς, τα κατοικίδιά σας και το περιβάλλον.

Απομάκρυνση υγρασίας

Πέρα όμως από τη διαδικασία της απομάκρυνσης των ρύπων και των λεκέδων, πολύ βασική είναι και η απομάκρυνση της υγρασίας, η οποία, αν παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα στο χαλί, μπορεί να το βλάψει. Το στύψιμο πρέπει να γίνεται με φυγοκέντρηση με μηχανήματα που εξασφαλίζουν την πλήρη εξάλειψη της υγρασίας. Αν δεν υπάρξει φάση στυψίματος, όπως όταν πλένετε μόνοι σας το χαλί, οπότε είναι αδύνατο χωρίς μηχανήματα να το στύψετε, τότε μέχρι η υγρασία να απομακρυνθεί με τον ήλιο από το χαλί, η ζημιά θα έχει γίνει.

Στέγνωμα

Φυσικά, εκτός από τη φυγοκέντρηση, ρόλο παίζει και το πού θα στεγνώσει το χαλί. Η έντονη ηλιακή ακτινοβολία που επικρατεί στην Ελλάδα τους ανοιξιάτικους και τους καλοκαιρινούς μήνες ναι μεν είναι ικανή να στεγνώσει ικανοποιητικά το χαλί, ταυτόχρονα όμως είναι καταστροφική για τα χρώματα και τα υφάσματά του. Στα ταπητοκαθαριστήρια, ο καθαρισμός χαλιών ολοκληρώνεται με τη φάση του στεγνώματος, το οποίο λαμβάνει χώρα σε ειδικούς χώρους μακριά από τον ήλιο.

Αν αναλογιστεί κανείς τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές στα ταπητοκαθαριστήρια για τον καθαρισμό και την φύλαξη χαλιών θα συνειδητοποιήσει ότι το ρίσκο καταστροφής του χαλιού με τον κατ’ οίκον καθαρισμό του δεν αξίζει σε καμία περίπτωση.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button