ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Κατάλληλες – Ακατάλληλες παραλίες σε Κινέτα, Αγ. Θεοδώρους, Λουτράκι, Ψάθα, Αλεποχώρι, Πόρτο Γερμενό

 

Σε μια ολοκληρωμένη έρευνα για τις παραλίες και τους χώρους κολύμβησης που είναι πιο καθαροί και πιο βρόμικοι στην Αττικής, προχώρησε το ΠΑΚΟΕ, το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών.

Το Κέντρο έκανε μετρήσεις και κατέγραψε την κατάσταση που βρίσκονται τα νερά σε 323 παραλίες πέριξ της Αττικής προκειμένου, με μικροβιολογικές και άλλες εξετάσεις, να δώσει στον κόσμο την κατάσταση που επικρατεί. Η έκπληξη είναι ότι υπάρχουν ακατάλληλες περιοχές για κολύμβηση ακόμη και σε μέρη που είναι ιδιαίτερα πολυσύχναστα.

Αποτελέσματα που εκπλήσσουν για τα νερά της δυτικής Αττικής

Απρόσμενα ήταν τα αποτελέσματα των μετρήσεων στις παραλίες από Ασπρόπυργο έως Πόρτο Γερμενό. Ενδεικτικά, με βάση τις μετρήσεις κρίθηκαν κατάλληλα τα νερά μπροστά στις ταβέρνες της Παραλίας Ασπροπύργου, αλλά και σε δύο παραλίες της Ελευσίνας! Αντίθετα, μοιρασμένα είναι τα αποτελέσματα των μετρήσεων στην Κινέτα και καλύτερα στους Αγ. Θεοδώρους. Ακόμη και σε Ψάθα, Αλεποχώρι, Πόρτο Γερμενό, όπου η ποιότητα του νερού είναι γενικά καλή, βρέθηκαν τμήματα παραλιών με αυξημένη μόλυνση.

Οι δειγματοληψίες, σύμφωνα με το Κέντρο, γίνονται σε αποστειρωμένα μπουκάλια τα οποία ανοίγουν μέσα στη θάλασσα και κλείνουν σ΄αυτήν, από την ακτή σε μήκος 5 μέτρα και σε βάθος 30cm. Στη συνέχεια μεταφέρονται σε ψυγείο στα πιστοποιημένα εργαστήρια, όπου μέσα σε έξι ώρες γίνονται οι αναλύσεις.

Οι παράμετροι που εξετάστηκαν στην έρευνα είναι οι εξής:

• Κολοβακτηρίδια
• Εντερόκοκκοι
• Ε-Coli
• Φυσικοχημικές παράμετροι (απορρυπαντικά, ορυκτέλαια, φαινόλες) και μη εργαστηριακά εκτιμούμενες οπτικές παράμετροι (χρώμα, επιπλέοντα αντικείμενα, θολερότητα). Κυρίως παρακολουθούνται οι ακτές που συγκεντρώνουν σημαντικό αριθμό λουομένων, καθώς επίσης και οι ακτές που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον από αισθητική, τουριστική, περιβαλλοντική άποψη κλπ.

Με γνώμονα τα αποτελέσματα αυτών των μετρήσεων, έκανε μια κατανομή στις παραλίες χαρακτηρίζοντάς τες Κατάλληλες (Κ) για κολύμβηση και Ακατάλληλες (Α). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, 252 (78.2%) είναι κατάλληλες παράλιες για κολύμβηση και 71 (22%) είναι ακατάλληλες σε σύνολο 323 που αναλύθηκαν.

Δείτε αναλυτικά τους πίνακες του ΠΑΚΟΕ:

Οι αναλύσεις από τον Ασπρόπυργο έως το Λουτράκι: 

Κατάλληλες - Ακατάλληλες παραλίες σε Κινέτα, Αγ. Θεοδώρους, Λουτράκι, Ψάθα, Αλεποχώρι, Πόρτο Γερμενό 3 Κατάλληλες - Ακατάλληλες παραλίες σε Κινέτα, Αγ. Θεοδώρους, Λουτράκι, Ψάθα, Αλεποχώρι, Πόρτο Γερμενό 5

Οι αναλύσεις από το Λαύριο έως την Αγία Μαρίνα:

Οι αναλύσεις από τους Αγίους Αποστόλους έως τον Φάρο Αυλίδας:

Οι αναλύσεις από τον Άλιμο έως την Φρεατύδα: 

Οι αναλύσεις από τη Βουλιαγμένη έως το Σούνιο:

Οι αναλύσεις από τον Πειραιά έως το Πόρτο Γερμενό:

Οι αναλύσεις σε παραλίες της Σαλαμίνας:

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button