ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Καταφύγιο στον Διομήδειο Κήπο για δύο δηλητηριασμένους γύπες

Στον Διομήδειο Κήπο αναρρώνουν τα δύο όρνια Gyps fulvus, που μεταφέρθηκαν δηλητηριασμένα στην ΑΝΙΜΑ από την Αιτωλοακαρνανία. Τα δύο  πουλιά, και ακόμη εννέα όρνια όπως και άλλα είδη άγριας πτηνοπανίδας, φιλοξενούνται  σε έναν χώρο δύο στρεμμάτων, που έχει διατεθεί από τη διοίκηση του Κήπου για τον σκοπό αυτόν.

Καταφύγιο στον Διομήδειο Κήπο για δύο δηλητηριασμένους γύπες 1

Μετά το σοβαρότατο περιστατικό μαζικής θανάτωσης γυπών στις αρχές του Φεβρουαρίου, συνολικά έντεκα όρνια βρέθηκαν νεκρά και δύο με σοβαρά συμπτώματα δηλητηρίασης, τα οποία και στάλθηκαν άμεσα στην ΑΝΙΜΑ. Όπως αναφέρει το Δελτίο Τύπου της Ορνιθολογικής Εταρείας, ”Πρόκειται για το σοβαρότερο περιστατικό δηλητηρίασης που έχει καταγραφεί στη χώρα, μετά από αυτό στα Στενά του Νέστου το 2012, και το μεγαλύτερο επιβεβαιωμένο όσον αφορά στα Όρνια. Ανάμεσα στα θύματα δηλητηρίασης περιλαμβάνεται και ένα Όρνιο που έφερε ετικέτα σήμανσης φτερών και είχε δακτυλιωθεί στο Ισραήλ το 2015. Έκτοτε είχε παρατηρηθεί αρκετές φορές στη Βουλγαρία, ενώ στην περιοχή του Μεσολογγίου παρατηρήθηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2018. Τους νεκρούς γύπες περισυνέλεξαν στελέχη του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων, προκειμένου να σταλούν στο Κέντρο Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Αθηνών για τοξικολογική ανάλυση, αλλά και για να αποφευχθούν περαιτέρω δηλητηριάσεις”.

Καταφύγιο στον Διομήδειο Κήπο για δύο δηλητηριασμένους γύπες 3

“Η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, παρόλο που απαγορεύτηκε οριστικά το 1993, εξακολουθεί να αποτελεί μια διαδεδομένη και εξαιρετικά επιζήμια πρακτική που βλάπτει τη ζωή της υπαίθρου. Σε λιγότερο από τρεις δεκαετίες οι πληθυσμοί των γυπών, κυρίως στην Ηπειρωτική Ελλάδα, κατέρρευσαν εξαιτίας της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, ενώ παράλληλα σημειώθηκαν και τοπικές εξαφανίσεις των ειδών αυτών. Οι γύπες παρέχουν σημαντικές υπηρεσίες στην κοινωνία, καθώς επιτελούν τον κρίσιμο ρόλο του καθαριστή της υπαίθρου από τα νεκρά ζώα, αποτρέποντας τη διάδοση ασθενειών. Στην Ελλάδα ο πληθυσμός τους έχει υποστεί δραματική μείωση και όλα τα είδη γύπα της χώρας είναι απειλούμενα με εξαφάνιση”.

Καταφύγιο στον Διομήδειο Κήπο για δύο δηλητηριασμένους γύπες 5

Τα τελευταία  δεκαπέντε χρόνια η ΑΝΙΜΑ έχει αναλάβει και περιθάλψει 163 γύπες, από τους οποίους τέσσερις είναι ασπροπάρηδες, τέσσερις  μαυρόγυπες και εκατόν πενήντα πέντε (155) όρνια , χωρίς να περιλαμβάνουμε σ αυτά τα 30 όρνια του πρώην ΕΚΠΑΖ των οποίων ανέλαβε τη μεταφορά και επανένταξη.

Παρόμοια Άρθρα

Εγγραφή
Notify of
guest
0 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Δημοφιλέστερα
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Back to top button
0
Πάρτε μέρος στη συζήτηση!x