ΙΣΤΟΡΙΑ

“Το Χαϊδάρι κάνει προπόνηση μαζί με τα θηρία του τσίρκου!”

Επιμέλεια: Χρήστος Τσούνης

Ποδόσφαιρο στο τσίρκο και στο Δαφνί…

Όταν στο Χαϊδάρι δεν υπήρχε γήπεδο… Το δημοσίευμα που ακολουθεί είναι 40 ετών! Γράφτηκε το 1981 στο περιοδικό «Ομάδα» και μιλάει ο τότε γενικός αρχηγός, Μανώλης Βορρέας.

Δυο σωματεία σε μια μεγάλη πόλη χωρίς ένα γήπεδο! Η μία προπονείται σε ένα ιταλικό τσίρκο και η άλλη στο προαύλιο του Δρομοκαϊτείου! Πολλά τα προβλήματα, πολλές οι υποσχέσεις, λίγα τα μέτρα.

Το Χαϊδάρι λοιπόν που λέτε είναι ένας από τους μεγαλύτερους σε έκταση δήμους της Αθήνας. Και σε πληθυσμό βεβαίως αφού πάνω από 80.000 άτομα κατοικούν μόνιμα εδώ. Το Χαϊδάρι έχει και δύο ποδοσφαιρικά σωματεία. Τον Α.Ο. Χαϊδαρίου και τη Δάφνη Δαφνίου. Από αυτά ο μεν Α.Ο. Χαϊδαρίου προπονείται σε μια αλάνα δίπλα ακριβώς στο δρόμο (όπου τώρα τελευταία έχει εγκατασταθεί ένα… τσίρκο), η δε Δάφνη προπονείται πότε στου Σκαραμαγκά και πότε πότε μέσα στο προαύλιο του Δρομοκαΐτειου (δίπλα – δίπλα με τους ψυχοπαθείς).

Αυτά και άλλα πολλά περίεργα πράγματα  γίνονται στο Χαϊδάρι. Ας τα δούμε όμως πιο αναλυτικά.

"Το Χαϊδάρι κάνει προπόνηση μαζί με τα θηρία του τσίρκου!" 3

Ο Α.Ο. Χαϊδαρίου

Εν αρχή είναι ο Δήμος Χαϊδαρίου με μερικές χιλιάδες κατοίκους. Σωτήριον έτος 1937. Σκέφτηκαν τότε μερικοί. Χώρους κενούς έχουμε. Δεν δημιουργούμε και μια ποδοσφαιρική ομάδα που να μας αντιπροσωπεύει; Και τη δημιούργησαν! «Σιγά – σιγά θα βρούμε και γήπεδο» σκέφτηκαν. «Από ανεκμετάλλευτους χώρους είναι γεμάτη η περιοχή».

Η περιοχή μπορεί να ήταν γεμάτη, αλλά κανένας δεν ενδιαφερόταν. Έτσι κύλησαν τα χρόνια, φτάσαμε στο 1981 και το Χαϊδάρι προπονείται στην αλάνα και τρέχει για αγώνες στο Αιγάλεω.

 «Πάλι καλά που βρέθηκε και αυτός ο χώρος» λένε οι άνθρωποι του σωματείου. «Κάποτε τρέχαμε αλλού και αλλού, τώρα τουλάχιστον ξέρουμε που να πάμε κάθε Κυριακή. Ξέρει και ο κόσμος και έχει μειωθεί η ταλαιπωρία του. Και αφού κάπως συμμαζευτήκαμε αποφασίσαμε να κάνουμε και πρωταθλητισμό.

Τα πράγματα έγιναν με έναν απλό τρόπο. Το σωματείο ξεκίνησε φέτος με τους ίδιους στόχους που ξεκινούσε κάθε χρονιά από το 1975 που παίζει στην Α΄ Αθηνών. Και οι στόχοι αυτοί ήταν μια αξιοπρεπής εμφάνιση και ένα καλό πλασάρισμα στην βαθμολογία».

«Με την πάροδο του χρόνου όμως διαπιστώσαμε ότι η ομάδα πήγαινε από νίκη σε νίκη και χωρίς καλά – καλά να το καταλάβει, βρέθηκε στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα. Τότε μόνο συνειδητοποιήσαμε ότι η ομάδα μπορεί να κάνει πρωταθλητισμό».

Το ότι παίζατε για 6 χρόνια στην ίδια κατηγορία αυτό δε σημαίνει ότι είχατε αποκτήσει μια τέτοια πείρα που να σας δίνει το  δικαίωμα να μιλάτε για πρωταθλητισμό από την αρχή του πρωταθλήματος;

"Το Χαϊδάρι κάνει προπόνηση μαζί με τα θηρία του τσίρκου!" 5
Λέπουρας-Μωραϊτης-Λεμονούδης-Τσιμαχίδης-Τασούλας

«Πείρα μπορεί να είχαμε μας λείπανε όμως άλλα πράγματα. Πρώτα από όλα το γήπεδο. Όταν παίζεις σε ξένο γήπεδο ακόμα και αν θεωρείσαι γηπεδούχος, δεν παύεις να αισθάνεσαι σαν φιλοξενούμενος. Έπειτα οι μεταγραφές. Την καλοκαιρινή σαιζόν δεν κάναμε καμία ουσιαστική μεταγραφή που να μας δίνει το δικαίωμα να λέμε ότι η ομάδα ενισχύθηκε. Ξεκινήσαμε βασιζόμενοι στον περσινό κορμό της ομάδας, ο οποίος στην πλειοψηφία του απαρτίζεται από νέα παιδιά. Και τρίτο και κυριότερο στην Α΄ κατηγορία υπάρχουν τουλάχιστον έξι ισάξιες ομάδες που διεκδικούν με τις ίδιες πιθανότητες τον τίτλο».

Ως εκ τούτου…

«Ως εκ τούτου ξεκινήσαμε άλλη μια χρονιά με φιλοδοξία μια ς αξιοπρεπούς εμφανίσεως και βρεθήκαμε πρωταγωνιστές. Πήραμε τα πράγματα στα ζεστά μέχρι που συνέβη το απρόοπτο….»

Δηλαδή;

Να, εδώ στο χώρο που χρησιμοποιούμε για προπονήσεις, ήρθαμε ξαφνικά ένα απόγευμα και είδαμε ότι είχε εγκατασταθεί ένα τσίρκο! Τρίβαμε τα μάτια μας. Βρε παιδιά πως βρεθήκατε εδώ εσείς; Μιλιά τα παιδιά! Δεν ήξεραν και ελληνικά βλέπετε καθότι το τσίρκο είναι Ιταλικό. Με τα πολλά μάθαμε ότι είχε εγκατασταθεί εδώ και με τις ευλογίες της Δημαρχίας! Κι εμάς; Ούτε που σκέφτηκε να μας ειδοποιήσει κανείς! Έτσι για το τυπικό του πράγματος!»

Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα με το Χαϊδάρι. Προπόνηση μαζί με τα θηρία! Τουλάχιστον σε προσωρινή βάση γιατί σύντομα το πράγμα θα ξεκαθαρίσει.

Από αγωνιστικής πλευράς τώρα η ομάδα βρίσκεται στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα. Στους πρώτους οχτώ αγώνες έκανε επτά νίκες και μία ισοπαλία! Συγκεκριμένα κέρδισε εντός τον Αστέρα Ζωγράφου (2-0), τον Π.Ο. Ψυχικού (2-0), Τον Ποσειδώνα Γλυφάδας (2-1) και την άμυνα Αμπελοκήπων (3-0). Εκτός έδρας κέρδισε την Καισαριανή (2-0), το Παλαιό Φάληρο (2-0), τον Α.Ο. Δάφνης (1-0) και πήρε ισοπαλία στο Παγκράτι (0-0). Πέτυχε 14 τέρματα και δέχτηκε 1 (και αυτό με πέναλτι). 

Όσο περνάνε οι Κυριακές τόσο περισσότερο ζεσταίνεται και ο κόσμος της ομάδας.

Φωτογραφίες: www.haidarifans.com

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button