ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

“Κάποιος πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία για αλλαγές”

Τοποθέτηση του Στέλιου Σούλιου στη σελίδα ΔΑΣΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ και στο άρθρο Ψύχραιμα για την συνεχιζόμενη καταστροφή της Χώρας μας

Ψύχραιμα λοιπόν. Είναι προφανές πλέον ότι η αδυναμία ελέγχου των δασικών πυρκαγιών δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε πολλά επίπεδα της ζωής της χώρας.

Το πάλαι ποτέ ξένοιαστο ελληνικό καλοκαιράκι έχει μετατραπεί σε μια αγχωτική περίοδο που κυριαρχεί φόβος όπου και αν βρίσκεται κάποιος και όπου και αν κινείται.

Οι θεωρούμενες μεγάλες πυρκαγιές των 5 – 10.000 στρεμμάτων μιας εποχής σήμερα φαντάζουν αστείες καθώς τα 100.000 στρέμματα σε ένα περιστατικό, είναι σύνηθες φαινόμενο.

Υπάρχει πλήρης αδυναμία ελέγχου κατά τα αρχικά στάδια, ακόμα και σε περιοχές με μεγάλη συγκέντρωση δυνάμεων.

Αυτονόητα κάποιος πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία να αλλάξει τα δεδομένα γιατί δεν πάει άλλο έτσι. Η κλιματική κρίση αλλά και η εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας (με μεγάλες αλλαγές κυρίως στην ύπαιθρο) κάνουν την ανάγκη αυτή ακόμα πιο επιτακτική.

Αν οι έχοντες την αρμοδιότητα (θεωρούμε δεδομένο ότι από όπου και να προέρχονται δεν επιθυμούν την συνέχιση αυτής της καταστροφής) δεν θέλουν να αλλάξουν το μοντέλο της καταστολής, αν και εμφανώς μη αποτελεσματικό, θεωρώντας βαρύ να αποδεχτούν ότι ένας μεγάλος δημόσιος σχηματισμός απέτυχε, οφείλουν τουλάχιστον να ενισχύσουν άμεσα τον τομέα της πρόληψης και τον τομέα της επιτήρησης και εφαρμογής της δασικής και αγροτικής νομοθεσίας στη χώρα.

Το τελευταίο γιατί πάρα πολλές πυρκαγιές προέρχονται από αμέλειες (κάθε είδους) και ελπίζοντας ότι η αυξημένη επιτήρηση θα αντισταθμίσει την αδυναμία ελέγχου στα πρώτα στάδια.

Η δασοφυλακή πρέπει να ενισχυθεί καθοριστικά. Όποιος δεν κάνει κάτι πάντως δεν θα πρέπει να περιμένει παρά συνεχή επιδείνωση στον τομέα αυτό.

Τέλος για τους όψιμα ενδιαφερόμενους (μακάρι να είναι όλο και περισσότεροι) και για τους παλαιότερους που ξεχνάνε ή θυμούνται, θα πρέπει να πούμε ότι το τραγικό λάθος του 1998 (με βαρύτατες ευθύνες για αυτούς που το διέπραξαν αλλά και δικές μας που έχουμε αφήσει τον κύριο υπαίτιο να επανεμφανιστεί στην πολιτική ζωή της χώρας) δεν το διόρθωσε κανείς επί 25 χρόνια και σήμερα φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back to top button