Καλό χιούμορ έχεις, ντόμπρος άνθρωπος είσαι, γιατί δεν έρχεσαι να γνωρίσεις εμάς και τις σκέψεις για τον τόπο μας;
«200 μέτρα από εκεί που θέλει να πηγαίνουν οι πολίτες, στην παραλία τω ναυπηγείων ξεφορτώνουν δεξαμενόπλοια crude oil, πετρέλαιο. Μαυρίζεις πιο γρήγορα». Γιώργος Προκοπίου, στο Delphi Forum, αναφερόμενος στα βάσανά του ως πλειοδότης στους διαγωνισμούς για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Ολόκληρη η χειμαρρώδης ομιλία του εδώ.
Του Μενέλαου Χρόνη
Ηλιοθεραπείες και μαυρίσματα, λοιπόν, ονειρεύονται οι δυτικοαθηναίοι, κατά τον επενδυτή. Είναι γνωστό βέβαια ότι οι εφοπλιστές έχουν πολύ καλό χιούμορ, μερικές φορές κάπως μπρουτάλ. Το εμπιστεύονται πολύ και οι ίδιοι, μάλλον γιατί σε κάθε αστείο τους όλοι οι γύρω τους σπεύδουν να γελάσουν. Δεν ξέρω βέβαια αν με αυτή την ατάκα γελά και η διοίκηση των ΕΛΠΕ, μια και -κατά τον τον “βασιλιά του LNG”- το crude oil που φέρνουν τα διυλιστήρια με τα δεξαμενόπλοια χύνεται στη θάλασσα, κάτι σαν το καροτέν των φτωχών.
Κάπως έτσι, επιχειρήματα επιπέδου λούμπεν λαϊκισμού κατά τις διεκδίκησης εξόδου στη θάλασσα από τον Δήμο μας έφτασαν μέχρι το ξακουστό για το υψηλό του στάτους, Delphi Forum. Εκτός κι αν πράγματι ο κ. Προκοπίου έχει δει κανέναν να παίρνει το μπάνιο του στο πεντακάθαρο νερό του Τροκαντερού, για παράδειγμα, ανάμεσα στα κότερα της Γιάννας και της Μαριάννας. Προφανώς όχι, οι πολυπληθείς επισκέπτες απλώς απολαμβάνουν τη θάλασσα χωρίς απλωτές. Αυτό θέλουμε κι εδώ, κ. επενδυτά… Κι αν θεωρείς ότι μάς πέφτει πολύ το Τροκαντερό, οκ, βολευόμαστε και με ένα ταπεινό παραθαλάσσιο πάρκο σαν της Δραπετσώνας, όπου, παρεμπιπτόντως, επίσης κανένας δεν βουτάει στο νερό.
Είπε και κάτι άλλο “νόστιμο” ο κ. Προκοπίου στο ίδιο διεθνές φόρουμ: “Δεν είναι δυνατόν το Μονακό να πληρώνει 980 εκατομμύρια ευρώ για να δημιουργήσει χώρο 70 στρεμμάτων μέσα στη θάλασσα και να πουλάνε 100-120 χιλιάδες ευρώ το τ.μ. και εμείς με χιλιάδες στρέμματα καλύτερης ποιότητας στρέμματα στη θάλασσα να είναι μόνο για κατσίκες.”
Ω του θαύματος, μπαζωμένο αιγιαλό αγόρασε και στον Σκαραμαγκά (προβλήτα 4), απλώς πλήρωσε κάπου 100 ευρώ το τετραγωνικό. Όχι κι άσχημα…
…………………………………………………………………….
Εντάξει, κάναμε κι εμείς το δικό μας μέτριο χιούμορ, ας μιλήσουμε πιο σοβαρά τώρα. Το επιχείρημα ότι ο τόπος στην περιοχή του Σκαραμαγκά είναι υποβαθμισμένος δεν οδηγεί αναγκαστικά στην περαιτέρω υποβίβασή του. Κάλλιστα μπορεί να είναι το εφαλτήριο για την εντελώς αντίθετη επιλογή: Αναβάθμιση!
Και -ας μας συγχωρούν η κυβέρνηση και ο επενδυτής- κανένας δεν μπορεί να μας υποχρεώσει να ανεχτούμε αυτή την κατάντια ούτε τις ειρωνείες. Ειδικά ο κ. Προκοπίου σαν νοικοκύρης άνθρωπος, μπορεί και να μας βοηθήσει, ώστε να συνδέσει το όνομά του με μια ωραία προοπτική για την περιοχή όπου ήρθε να επιχειρήσει. Στο κάτω κάτω, ας εκτιμήσει ότι ο Δήμος Χαϊδαρίου δεν παγίδεψε κανέναν, καθώς εγκαίρως προειδοποίησε με εξώδικα ότι θα προσφύγει κατά του διαγωνισμού, ασχέτως αν ο πρόεδρος της ΕΤΑΔ, κ. Βλαστός, τα έκανε θάλασσα και του πούλησε τον Σκαραμαγκά σαν τάχα μου “κατεργασμένο διαμάντι”. Σε αυτό το σημείο ο εφοπλιστής έκανε εύστοχη και δίκαιη κριτική.
Ο κ. Προκοπίου φαίνεται ωραίος άνθρωπος που τα λέει “ίσια” κι έξω από τα δόντια. Ντόμπρος. Εμάς εδώ στα δυτικά μας αρέσουν αυτοί οι τύποι. Γιατί δεν έρχεται να τα πούμε και να του δείξουμε τον τόπο μας μέσα από τα δικά μας μάτια; Θα τον ξεναγήσουμε εκεί όπου εμείς βλέπουμε απίστευτα ηλιοβασιλέματα, έστω και πάνω από τους γερανούς του ναυπηγείου -κανένα πρόβλημα. Εκεί όπου εμείς βλέπουμε τον ορίζοντα να χάνεται μέσα σε ένα απαράμιλλο τοπίο, σε δαντελένιες ακτές και μια θάλασσα βελούδο, ώρες ώρες μαγική (νομίζω ότι κάποτε θα ήταν η πιο όμορφη, γαλήνια ακτογραμμή της Ελλάδας). Εκεί όπου εμείς βλέπουμε λόφους, βουνά και φύση, ικανά να επιβιώνουν σε χίλιες άθλιες πιέσεις. Εκεί όπου εμείς βλέπουμε και πάλι στον Κόλπο της Ελευσίνας δελφίνια και φώκιες. Εκεί όπου εμείς βλέπουμε λαμπρά σημάδια της ελληνικής ιστορίας σε κάθε βήμα.
Τότε, ίσως το δει και ο ίδιος αλλιώς… Ας ακούσει όσα σκεφτόμαστε κι εμείς, που λέμε ότι στον Σκαραμαγκά χωράνε και το ναυπηγείο και ένα καλοφτιαγμένο, παραθαλάσσιο πάρκο, που θα αναβαθμίσει όλη την περιοχή και την ποιότητα ζωής σε αυτήν. Πιστεύω ότι θα αλλάξει γνώμη σε πολλά. Ότι, για παράδειγμα, το επιχειρείν και η ανάπτυξη δεν είναι αναγκαστικά καταστροφικά για το περιβάλλον. Αρκεί να το θέλεις, όπως το θέλουν οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί του. Και θα βεβαιωθεί, τέλος πάντων, ότι δεν συνηθίζουμε να κάνουμε μπάνιο σε μαύρες θάλασσες. Τότε θα δώσει ακόμη πιο καθαρά και κατανοητά μηνύματα στην κυβέρνηση, η οποία γι’ αυτόν διαθέτει ευήκοον ους. Για εμάς όχι.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: “Το απαράμιλλον τοπίον!” – Εικονογραφημένη ιστορία του Σκαραμαγκά από το 1900 ως το 2007 // Πάμε στον Σκαραμαγκά: “η ωραιοτέρα εξοχή”, “ο θρίαμβος των τοπίων”, “το εξωτικό λιμάνι”, “η καθαρή λαμπερή θάλασσα”