ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

“Και… ποιος θα πηγαίνει βόλτα στην Ακτή Σκαραμαγκά, που έχει τα χάλια της;”

Ευάγγελος Σιούλας: Ποιος Χαϊδαριώτης θα πηγαίνει σε μια προβλήτα, μέσα σε μια βιομηχανοποιημένη περιοχή με μολυσμένη ατμόσφαιρα – παροπλισμενα πλοία;

Katerina Loizou: Mακάρι να γίνει. Δεν θα γίνουμε ποτέ Φλοίσβος, γιατί όχι όμως Δραπετσώνα; Υπέροχα θα ήταν.

Του Μενέλαου Χρόνη

Μόλις διαβάσατε δύο διαμετρικά αντίθετες απόψεις πολιτών σχετικά για την ενδεχόμενη κατασκευή παραθαλάσσιου χώρου αναψυχής στην Ακτή Σκαραμαγκά. Στην εύλογη απορία του κ. Σιούλα -και πολλών ακόμη συμπολιτών- “πώς είναι δυνατόν να γίνει εκεί πάρκο”, υπάρχει απάντηση. Τη δίνει η κ. Λοϊζου: Δοκιμάστηκε και πέτυχε στη Δραπετσώνα, σε μια ακόμη πιο υποβαθμισμένη ακτή, με πολλαπλάσια όχληση από βιομηχανικές και λιμενικές εγκαταστάσεις.

Μιλάμε για τον Πολυχώρο Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα, μια ανάπλαση που εντυπωσιάζει, έστω κι αν δεν έχει “πέσει” πολύ χρήμα και ο Δήμος το παλεύει μόνος του.

Και εκεί για χρόνια Δήμος και κυβέρνηση αναμετρήθηκαν για την αξιοποίησή του, καθώς θεωρούνταν επενδυτικό “φιλέτο” και το πολιορκούσαν πολύφερνοι μνηστήρες. Μετά από αγώνες και διεκδικήσεις των κατοίκων και του δήμου, πέρασε τελικά στα χέρια του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, “άνθισε” και παραδόθηκε εκεί όπου ανήκει, στους ανθρώπους του. Είναι εντυπωσιακό πόσοι το επισκέπτονται ακόμη και σε μια κρύα χειμωνιάτικη μέρα.

Ο λαϊκισμός έχει χίλια πρόσωπα. Κάποιοι λένε με περισσό θράσος “αφήστε τις αναψυχές και κοιτάξτε τις θέσεις εργασίας”, ή -με άλλα λόγια- “δεν κοιτάτε τα χάλια σας εσείς οι πλεμπαίοι εκεί δυτικά, που θέλετε και παραθαλάσσιες βόλτες”; Ή απάντηση είναι τα θέλουμε και τα δικαιούμαστε και τα δύο. Χώρια που στην Ακτή Σκαραμαγκά μπορούν να υλοποιηθούν και κάποια ακόμη αναπτυξιακά πρότζεκτ, που θα ζωντανέψουν κι άλλο το χώρο, όπως πχ ένα κέντρο έρευνας για τη ναυτιλιακή τεχνολογία. Και όχι μόνο, υπάρχουν κι άλλες ανάλογες ιδέες. Γιατί όχι;

Ένα τμήμα του Πολυχώρου Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα, που ονομάζεται και “Πάρκο Εργατιάς”, προς τιμήν των ανθρώπων που δούλεψαν στις αμέτρητες βιομηχανίες της περιοχής.

Ο φακός του “Χαϊδάρι Σήμερα” βρέθηκε στη Δραπετσώνα το απόγευμα της περασμένης Κυριακής για να αποτυπώσει την εικόνα ενός παραθαλάσσιου πάρκου σε μια περιοχή με πολλές ομοιότητες με τον Σκαραμαγκά. Λοιπόν; Αξίζει να προσπαθήσουμε;

Αξίζει να δείτε και αυτό -μεταξύ σοβαρού και αστείου: Mega Aquarium και αναπτυξιακό boom στον Σκαραμαγκά

…………………………………………

Τι είδους βιομηχανική χρήση υπήρχε στον Πολυχώρο Λιπασμάτων Δραπετσώνας κατά το παρελθόν; Το ντοκιμαντέρ που ακολουθεί είναι κατατοπιστικό:

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button