ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κάδοι καμένοι από στάχτες – Μια απροσεξία με πολλούς κινδύνους

Κάδοι καμένοι από στάχτες. Δεν είναι λίγα τα περιστατικά που έχουν παρατηρηθεί στο Χαϊδάρι, κυρίως τον χειμώνα. Η Πυροσβεστική αποδίδει το εποχικό φαινόμενο όχι σε εμπρησμό, αλλά στη στάχτη από τα τζάκια που πετούν κάποιοι απρόσεχτα στους κάδους. Μάλιστα η πράξη εγκυμονεί κινδύνους μεγαλύτερους από την καταστροφή ενός κάδου.

Έχουμε αναφερθεί σε τέτοια περιστατικά στο παρελθόν, που οδηγούν σε ολοσχερή καταστροφή κάδων. Μάλιστα σε μια περίπτωση στην οδό Καλαβρύτων, στο Δάσος, κάηκαν μαζί και δέντρα του πεζοδρομίου και διπλανού κήπου πολυκατοικίας. Φυσικά κινδυνεύουν και παρκαρισμένα αυτοκίνητα κ.ο.κ.

Κρυμμένα κάρβουνα

Αυτό συμβαίνει όταν κάποιος μαζεύει τις στάχτες από το τζάκι του, χωρίς να προσέξει ότι μέσα υπάρχουν ακόμη αναμμένα κάρβουνα. Αντί, λοιπόν, να τα αφήσει αρκετή ώρα ώστε να σβήσει εντελώς κάθε κάρβουνο, σπεύδει να τα ξεφορτωθεί. Στον κάδο, όταν το κάρβουνο έρθει σε επαφή με εύφλεκτο υλικό, η φωτιά δυναμώνει και αυτός καίγεται. Ακόμη περισσότερες πιθανότητες να πιάσει φωτιά υπάρχουν όταν κάποιοι ασυνείδητοι πετούν τις σακούλες με τις στάχτες σε μπλε κάδους (!), όπου υπάρχουν περισσότερα εύφλεκτα υλικά.

Όμως, όπως είπαμε, δεν είναι μόνο ο κάδος που καταστρέφεται. Ακόμα μεγαλύτερος γίνεται ο κίνδυνος, εάν οι συνοδοί των απορριμματοφόρων δεν αντιληφθούν έγκαιρα τις εστίες που σιγοκαίνε μέσα στα απορρίμματα και προχωρήσουν στην αποκομιδή. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο κίνδυνος πυρκαγιάς και καταστροφής του ίδιου του απορριμματοφόρου είναι μεγάλος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το προσωπικό.

Για παράδειγμα ο Δήμος Μαλεβιζίου Κρήτης απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες, να μην ρίχνουν την στάχτη από τα τζάκια και τις ξυλόσομπες στους κάδους απορριμμάτων, καθώς δύο κάδοι κάηκαν τις τελευταίες ημέρες.

«Πρόκειται για μια πράξη που εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για τα πληρώματα, τα οχήματα και τον δημοτικό εξοπλισμό. Τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκαν δυο πυρκαγιές σε κάδους απορριμμάτων, οι οποίες πιθανότατα προκλήθηκαν από στάχτη που δεν είχε σβήσει», γράφει η ανακοίνωση.

Ας το προσέξουμε και εμείς. Κάθε φορά που καίγεται ένας κάδος, χάνονται περίπου 800 ευρώ…

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button