ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Κάδοι σκουπιδιών και πελατείες αιρετών (;)

 

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Κώστα Λάμπου

Κατοίκου Δάσους Χαϊδαρίου,                                   Χαϊδάρι, 19.07.2017

Προς

Τον Δήμαρχο Χαϊδαρίου, κ. Μιχάλη Σελέκο

τον αντιδήμαρχο καθαριότητας κ. Μόσχο Χουδελούδη

Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου

Κοινοποίηση: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΧΑΪΔΑΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

 Θέμα: Νόμοι, κανονισμοί και δεοντολογία στον κάδο σκουπιδιών και πελατείας;

Όλοι είμαστε μεταξύ μας ίσοι, αλλά κάποιοι είναι πιο ίσοι από τους άλλους, έγραφε ο Τζώρτζ  Όργουελ στο εξαιρετικό βιβλίο του «Η φάρμα των ζώων». Αυτό ισχύει και στο Δήμο μας, στο Δήμο του ιστορικού και πονεμένου Χαϊδαρίου. Και γίνομαι πιο σαφής.

Στο τμήμα της οδού Αγίας Παρασκευής μεταξύ των οδών Αθανασίου Διάκου και Ναπολέοντα Σουκαντζίδη υπάρχουν τέσσερα σημεία με κάδους σκουπιδιών. Στα δύο ακραία συνυπάρχουν δίπλα-δίπλα κάδοι για ανακυκλώσιμα υλικά συσκευασίας μπλε χρώματος και κάδοι για τα οικιακά απορρίμματα πράσινου ή καφεκόκκινου χρώματος και στο ενδιάμεσο διάστημα υπάρχουν δυο κάδοι, (ο ένας μπροστά στον αριθμό 61 και ο άλλος στον αριθμό 65), για οικιακά απορρίμματα, τοποθετημένοι σε κανονικές αποστάσεις για την εξυπηρέτηση όλων των κατοίκων των παρακείμενων πολυκατοικιών.

Κάποια στιγμή, πριν από δέκα περίπου μέρες, διαπιστώνεται από τους περίοικους του κάδου του αριθμού 65, ότι ο κάδος του αριθμού 61 μετακινήθηκε στη γωνία Αγίας Παρασκευής και Αθανασίου Διάκου, όπου βρίσκονται άλλοι 3-4 κάδοι με αποτέλεσμα ο κάδος του αριθμού 65 να δέχεται μέρος των σκουπιδιών που προορίζονταν για τον μετακινηθέντα κάδο με αποτέλεσμα να γεμίζει και όσα σκουπίδια δεν χωρούν σ’ αυτόν να γίνονται σωρός γύρω από αυτόν, που με τη βοήθεια των αδέσποτων σκύλων και των γατιών σκορπίζονται χύμα στο δρόμο με τις ανάλογες συνέπειες.

Πολλοί κάτοικοι των παρακείμενων πολυκατοικιών διαμαρτυρηθήκαμε στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου, η οποία αμέσως μετέφερε τον μετακινηθέντα κάδο στη θέση του, αλλά ο δράστης τον ξαναμετακίνησε αυθαίρετα με το επιχείρημα «δεν τον θέλω μπροστά στο σπίτι μου». Κατά την δεύτερη αυθαίρετη μετακίνηση του κάδου ο εν λόγω «γείτονας» ρωτήθηκε από εμένα «γιατί το κάνετε αυτό» και η αγενής έως και απειλητική απάντησή του ήταν «δεν τον θέλω, άμα τον θέλεις εσύ πάρτον στο σπίτι σου. Εσύ τον ξανάφερες εδώ;». Του απάντησα ότι ο δήμος τον ξανάφερε στη θέση του, γιατί οι κάδοι τοποθετούνται με βάση νόμους, κανονισμούς και με κριτήρια καλύτερης εξυπηρέτησης όλων των οικογενειών. Η αντίδρασή του ήταν τώρα αγενέστατη, αρνούμενος μάλιστα στο δήμο ότι έχει δικαίωμα να τοποθετήσει τον κάδο μπροστά στο σπίτι του, απειλώντας όποιον τολμήσει να ξαναφέρει τον κάδο στη θέση του.

Λέει ο λαός μας ότι “ο γείτονας είναι πιο κοντά και από τον αδερφό σου”, εννοώντας προφανώς τον καλό γείτονα που δεν σκέπτεται μόνο το σπίτι του και το δικό του συμφέρον σε βάρος των γειτόνων του. Αλλά για να μην το κάνουμε προσωπικό και μεταξύ γειτόνων το ζήτημα απευθυνθήκαμε και πάλι στην υπηρεσία καθαριότητας και στον αντιδήμαρχο καθαριότητας κ. Μόσχο Χουδελούδη, ο οποίος μάλιστα δήλωσε ότι θα αποκατασταθεί άμεσα με δική του επιτόπου επίσκεψη η αυθαιρεσία «κι όποιος αυθαιρετεί θα στρώσει άμα φάει 400 ΕΥΡΩ πρόστιμο». Πιστεύαμε όλοι οι αγανακτισμένοι από την αυθαιρεσία του «γείτονα» ότι δεν χρειάζεται να τιμωρηθεί με πρόστιμο, φτάνει ο Δήμος να του εξηγήσει το λόγο για τον οποίο ο κάδος βρίσκεται στη θέση όπου βρίσκεται και ότι δεν μπορεί ο καθένας μας να κάνει ό,τι του καπνίσει σε βάρος των γειτόνων του.

Κοντεύει να περάσει μια ολόκληρη εβδομάδα και ο κάδος δεν επέστρεψε στην κανονική του θέση ούτε ο αντιδήμαρχος ή όποιος άλλος αρμόδιος εμφανίστηκε και οι δεκάδες διαμαρτυρόμενοι πολίτες διερωτώνται τι άραγε να συνέβη και κάποιοι “δημοτικοί άρχοντες” υπαναχώρησαν από την υποχρέωσή τους να επιβάλλουν την τάξη, όπως προβλέπουν νόμοι και κανονισμοί και υποτάχτηκαν στην αταξία του “ξέρς ποιος είμ’ ιγώ ρέέέ”.

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν. Το πρώτο είναι ο συγκεκριμένος αυθαιρεσίας να ανήκει στην πελατεία της δημαρχιακής παράταξης, οπότε “δεν πάνε να κουρεύονται οι άλλοι”, αλλά με αυτή την λογική η δημαρχιακή παράταξη έρχεται σε αντίθεση με όσους από τους διαμαρτυρόμενους πρόσκεινται σε αυτήν. Το δεύτερο που μπορεί να συμβαίνει είναι ο εν λόγω αυθαιρεσίας να έχει κάποια υψηλότερη υποστήριξη, κομματική, πολιτική, υπουργική, οπότε η υποτιθέμενη ανεξάρτητη τοπική αυτοδιοίκηση “υποτάσσεται προς τας υποδείξεις” και αποδείχνεται ανάξια του ρόλου και της αποστολής της.

Ανεξάρτητα από τον λόγο που ανάγκασε την αρμόδια δημοτική αρχή να υπαναχωρήσει από την υποχρέωσή της, εμείς οφείλουμε να επιμείνουμε στην ισότιμη μεταχείρισή μας καλώντας τον ίδιο τον Δήμαρχο να παρέμβει, για να είμαστε όλοι ίσοι τουλάχιστον όσον αφορά στην κατανομή των κάδων σκουπιδιών στον χώρο μας, με την ελπίδα ότι δεν θα χρειαστεί να κλιμακώσουμε τη δίκαιη διαμαρτυρία μας.

Όχι για τίποτε άλλο, αλλά γιατί δεν δεχόμαστε ότι ανήκουμε σε κάποια φάρμα ζώων.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button