Ο τραπεζικός κολοσσός JPMorgan στέλνει αγωγές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στο “παιδί της δυτικής όχθης”
Πριν από δύο χρόνια ο ελληνικός επιχειρηματικός κόσμος έτριβε τα μάτια του με το “deal του ενός δισεκατομμυρίου” που έκανε με τον αμερικανικό τραπεζικό κολοσσό JPMorgan ο Χάρης Καρώνης, ιδιοκτήτης της start up “Viva Walle” (βλέπε To πρώτο deal του ενός δισεκατομμυρίου για start up έγινε από ένα “παιδί της δυτικής όχθης”). Όμως η συμβίωση των δύο εταιρειών είναι πολύ δύσκολη.
Η JPMorgan κατέθεσε δύο νέες αγωγές, σε Ελλάδα και Βρετανία, σχετικά με την επένδυσή της στην ελληνική fintech Viva Wallet, σε μια διαμάχη με τον εταίρο της στην κοινοπραξία Werealize.com, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.
Στην ελληνική αγωγή, η τράπεζα διεκδικεί 916 εκατ. ευρώ για τους ισχυρισμούς ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Viva, Χάρης Καρώνης, και τρία άλλα στελέχη στέρησαν από την JPMorgan την αξία της επένδυσής της το 2022, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το θέμα.
Η δεύτερη υπόθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο που κατατέθηκε αυτή την εβδομάδα κατά της Werealize.com ισχυρίζεται ότι παραβίασε τις συμφωνίες μετόχων με την JPMorgan, δήλωσε η πηγή του Bloomberg.
Η Werealize.com του Καρώνη κατέχει περίπου το 51% της Viva Wallet και η JPMorgan το υπόλοιπο, αλλά η συμφωνία έδωσε στον δανειστή το δικαίωμα να εξαγοράσει τον Καρώνη.
«Αυτές οι διαδικασίες είναι απλώς το τελευταίο βήμα στη συντονισμένη προσπάθεια της JPM να υποτιμήσει την αξία της Viva, να αποκλείσει την επέκτασή της στις ΗΠΑ και αλλού και να εκφοβίσει τους διευθυντές της περιορίζοντας την ελευθερία δράσης τους».
Για να αποκτήσει το 48,5% της εταιρείας Viva Wallet, η JP Morgan, η μεγαλύτερη Τράπεζα στον κόσμο, διέθεσε σχεδόν ένα δισ. δολάρια! Και μάλιστα για το ποσοστό των μετόχων της μειοψηφίας, ενώ ο ίδιος ο Καρώνης και ο συνεταίρος του Μάκης Αντύπας κράτησαν το πλειοψηφικό ποσοστό του 51,5%! Υπολογίζεται, δηλαδή, ότι ο τραπεζικός κολοσσός το 2022 αποτίμησε το 100% της Viva Wallet κοντά στα 2 δισ. δολάρια!
Ο Χάρης Καρώνης με ορμητήριο τα Μυκονιάτικα των Αγίων Αναργύρων και το 11ο Λύκειο Περιστερίου έχτισε τον δικό του μύθο. Συνέλαβε και υλοποίησε την πλατφόρμα που μετατρέπει τα κινητά τηλέφωνα και τα tablets σε συσκευή πληρωμών POS. Πιο συγκεκριμένα, η Viva Wallet είναι μία fintech (financial+technology) που κάνει ηλεκτρονικές συναλλαγές και πληρωμές και μεταφορές στην Ελλάδα και σε 24 χώρες συνολικά, έχει τρεις άδειες -μεταξύ των οποίων και μία τραπεζική μετά την εξαγορά της Praxia Bank και είναι επίσημο μέλος των Visa και Mastercard. Η Viva Wallet μεγάλωσε μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς ύφεσης στην Ελλάδα, με το βλέμμα στο εξωτερικό και στις διεθνείς αγορές.
Ως επιστέγασμα ήρθε το deal με την JPMorgan, αλλά ακολούθησε η ρήξη.
«Σε απάντηση σε διάφορες νομικές ενέργειες που έχουν ήδη γίνει κατά της JPM κατά τη διάρκεια του 2024, η JPM χθες επέδωσε διαδικασίες κατά ορισμένων μελών του διοικητικού συμβουλίου της Viva», δήλωσε ο Καρώνης στο Bloomberg. «Αυτές οι διαδικασίες είναι απλώς το τελευταίο βήμα στη συντονισμένη προσπάθεια της JPM να υποτιμήσει την αξία της Viva, να αποκλείσει την επέκτασή της στις ΗΠΑ και αλλού και να εκφοβίσει τους διευθυντές της περιορίζοντας την ελευθερία δράσης τους».
Οι δύο πλευρές προσέφυγαν σε δικαστήριο του Λονδίνου το 2024, καθώς προέκυψαν διαφωνίες σχετικά με την αποτίμηση. Στη συνέχεια, ένας δικαστής άνοιξε το δρόμο τον Ιούνιο για μια νέα αποτίμηση, αφού υπήρχε διαφορά 2 δισ. ευρώ στην αποτίμηση της Viva Wallet.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αμερικανική τράπεζα φέρεται να αποτιμά πλέον τη Viva πάνω από το επίπεδο του 1 δισ. ευρώ, που την αποτιμούσε πέρυσι, ενώ η WRL συνεχίζει να επιμένει ότι είναι στα επίπεδα των τριών δισ. ευρώ. Το θέμα απασχολεί σε δεύτερο βαθμό την αγγλική Δικαιοσύνη με την πλευρά της JPMorgan να τονίζει πως η αποτίμηση της Viva δεν θα πρέπει συμπεριλάβει ένα μελλοντικό πλάνο επέκτασης της στην Αμερική ενώ η WRL να υποστηρίζει στο δικαστήριο πως η αμερικανική επενδυτική τράπεζα έχει μπλοκάρει την είσοδό της Viva στις ΗΠΑ και έχει εμποδίσει την επικαιροποίηση του επιχειρηματικού της σχεδίου καθώς αυτό θα αύξανε σημαντικά την αξία της fintech εταιρείας.
«Είμαστε απογοητευμένοι που από την επένδυση της εταιρείας το 2022, η WRL προσπάθησε επανειλημμένα και επίμονα να υπονομεύσει τα δικαιώματα της JPMorgan παραβιάζοντας τη συμφωνία που αποτέλεσε τη βάση της επένδυσης της εταιρείας», ανέφερε σε δήλωσή του εκπρόσωπος της JPMorgan. «Προσβλέπουμε τώρα στα δικαστήρια για να επιβάλουμε τους όρους της σύμβασης που συμφωνήθηκαν μεταξύ μας».