Η Ιωάννα Νάκου αποχαιρετά τη σχολική ζωή με μια μεγάλη επίδοση και ονειρεύεται ήδη την ακαδημαϊκή της πορεία στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών. Μιλάει στο “Χαϊδάρι Σήμερα” για την προσπάθειά της, η οποία, όπως λέει στηρίχτηκε πολύ από το σχολείο της, τα Εκπαιδευτήρια Νέα Παιδεία. Πιστεύει πάντως ότι το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ πρέπει να αλλάξει και δεν ξεχνάει το τραγικό γεγονός με τα δύο κορίτσια στην Ηλιούπολη. Απευθυνόμενη στους εφήβους, εφήβους, λέει ότι η ζωή δεν πρέπει να φαντάζει σαν ένα δύσβατο μονοπάτι αλλά σαν μία πρόκληση που πρέπει να τη ζήσουν.
- Ποια ήταν η πρώτη σου αντίδραση μόλις είδες ότι ξεπέρασες τα 19.000 μόρια;
Μόλις είδα ότι ξεπέρασα τα 19.000 μόρια ενθουσιάστηκα, συγκινήθηκα και νομίζω ένιωσα μια ανακούφιση που όλο αυτό τελείωσε επιτυχώς.
- Σε ποιον άνθρωπο τηλεφώνησες ή αγκάλιασες πρώτο για να μοιραστείς τα νέα;
Ο πρώτος άνθρωπος που ήταν κοντά μου τη στιγμή της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων ήταν η μητέρα μου και στη συνέχεια ενημέρωσα τους καθηγητές μου, που με στήριζαν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
- Ένιωθες σίγουρος/η για αυτό το αποτέλεσμα βγαίνοντας από τις εξετάσεις;
Αισθανόμουν κάποια σιγουριά , όχι όμως σε τόσο μεγάλο βαθμό.
- Υπάρχει τελικά «συνταγή» για τα 19.000 μόρια ή είναι θέμα αποκλειστικά σκληρής δουλειάς;
Σίγουρα είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, με συστηματικό διάβασμα και χωρίς να υπάρχουν ακρότητες.
- Πόσες ώρες διάβαζες την ημέρα και πώς κατάφερες να διαχειριστείς το άγχος σου;
Η περισσότερη δουλειά γινόταν στο σχολείο, όμως και στο σπίτι το διάβασμα ήταν συνεχές μέχρι αργά τη νύχτα. Το άγχος ήταν μια παράμετρος δύσκολα διαχειρίσιμη.
- Θυσίασες πράγματα από την προσωπική σου ζωή (φίλους, χόμπι, social media) φέτος;
Για την επίτευξη του στόχου πάντα πρέπει να γίνονται θυσίες. Προσωπικά θυσίασα και την κοινωνική μου ζωή και τα social media
- Πώς επηρέασε την προετοιμασία σου το γεγονός ότι φοιτούσες σε ιδιωτικό σχολείο;
Το σχολείο μου πρόσφερε μια άψογη προετοιμασία και η συνεργασία που είχα με τους καθηγητές μου με βοήθησε στο να αντιμετωπίσω τις πανελλαδικές με περισσότερη σιγουριά και αυτοπεποίθηση.
- Ένιωσες ότι το σχολείο σου παρείχε εξειδικευμένη στήριξη που έκανε τη διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα;
Θεωρώ ότι δεν θα μπορούσα να είχα καλύτερο αποτέλεσμα χωρίς την εξειδικευμένη στήριξη του σχολείου μου
- Ποια σχολή είναι η πρώτη σου επιλογή στο Μηχανογραφικό και γιατί την επέλεξες;
Πρώτη μου επιλογή θα είναι η σχολή των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών γιατί με ενθουσιάζει το αντικείμενο της δουλειάς τους.
- Σκοπεύεις να μείνεις για σπουδές και καριέρα στην Ελλάδα ή σκέφτεσαι το εξωτερικό;
Στο πίσω μέρος του μυαλού μου υπάρχει και η επιλογή του εξωτερικού, όλα αυτά όμως θα εξαρτηθούν από την πορεία των σπουδών μου.
- Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε δέκα χρόνια από σήμερα;
Σίγουρα καταρτισμένη στο αντικείμενο που θα έχω σπουδάσει και ελπίζω με μια καλή θέση στην αγορά εργασίας.
- Αν είχες μπροστά σου τον Υπουργό Παιδείας, ποια αλλαγή θα του πρότεινες για το σύστημα των Πανελλαδικών;
Λόγω των τελευταίων γεγονότων με τις δύο κοπέλες και επειδή βίωσα το άγχος των εξετάσεων, πιστεύω ότι ο Υπουργός Παιδείας πρέπει να σκεφτεί να αλλάξει το σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια
- Τι θα συμβούλευες τους μαθητές που θα καθίσουν στα ίδια θρανία την επόμενη χρονιά;
Θα τους συμβούλευα να ακούν προσεκτικά τους καθηγητές τους και ότι οι Πανελλαδικές εξετάσεις είναι απλά μια δοκιμασία και δεν κρίνεται το μέλλον κανενός από την επιτυχία σε αυτές ή την αποτυχία.
Αυτό που θα ήθελα να επισημάνω στα παιδιά είναι ότι η ζωή δεν κρίνεται από τις κάθε είδους εξετάσεις, αυτό που έχει σημασία είναι να ακολουθούν και να υποστηρίζουν τις επιλογές τους, ακόμα και αν αυτές δυσαρεστούν κάποιους. Ειδικά για τους εφήβους, η ζωή δεν πρέπει να φαντάζει σαν ένα δύσβατο μονοπάτι αλλά σαν μία πρόκληση που πρέπει να τη ζήσουν.