ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Οι σταλαματιές της τσικουδιάς ελιξίριο καρδιάς

Το ρακοκάζανο της Εστίας Κρητών Χαϊδαρίου συγκεντρώνει κάθε χρόνο το ενδιαφέρον μυημένων και μη στην απόλαυση της τσικουδιάς, οι οποίοι παρακολουθούν την απόσταξη του θαυματουργού ελληνικού ποτού, στάλα – στάλα. Γύρω του στήνεται πάντα ένα ωραίο γλέντι, πηγαίο και ζωηρό σαν τα πανηγύρια των χωριών της Κρήτης.

Φέτος για 33η χρονιά πραγματοποιήθηκε η Γιορτή Τσικουδιάς, που αποτελεί έναν πολιτιστικό θεσμό κάθε φθινόπωρο στην πόλη μας. Το βράδυ της Κυριακής η  Πλατεία Δημαρχείου θύμισε ένα μεγάλο κρητικό πανηγύρι, από αυτά που γίνονται κάθε καλοκαίρι σε κάθε γωνιά της Μεγαλονήσου. Λυράρηδες και λαουτιέρηδες εναλλάσσονταν στη σκηνή, που με τα τραγούδια τους και τις μαντινάδες τους ξεσήκωσαν  τον κόσμο.

Οι σταλαματιές της τσικουδιάς ελιξίριο καρδιάς 1

«Δεν θα σταματήσει ποτέ η γιορτή τσικουδιάς»

Ο δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος ενθουσιασμένος από το φιλόξενο κλίμα των σύντεκνων της πόλης μας έκρινε πως η ζεστασιά των ανθρώπων ξεπερνάει το κρύο που ζήσαμε αυτές τις μέρες και ήρθε η ξαστεριά στον ουρανό. Εξέφρασε τις εντυπώσεις του από την παρουσία των χορευτικών τμημάτων, ιδιαίτερα του παιδικού, που  ζέσταναν τις καρδιές όλων. Τέλος συνεχάρη τον πρόεδρο και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου για όλη την προσπάθεια που καταβάλουν στο σύλλογο, όπου το παλιό με το νέο έσμιξαν και φέρνει πάντα  το καλύτερο αποτέλεσμα. «Όσο θα υπάρχει η Εστία Κρητων και άνθρωποι που αγαπάνε τον πολιτισμό μας και την κουλτούρα μας, τα ήθη και τα έθιμα και θέλουν να τα ζει ο κόσμος και να γλεντάει,  δεν θα σταματήσει ποτέ η γιορτή τσικουδιάς», ανέφερε ο δήμαρχος.

«Η τσικουδιά ως προϊόν μπορεί να είναι εξαγώγιμο»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του συλλόγου, Απόστολος Χριστοδουλάκης, τόνισε πως η Εστία Κρητών είναι ο πρώτος  σύλλογος στο Λεκανοπέδιο που καθιέρωσε τη γιορτή τσικουδιάς. Στο αρχείο του συλλόγου υπάρχει φωτογραφικό υλικό από το μακρινό παρελθόν. Απεικονίζει την επίσκεψη των μελών του τότε διοικητικού συμβουλίου, στο πρώην Υπουργείο Εμπορίου. Μάλιστα είχαν παραχωρήσει τότε συνέντευξη τύπου για το θέμα της τσικουδιάς. «Η τσικουδιά ως προϊόν μπορεί να είναι εξαγώγιμο ακόμα και σήμερα», υποστήριξε ο κ. Χριστοδουλάκης.

Η βραδιά συνεχίστηκε με ατέλειωτο χορό. Στο χώρο της εκδήλωσης στήθηκαν ψησταριές και περίπτερα για την εξυπηρέτηση του κόσμου. Φυσικά λειτούργησε ρακοκάζανο, όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν να δουν πως γίνεται η απόσταξη της ρακής. Το γλέντι συνεχίστηκε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ

Θα μαζέψουν και ελιές  

Μια πρωτότυπη ιδέα πρότεινε στον δήμαρχο ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Γιώργος Συριανόγλου. Παρατηρώντας πως οι ελιές έχουν καρποφορήσει στην Πλατεία Δημαρχείου, ζήτησε να τις διαθέσει ο Δήμος προκειμένου να κάνουν μια εκδήλωση με θέμα το μάζεμα της ελιάς. Ο κ. Σελέκος του απάντησε πως ελιές υπάρχουν και σε άλλα σημεία του Χαϊδαρίου. Την ιδέα την έχει και η σημερινή δημοτική αρχή. «Αν δεν το κάνουμε φέτος, θα γίνει οπωσδήποτε του χρόνου. Μπράβο που το σκεφτήκαμε και οι δύο», είπε χαρακτηριστικά.

Πραγματοποιήθηκε μόνο την Κυριακή

Αν και η γιορτή τσικουδιάς ήταν προγραμματισμένη να γίνει το Σαββατοκύριακο, τελικά περιορίστηκε μόνο για την Κυριακή. Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες το απόγευμα του Σαββάτου ανάγκασαν το διοικητικό συμβούλιο να την μετατρέψει από διήμερη σε μονοήμερη. Παρόλα αυτά το βράδυ της Κυριακής, η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μεγάλη και το κέφι τους επίσης.

Για τους απόρους

Αρκετά εδέσματα είχαν ετοιμαστεί στα περίπτερα του συλλόγου για τις ανάγκες των παρευρισκομένων. Όμως το βράδυ του Σαββάτου το πρόγραμμα άλλαξε λόγω καιρού. Τελικά το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να προβεί σε μια πράξη ανθρωπίας. Το πρωί της Κυριακής παρέδωσε τα αδιάθετα εδέσματα στο Φιλόπτωχο Ταμείο του Ιερού Ναού της Αγίας Μαρίνας, για τη σίτιση των απόρων της ενορίας. Ο προϊστάμενος του ναού πατήρ Ελευθέριος τους ευχαρίστησε και τους συνεχάρη για την κίνηση τους.

Ελάτε για μάθημα και διασκέδαση

Ξεκίνησαν οι εγγραφές στα τμήματα εκμάθησης της Εστίας Κρητών. Φέτος θα λειτουργήσουν τμήματα κρητικών χορών, κρητικών μουσικών οργάνων (λύρας, λαούτου, μαντολίνου) και ριζίτικου τραγουδιού. Εγγραφές γίνονται καθημερινά από τις 7:30 μμ. έως και τις 8:30μ.μ  στα γραφεία του συλλόγου, οδός Αγωνιστών Στρατοπέδου 103. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα:
210-5818008 και 6945-304492

Νέο κρητικό CD από το Χαϊδάρι

Τον γνωρίσαμε από τις εκδηλώσεις της Εστίας Κρητών Χαϊδαρίου. Αν και το χόμπι του δεν το έκανε κύριο επάγγελμα, σε κάθε του εμφάνιση δεν κρύβει την αγάπη του για τη μουσική της πατρίδας του. Ο λόγος για το συνδημότη μας Αντώνη Διαλεκτάκη που μετά από 55 χρόνια ενασχόλησης του με το λαούτο αποφάσισε να κυκλοφορήσει το πρώτο του CD. Τίτλος της πρώτης του δισκογραφικής δουλειάς: «Με του λαγούτου τις πενιές».

Η μουσική παραγωγή είναι της εταιρείας «Συλλεκτική Πένα», ιδιοκτησίας του επίσης συνδημότη μας και λαουτιέρη Γιάννη Βλάσση. Περιέχει έντεκα  τραγούδια, που τους στίχους και τη μουσική υπογράφει ο ίδιος. Στην ηχογράφηση συμμετείχαν οι: Μαρία Βλάσση (κιθάρα-μαντολίνο-τραγούδι), Μανώλης Μορφιαδάκης (λύρα), Γιάννης Βλάσσης (λύρα-λαούτο), Ιωσήφ Τραμασινάκης (κρουστά). Τα κείμενα ήταν του Χρήστου Βαμβακούλα, ενώ την επιμέλεια παρουσίασης είχε η Έφη Βαμβακούλα. Η μακέτα και η επιμέλεια παραγωγής ήταν της Σοφίας Πρωτόγερου.

Στον καταγόμενο από τους Στόλους Μονοφατσίου Ηρακλείου Κρητικό καλλιτέχνη, ο πρόεδρος της Εστίας Κρητών Απόστολος Χριστοδουλάκης απένειμε πρόσφατα τιμητικό δίπλωμα, στην εκδήλωση κλεισίματος της περυσινής χρονιάς. Ο 75χρονος σήμερα λαουτιέρης εργάστηκε για πολλά χρόνια στην ΕΥΔΑΠ, μέχρι τη συνταξιοδότησή του. Κατά καιρούς εμφανιζόταν και σε κάποια κρητικά κέντρα της Αθήνας. Παράλληλα ασχολείται και με τα κοινά της πόλης μας. Είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Εξωραϊστικού Συλλόγου  του  Άνω Δάσους. Να προσθέσουμε πως στο ίδιο στούντιο ηχογραφήσεων πέρυσι άλλο ένα μέλος της Εστίας Κρητών, ολοκλήρωσε το πρώτο του CD. Πρόκειται για τον νεαρό λυράρη Μανώλη Μορφιαδάκη, που οι πωλήσεις από το CD του με τίτλο «Ρίζες», πάνε καλά.

 

 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button