ΕΛΛΑΔΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Η Κομισιόν βάζει “άκυρο” σε εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στο Χαϊδάρι

Η Κομισιόν βάζει "άκυρο" σε εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στο Χαϊδάρι 1

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΠΑΠΑΔΑΚΟΣ

Γεωπόνος MS
δημοτικός σύμβουλος “Το Χαϊδάρι Ψηλά” – Αποστόλης Θεοφίλης
αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Χαϊδαρίου

Την ίδια ώρα που ο νέος ιδιοκτήτης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά μελετά την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ενέργειας με καύση φυσικού αερίου στο Χαϊδάρι, «κάτω από τη μύτη» της Αθήνας, η Κομισιόν με καταλυτική παρέμβασή της αναφέρεται στην ανάγκη ταχείας μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να στηρίξει αποτελεσματικότερα την πράσινη μετάβαση, με παραγωγή από ανανεώσιμες και μη ορυκτές πηγές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αφορμή την ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, προτείνει ρητά (14/3/2023) τον συνολικό ανασχεδιασμό με ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, την καλύτερη προστασία των καταναλωτών και την ενίσχυση της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η δημιουργία ενός ενεργειακού συστήματος που θα βασίζεται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έχει ζωτική σημασία όχι μόνο για τη μείωση των λογαριασμών των καταναλωτών, αλλά και για τη διασφάλιση του βιώσιμου και ανεξάρτητου ενεργειακού εφοδιασμού της Ε.Ε., σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και το σχέδιο REPowerEU.

Πώς αφορούν τα παραπάνω την υπόθεση της κατασκευής εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής με καύση φυσικού αερίου στο Χαϊδάρι;

Οι ρητά διατυπωμένες κατευθύνσεις της Κομισιόν καθιστούν κάτι παραπάνω από σαφές ότι οι εν εξελίξει διεργασίες κατασκευής εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής με καύση ορυκτού καυσίμου στον χώρο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά είναι κυριολεκτικά «εκτός τόπου και χρόνου». Η επίσημα διακηρυγμένη ευρωπαϊκή θέση για ενεργειακή μεταρρύθμιση μακριά από ορυκτά καύσιμα αφήνει οριστικά στο παρελθόν κάθε σχετική προσπάθεια στηριγμένη στο φυσικό αέριο και δικαιολογεί με σαφήνεια τους λόγους (βλέπε «Καθημερινή», Κομισιόν: Οι προτάσεις για ανασχεδιασμό και μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας, 14 Μαρτίου 2023).

Η καθαρή στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ενεργειακή αυτάρκεια και σταθερότητα, έρχεται να ενισχύσει το “οπλοστάσιο” των επιχειρημάτων που ορθά προβλήθηκαν από τοπικούς κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς του Χαϊδαρίου, μεταξύ των οποίων και η παράταξή μας, που επικαλούνται βαριά περιβαλλοντική υποβάθμιση και σοβαρούς κινδύνους ασφαλείας.

Ο επενδυτής έχει κάθε λόγο να ακολουθήσει το ευρωπαϊκό “ρεύμα”. Άλλωστε τα 750 ηλιόλουστα στρέμματα της έκτασης που αγόρασε προσφέρονται -μεταξύ άλλων- άριστα και για ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Το ότι ο ίδιος είναι ένας από τους μεγάλους “παίκτες” παγκοσμίως της μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου δεν αποτελεί αντικίνητρο στην εξέλιξη. Ας μην ξεχνάμε ότι η ίδια η Σαουδική Αραβία επενδύει εντατικά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και το “καύσιμο του μέλλοντος”, το υδρογόνο, φροντίζοντας για την “επόμενη μέρα”. Η ίδια η Κομισιόν μάς λέει ότι η “επόμενη μέρα” είναι εδώ. Άλλωστε ο κ. Προκοπίου στις δημόσιες τοποθετήσεις του εμφανίζεται σαν σταθερός υποστηρικτής της καινοτομίας. Ιδού, λοιπόν, πεδίον δόξης λαμπρόν…

Κλείνω με την ευχή ένα τέτοιο “πράσινο ενεργειακό σχέδιο” στον Σκαραμαγκά να συνδυαστεί με την κατασκευή ενός πρότυπου παραθαλάσσιου πάρκου, που με τόση λαχτάρα ζητούν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, μαζί με εμάς στο Χαϊδάρι.

Με αυτό τον τρόπο, “πράσινη” επιχειρηματικότητα, καινοτομία, ποιότητα ζωής μπορούν να συνυπάρξουν και να αποδώσουν θαύματα σε μια υποβαθμισμένη περιοχή, που μπορεί από αντιπαράδειγμα ανάπτυξης για την Ευρώπη να γίνει πρότυπο ανάταξης της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, όπως και του περιβάλλοντος.

ΥΓ. Όσα αναφέρω παραπάνω δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση αιτία για να ανασταλούν ή να “χαλαρώσουν” οι κινητοποιήσεις που προγραμματίζει το Χαϊδάρι για να αμυνθεί απέναντι σε ένα ρυπογόνο και επικίνδυνο εργοστάσιο. Αντίθετα έχουμε ένα ακόμη ισχυρό επιχείρημα να προβάλλουμε. Ότι, δηλαδή, η τοπική μας κοινωνία συμβαδίζει με τη σύγχρονη, επίσημη ευρωπαϊκή πολιτική για την ενέργεια.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button