ΚΟΣΜΟΣΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Η Γεωργία μπροστά στον λευκό τοίχο του Προξενείου της Νέας Υόρκης

Η Τζόρτζια Λαλέ φωτογραφίζεται μπροστά από έναν λευκό τοίχο, στον ίδιο που μέχρι πριν κρεμόταν η ροζ ελληνική σημαία, το έργο που απομακρύνθηκε με εντολή Γεραπετρίτη. Η αναφορά στη λογοκρισία και στον αγώνα για ελευθερία και ζωή.

Η Γεωργία Λαλέ είδε σε μια νύχτα το έργο τέχνης της για την έμφυλη βία και τις γυναικοκτονίες -τη ροζ ελληνική σημαία- να απομακρύνεται από έκθεση στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, με εντολή Γεραπετρίτη.

Μετά την πρώτη της αντίδραση, στην οποία μεταξύ άλλων η νεαρή εικαστικός εξέφρασε τη λύπη της που η δουλειά της παρερμηνεύτηκε, η Τζόρτζια Λαλέ προχώρησε μέσω της σελίδας της στο Instagram σε μία μακροσκελή ανάρτηση, παίρνοντας θέση για το περιστατικό και ενημερώνοντας πως η ίδια απομάκρυνε ένα άλλο αντίστοιχο έργο της “λόγω ανησυχιών για την ασφάλειά του”.

Η εικαστικός αφού ευχαρίστησε όλους όσους υποστηρίζουν την τέχνη και το μήνυμά της, τόνισε πως πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για το ανθρώπινο δικαίωμα στην ελευθερία και τη ζωή, χαρακτηρίζοντας “ηρωίδες της Ελλάδας και κάθε έθνους” τα θύματα γυναικοκτονιών και ενδοοικογενειακής βίας.

Συγκεκριμένα ανέφερε η Γεωργία Λαλέ:

Τα κομμάτια “Flag” και “Neighborhood Guilt” κατέβηκαν. Η “Σημαία” μετά τη λογοκρισία του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και το “Neighborhood Guilt” λόγω των ανησυχιών μου για την ασφάλειά του.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους υποστηρίζουν την τέχνη μου και το μήνυμά της. Και ιδιαίτερα την Πολιτιστική Επιτροπή και το προσωπικό του Ελληνικού Προξενείου της Νέας Υόρκης που πίστεψαν στο έργο μου και του έδωσαν βήμα.

Δεν πρέπει ποτέ να σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για το ανθρώπινο δικαίωμα στην ελευθερία και τη ζωή. Τα θύματα γυναικοκτονιών και ενδοοικογενειακής βίας είναι ήρωες της Ελλάδας και κάθε έθνους.

Το έργο “Neighborhood Guilt” έχει 22 σπίτια. Το καθένα για κάθε θύμα γυναικοκτονίας στην Ελλάδα το 2022. Κάθε σπίτι έχει σημειώσεις με τα ονόματα, την ηλικία και την τοποθεσία τους και την ημερομηνία θανάτου.

Και τα δύο έργα είναι φτιαγμένα από σεντόνια που δώρισαν γυναίκες που ζουν στην Ελλάδα, με την προϋπόθεση ότι τα χρησιμοποίησαν για να ξεκουράσουν το σώμα τους και να ονειρευτούν έναν κόσμο όπου όλοι θα μπορούν να ζουν με ασφάλεια και οι δημιουργοί θα μπορούν να εκφράζουν τον εαυτό τους και την εποχή τους χωρίς λογοκρισία.

Η υποστήριξή σας μας φέρνει πιο κοντά και σε ένα καλύτερο αύριο.
Γεωργία Λαλέ

Για τη Γεωργία Λαλέ όλα ξεκίνησαν το 2021, όταν μέσω του διαδικτύου ζητούσε από γυναίκες που ζουν στην Ελλάδα να της χαρίσουν τα σεντόνια τους, ώστε να κάνει ένα έργο για την έμφυλη βία και τις γυναικοκτονίες, «με τη μόνη προϋπόθεση ότι έχουν χρησιμοποιήσει αυτά τα σεντόνια για να ονειρευτούν έναν καλύτερο κόσμο, έναν κόσμο δίκαιο, έναν κόσμο που δεν θα φοβούνται οι γυναίκες να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους», λέει. «Γυναίκες από διάφορα μέρη της Ελλάδας μού έφεραν τα σεντόνια τους. Δεν επέλεξα εγώ τα χρώματα, οι ίδιες τα διάλεξαν, γι’ αυτά που συμβολίζουν το ροζ ή το κόκκινο».

Ετσι έκανε την περφόρμανς «Shelter» στην γκαλερί antonopoulou.art στην Αθήνα, έτσι έκανε τη σημαία που παρουσίασε στη Νέα Υόρκη στην έκθεση «Η Ενοχή της Γειτονιάς», μαζί ένα πάπλωμα με 22 σπιτάκια – «κάθε σπίτι είναι αφιερωμένο σε μια γυναίκα που έγινε θύμα γυναικοκτονίας το 2022. Κάθε σπιτάκι έχει την ημερομηνία θανάτου της γυναίκας, το όνομά της, την τοποθεσία όπου πέθανε, την ηλικία της, αν είχε παιδιά. Προκαλεί εντύπωση το εύρος της ηλικίας, από 17 χρόνων μέχρι 93 ετών».

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button