ΑΓΟΡΑ

Η εστίαση απαντά στις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού

Σαράντα πέντε Σωματεία και Κινήσεις, που εκπροσωπούν περισσότερες από 110.000 Επιχειρήσεις Εστίασης και Διασκέδασης και απασχολούν περισσότερους από 350.000 εργαζομένους, ανάμεσά τους και το Σωματείο Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Χαϊδαρίου, που μάς έστειλε την ανακοίνωση, απαντώντας στο διάγγελμα του του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη δηλώνουν τη δυσφορία τους για τα μέτρα στήριξης που εξαγγέλθηκαν και ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Ακούσαμε τον Πρωθυπουργό την Τετάρτη 20ή Μαΐου 2020 να ταυτίζει και να μην διαχωρίζει τον τουρισμό με την εστίαση. Δυστυχώς όμως, αν και περιμέναμε μέχρι και σήμερα μήπως ακούσουμε κάτι ακόμα για τον κλάδο της εστίασης, οι ελπίδες μας εξανεμίστηκαν. Ιδίως δε, όταν διαβάσαμε από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ ότι ο τουρισμός πλήττεται περισσότερο από την εστίαση.

Η Κυβέρνηση γνωρίζει καλύτερα από εμάς (και το αντιλήφθηκε καλύτερα με το lockdown από τις 14/3) αν ο κλάδος της εστίασης είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας μας, απασχολώντας περισσότερους εργαζομένους (άμεσα και έμμεσα) από όλες τις υπόλοιπες βιομηχανίες της Ελλάδος. Αναρωτιόμαστε αν όντως πιστεύει η Κυβέρνηση ότι οι επιχειρήσεις εστίασης σε τουριστικές περιοχές μπορούν να επιβιώσουν χωρίς τουρισμό.

Αξιότιμε Πρωθυπουργέ, ο τουρισμός και η εστίαση είναι ένα και έχουν κοινούς δρόμους. Γι’ αυτό ζητούμε άμεσα να εντάξετε τις επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Τουρισμού, καθώς μέχρι σήμερα οι επιχειρήσεις εστίασης υπάγονται σε 16 από τα 18 υπουργεία του κράτους.

Ενδεικτικό της έλλειψης συντονισμού για τα θέματα των επιχειρήσεων εστίασης είναι η έκδοση των υγειονομικών πρωτοκόλλων: για τις τουριστικές επιχειρήσεις αν και θα λειτουργήσουν από την 1η Ιουνίου έχουν εκδοθεί ήδη, ενώ για τις επιχειρήσεις εστίασης δεν έχουν εκδοθεί ακόμα, αν και ξεκινούν λειτουργία τους σε δύο ημέρες!!!

Πρέπει να καταστεί σαφές, ότι από τις μέχρι σήμερα ανακοινώσεις της Κυβέρνησης, οι επιχειρήσεις εστίασης θα μπορούν να έχουν μειωμένο ενοίκιο μόνο για τον Ιούνιο. Επίσης, επειδή η πλειοψηφία των εργαζομένων στην εστίαση είναι άτομα νεαρής ηλικίας, οι οποίοι εργάζονται λιγότερες από 40 ώρες εβδομαδιαίως, μένουν απροστάτευτοι από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν. Κανένας λόγος δεν γίνεται για κρατική αποζημίωση των επιχειρήσεων για τις πρώτες ύλες που καταστράφηκαν εξαιτίας του ξαφνικού lockdown.

Τονίζουμε ότι το 99% των επιχειρήσεων εστίασης δεν έχει κάποιο τραπεζικό δάνειο, καθώς οι τράπεζες θεωρούν επισφαλή την δουλειά μας και το ίδιο ισχύει και με τα προγράμματα ΕΣΠΑ ή αναπτυξιακούς νόμους.

Αξιότιμε Πρωθυπουργέ, επειδή από τα λεγόμενά σας αντιλαμβανόμαστε ότι εσείς ο ίδιος ταυτίζεται την εστίαση με τον τουρισμό, ζητούμε μία συνάντηση μαζί σας για να σας εκθέσουμε τα προβλήματα που δεν έχουν επιλυθεί και θα οδηγήσουν σε οριστικά λουκέτα των επιχειρήσεων εστίασης στο τέλος του καλοκαιριού.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button