ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Η αντιφατική εξέλιξη του τοπίου της Αθήνας

Η συγκεκριμένη εικόνα της Αθήνας του 1835 προκάλεσε μια πολύ ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική συζήτηση στη σελίδα Αιγάλεως – Ποικίλο. Εξερευνώντας την φύση και την ιστορία, σχετικά με την ποσότητα της βλάστησης στο Λεκανοπέδιο και τα περιαστικά βουνά.

Στο σχέδιο βλέπουμε την περιοχή του Μεταξουργείου το 1835 και στο βάθος την Πάρνηθα. Είναι έργο του Βαυαρού Φέρντιναντ Στάντεμαν από τον λόφο των Νυμφών (περισσότερα εδώ). Τα μόνα δέντρα που υπάρχουν είναι ελιές του αρχαίου Ελαιώνα της Αθήνας, ο οποίος σήμερα έχει εξαφανιστεί.

“Ο λόγος που βάζω το άρθρο είναι ότι στα βουνά μας δεν φαίνεται ούτε ένα δέντρο”, σημειώνει ο Γιάννης Πετρόπουλος. Πράγματι, όπως φαίνεται καθαρά η ευρύτερη περιοχή ήταν κρανίου τόπος.

Κατόπιν, ενώ ο Ελαιώνας (117.000 δέντρα!) αποψιλώθηκε για οικιστικούς λόγους και για τη δημιουργία βιοτεχνιών και βιομηχανιών (περιοχή Ελαιώνα – Βοτανικού, μέχρι Αιγάλεω), τα βουνά -και όχι μόνο- στις μέρες μας έχουν εμφανώς περισσότερη βλάστηση.

Στο σχέδιο βλέπουμε μια αγνώριστη πρώιμη Αθήνα χωρίς δέντρα. Από την άλλη, τώρα δεν έχει πια τον μεγάλο Ελαιώνα της και έχει πλημμυρίσει τσιμέντο. Αλλά το πράσινο είναι συνολικά περισσότερο, κυρίως γιατί δασώθηκαν τα γύρω βουνά! Επίσης κάποιοι -λίγοι- χώροι που διαμορφώθηκαν σε πάρκα είναι πράσινοι. Δεν παύει, παρόλα αυτά η ελληνική πρωτεύουσα να είναι η πιο φτωχή σε αναλογία πρασίνου/κάτοικο σε όλη την Ευρώπη.

Δείτε τα σχόλια για τη φωτογραφία:

Konstantinos Foteinakis Δεν υπήρχαν δένδρα παρά ελάχιστα, τόσο μετά την Επανάσταση του 1821 όσο και μετά την Κατοχή. Οι πρώτες δενδροφυτεύσεις μετά την Επανάσταση έγιναν γύρω από τις Μονές Δαφνίου και Καισαριανής από το δασολόγο Βαλσαμάκη, αν θυμάμαι καλά το 1870.

Γιάννης Πετρόπουλος Το είχα πάντα απορία μιας και όσες παλαιές φωτό έβλεπα δεν έβλεπα δέντρα.

Alexander Bofilias Την καταστροφή των αρχαίων δασών (μάλλον με κυρίαρχο στοιχείο την αριά) της Αττικής με τα σχετικά φαινόμενα διάβρωσης περιγράφει ήδη ο Πλάτων!

Konstantinos Foteinakis Και για τον Ελαιώνα αναφέρει ο Καμπούρογλου.

Alexander Bofilias Μεγάλο σφάλμα η καταστροφή του Ελαιώνα, από πολλές απόψεις.

Dionisis Kolovos Υπήρχε υπερβολική βόσκηση από γίδια… μετά ανέκαμψαν τα δάση με την μείωση της κτηνοτροφίας και το άπλωμα της πόλης.

Η αντιφατική εξέλιξη του τοπίου της Αθήνας 3
Το ίδιο σημείο στα μέσα του 19ου αιώνα, με λίγο περισσότερα σπίτια.
Φωτογράφος άγνωστος

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο αρχιτέκτονας Αλέξανδρος Μποφίλιας εργάστηκε για την ανάδειξη διασωθέντος τμήματος του ιστορικού Ελαιώνα στη Δυτική Αθήνα, πέριξ της οδού Πέτρου Ράλλη: Η υποδειγματική ανάδειξη του ιστορικού Eλαιώνα των Aθηνών σε Πέτρου Ράλλη – Θηβών

Παρόμοια Άρθρα

Εγγραφή
Notify of
guest
0 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Δημοφιλέστερα
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Back to top button
0
Πάρτε μέρος στη συζήτηση!x