ΚΟΣΜΟΣ

“H Γάζα γίνεται ένα τεράστιο νεκροταφείο για παιδιά”

Δραματική δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

«Η Γάζα μετατρέπεται σε νεκροταφείο παιδιών» ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα (06/11) ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, κάνοντας για άλλη μια φορά έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός.

«Ο εφιάλτης στη Γάζα είναι κάτι περισσότερο από μια ανθρωπιστική κρίση, είναι μια κρίση της ανθρωπότητας» δήλωσε ο Γκουτέρες μιλώντας για τον συνεχιζόμενο πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα. Τόνισε ακόμα ότι τον ανησυχούν βαθύτατα «οι ξεκάθαρες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου των οποίων είμαστε μάρτυρες».

«Οι χερσαίες επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού και οι συνεχείς βομβαρδισμοί χτυπούν αμάχους, νοσοκομεία, καταυλισμούς προσφύγων, τζαμιά, εκκλησίες και εγκαταστάσεις του ΟΗΕ» πρόσθεσε.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι «η προστασία των αμάχων πρέπει να είναι υπεράνω όλων στον πόλεμο Χαμάς-Ισραήλ» και ότι «κανένα εμπλεκόμενο μέρος δεν είναι υπεράνω του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου». Επίσης υποστήριξε ότι «ο ΟΗΕ χρειάζεται 1,2 δισ. δολάρια για να βοηθήσει τα 2,7 εκατ. Παλαιστινίους που διαμένουν στη Γάζα».

«Εκατοντάδες κορίτσια και αγόρια φέρεται να σκοτώνονται ή να τραυματίζονται καθημερινά. Αυτή η σύγκρουση συγκλονίζει τον κόσμο και καταστρέφει τόσες πολλές αθώες ζωές. Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα σκόπιμα βασανιστήρια, τις δολοφονίες, τους τραυματισμούς και τις απαγωγές αμάχων. Η προστασία των αμάχων πρέπει να είναι υψίστης σημασίας», είπε μεταξύ άλλων.

«Κανείς δεν είναι ασφαλής» τόνισε προσθέτοντας ότι καταδίκασε την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και ζήτησε την απελευθέρωση των αιχμαλώτων που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα.

Κοινή έκκληση των επικεφαλής υπηρεσιών του ΟΗΕ για τη Γάζα

Οι δηλώσεις αυτές του Γκουτέρες έρχονται λίγες ώρες μετά την κοινή ανακοίνωση των διευθυντών των κυριότερων υπηρεσιών του ΟΗΕ, στην οποία εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τους θανάτους αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και ζητούν «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» στον πόλεμο του Ισραήλ και της Χαμάς.

Συγκεκριμένα, οι επικεφαλής 18 υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων της UNICEF, του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στηλιτεύουν τον ολοένα βαρύτερο απολογισμό των θυμάτων του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς, έναυσμα του οποίου ήταν η επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο ισραηλινό έδαφος την 7η Οκτωβρίου.

«Εδώ και σχεδόν έναν μήνα, ο κόσμος παρακολουθεί την κατάσταση που εκτυλίσσεται στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη με σοκ και φρίκη καθώς αυξάνεται εκθετικά ο αριθμός των χαμένων και ρημαγμένων ζωών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τη Χαμάς, στον παλαιστινιακό θύλακα έχουν σκοτωθεί 9.770 άνθρωποι, εκ των οποίων σχεδόν οι μισοί ήταν παιδιά, καθώς ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει ασταμάτητα τη Γάζα από το ξέσπασμα της σύρραξης. Οι ισραηλινές αρχές από την πλευρά τους αναφέρουν πως πάνω από 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ, κατά πλειονότητα άμαχοι, στην επίθεση της Χαμάς.

Στη Λωρίδα της Γάζας, «ένας ολόκληρος πληθυσμός υφίσταται πολιορκία και επίθεση, απαγόρευση πρόσβασης στα αναγκαία προς το ζην, βομβαρδίζεται μέσα στο σπίτι του, σε καταφύγια, σε νοσοκομεία, σε χώρους λατρείας. Αυτό είναι απαράδεκτο», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Οι επικεφαλής των υπηρεσιών του ΟΗΕ καλούν τη Χαμάς να αφήσει ελεύθερους τους 240 και πλέον ομήρους που απήχθησαν και οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας την 7η Οκτωβρίου και κάθε μέρος να τηρήσει τις υποχρεώσεις του δυνάμει του διεθνούς δικαίου. Επισημαίνουν ακόμη πως πρέπει να επιτραπεί να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας και να φθάσουν στον πληθυσμό, μεγαλύτερες ποσότητες τροφίμων, νερού, φαρμάκων και καυσίμων.

«Χρειαζόμαστε άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός. Πάνε 30 ημέρες. Αρκετά. Αυτό πρέπει να σταματήσει τώρα», καταλήγει το κείμενο.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button