ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Πορεία στο Χαϊδάρι για το έγκλημα των Τεμπών (video – φωτο)

Συγκέντρωση και πορεία για το έγκλημα στα Τέμπη πραγματοποίησαν στο Χαϊδάρι σύλλογοι και φορείς, με κάλεσμα της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Χαϊδαρίου.

Πηγή: 902.gr / video – φωτογραφίες Γιώργος Μαλιώτης

Ξεχώρισε η συμμετοχή από τους γονείς με τα παιδιά τους που έδωσαν το τόνο στη πορεία φωνάζοντας τα συνθήματα «εσείς μετράτε κέρδη και ζημιές, εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές» «το έγκλημα αυτό να μην συγκαλυφθεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή» κ.ά. Οι συγκεντρωμένοι άφησαν μαύρα μπαλόνια στον ουρανό όταν έφτασαν στην Πλατεία Ηρώων.

Στη συγκέντρωση που προηγήθηκε στη πλατεία Δημαρχείου πήραν το λόγο εκπρόσωποι των φορέων και συλλόγων.

Η Χριστιάννα Θεοδώρου, γραμματέας της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Χαϊδαρίου τόνισε ότι «ο πόνος όλων των γονιών της χώρας έρχεται να συναντήσει τις φωνές όλων των μαθητών που απαιτούν να μη συγκαλυφθεί αυτό το έγκλημα. Κι αυτός ο πόνος γίνεται οργή γιατί η ζωή μας, η ζωή των παιδιών μας είναι αδιαπραγμάτευτη. Γιατί και αυτό το έγκλημα είναι προμελετημένο, συνέπεια της πολιτικής την οποία υπηρετούν όλα τα κόμματα της απελευθέρωσης των μεταφορών, της υποβάθμισής τους, του ξεπουλήματός τους σε ιδιώτες». Και συνέχισε: «Μάθαμε με τον πιο σκληρό τρόπο όλα αυτά τα χρόνια ότι τα μέτρα προστασίας της υγείας μας, τα ασφαλή σχολικά κτήρια, η ποιότητα εκπαίδευσης των παιδιών μας και τόσα άλλα απαραίτητα, είναι κόστος για όλες τις κυβερνήσεις. Την ίδια στιγμή που μόλις προχτές εδώ στο Χαϊδάρι απειλήθηκαν σχολεία με διακοπή ρεύματος. Αποτέλεσμα μιας πολιτικής και ενός κράτους που κοστολογεί τις ανάγκες των παιδιών μας και τις δικές μας και τις βγάζει ασύμφορες για τις αντοχές της οικονομίας. Είναι το ίδιο κράτος που μόλις χτες συνέλαβε πρόεδρο 15μελούς στην Πάτρα επειδή οι μαθητές αποφάσισαν κινητοποίηση. Σε όλα αυτά η οργή μας θα σταθεί εμπόδιο. Σηκώνουμε κεφάλι, γινόμαστε πολλοί μέσα από τους συλλόγους μας, ορθώνουμε τείχος αγώνα και διεκδίκησης για όσα δικαιούμαστε εμείς και τα παιδιά μας, για τη ζωή που μας αξίζει».

Από τον Σύλλογο Γονέων 1ου Δημοτικού Σχολείου μίλησε η πρόεδρος Ντόρα Αντζουλάτου χαιρέτισε τους συγκεντρωμένους, σημειώνοντας: «Ως μέλη Συλλόγου Γονέων του 1ου Δημοτικού, έχοντας μια καθημερινή επαφή με παιδιά, αλλά και ως απλοί γονείς και πολίτες απευθυνόμαστε σε κάθε γονιό που δεν τολμάμε να συμμεριστούμε το μέγεθος του πόνου του. Σε κάθε παιδί που έχασε το φίλο του και βγήκε στους δρόμους, μαθαίνοντας από νωρίς με τον χειρότερο τρόπο τι θα πει αδικία και απώλεια. Σε κάθε μέλος της κοινωνίας, που νιώθει καθημερινά την αγωνία και δίνει τον δικό του αγώνα να επιβιώσει. Τους λέμε ότι δε θα ξεχάσουμε»!

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή όπου δυο μαθήτριες μοιράστηκαν τις σκέψεις τους με τους συγκεντρωμένους. Η Αλεξάνδρα Λάτο μαθήτρια από το 1ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου που μιλώντας για τους ανθρώπους στο τρένο σημείωσε: «Κανείς δεν μπορεί να αντιληφθεί τον φόβο που ένιωσαν και την προσπάθεια που έκαναν να βγουν από τα βαγόνια, τι αντίκρισαν τα μάτια τους εκείνη την ημέρα (…) Και τώρα ποιος θα αναλάβει τις ευθύνες; Διότι μια συγνώμη δεν αρκεί για να απαλύνει τον πόνο των γονιών που έχασαν τα παιδιά τους. Σε εκείνους τι να πει κανείς, “μας συγχωρείται φταίει ότι δεν δώσαμε τους οικονομικούς πόρους να εκσυγχρονίσουμε την χώρα”; “Μας συγχωρείτε αλλά δεν ήταν αρκετά έμπειροι ή αρκετά υπεύθυνοι ορισμένοι άνθρωποι”; Τελικά αυτοί οι αθώοι άνθρωποι έχασαν το δικαίωμά τους στη ζωή, τα όνειρά τους, τα σχέδιά τους. Όσο για τους γονείς έχασαν τον κόσμο όλο».

Η Άρτεμις Γιατρά μαθήτρια έκτης τάξης στο 4ο Δημοτικό Χαϊδαρίου είπε ότι: «Δεν μπορώ να το πιστέψω πως δύο τρένα συγκρούστηκαν και τόσοι γονείς, φίλοι, συγγενείς έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους. Επίσης δεν μπορώ να φανταστώ την ώρα που οι γονείς έμαθαν για τα παιδιά τους τα οποία δεν έφταιγαν πουθενά. Τα λυπάμαι αυτά τα παιδιά που πήγαν να πάρουν νερό απ’ το κυλικείο, που ήταν χαρούμενα δέκα λεπτά πριν το μοιραίο, που κάποιοι ανυπομονούσαν να σφίξουν στην αγκαλιά τους φίλους τους, την οικογένειά τους και να τους φιλήσουν. Πολλοί λένε ότι ήταν ανθρώπινο λάθος και πως έφταιγε ο σταθμάρχης. Εγώ να σας πω δεν ξέρω. Αλλά κι αυτός ο άνθρωπος μπορεί να μπει φυλακή και να κουβαλάει αυτό το βάρος όλη του τη ζωή. Αν μπορούσα να βοηθούσα αυτούς τους γονείς θα το έκανα. Αν μπορούσα να τους έπιανα το χέρι και να τους έλεγα “μη φοβάστε είμαστε μαζί σας” θα το έκανα. Σίγουρα δεν μπορώ να τους καταλάβω και να μπω στη θέση τους αλλά κάτι κι εγώ θα μπορώ να κάνω. Θα το σκεφτώ. Γιατί κάνεις δεν έχει το δικαίωμα να μας σκοτώνει. Είμαι τόσο θυμωμένη».

Μίλησε επίσης ο Ζήκος Νάστος, διευθυντής του 1ου Λυκείου και πρόεδρος του συλλόγου γονέων του 2ου Λυκείου ο οποίος στάθηκε στο γεγονός ότι είναι ενθαρρυντικό οι νέοι άνθρωποι να έχουν όνειρα και αγωνίζονται γι’ αυτά. Τόνισε ότι κι ο ίδιος ότι ενώνει τη φωνή του με τους μαθητές και διαβάζοντας ένα ιδιαίτερα συγκινητικό κείμενο της κόρης του έκλεισε με τη γνωστή φράση από τον «Δον Κιχώτη» του Θερβάντες: «Να αλλάξεις τον κόσμο φίλε μου Σάντσο δεν είναι ουτοπία, είναι δικαιοσύνη»!

Από τον Σύλλογο Γυναικών μίλησε η Κατερίνα Τζανοπούλου που τόνισε: «Λένε ότι δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να χάνει μια μάνα το παιδί της. Δυστυχώς με δολοφονικό τρόπο οι κυβερνήσεις τους και η πολιτική που ακολουθούν τόσα χρόνια μας επιβεβαίωσαν πως υπάρχει: Αυτό είναι η φρίκη και η απόγνωση των μαμάδων και των πατεράδων να ψάχνουν τα μέλη από τα σώματα των παιδιών τους για να τα θάψουν. Εξοπλιζόμαστε και παίρνουμε δύναμη από το νεανικό ποτάμι των μαθητών και των φοιτητών που βροντοφωνάζουν στις κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών ότι θα πάρουν εκδίκηση για τα αδέρφια τους και τους φίλους τους! Οι γυναίκες δεν θα σωπάσουμε! Θα γίνουμε η φωνή των νεκρών παιδιών μας. Θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις να τους ξεμπροστιάσουμε και να πληρώσουν οι ένοχοι.

Τέλος εκ μέρους του ΔΣ του Εμπορικού και Επαγγελματικού Συλλόγου Χαϊδαρίου ο Νίκος Σταθόπουλος ο οποίος χαιρέτησε τη πρωτοβουλία για τη σημερινή συγκέντρωση και τόνισε ότι στη θέση των νεκρών θα μπορούσε να είμαστε εμείς και τα παιδιά μας. Στάθηκε στο γεγονός ότι εν μέσω του 3ημερου πένθους η κυβέρνηση έφερε για ψήφιση 2 νομοσχέδια, αυτό για την ιδιωτικοποίηση του νερού και το άλλο για την ιδιωτικοποίηση του ογκολογικού νοσοκομείου Παίδων, καταλήγοντας ότι δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από τις κυβερνήσεις τους και ότι χρειάζεται ο λαός να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ στον Δυτικό Τομέα, Μιχάλης Σελέκος και Νίκος Καραγιάννης.

Στη συγκέντρωση κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών. Η πορεία που ακολούθησε στο κέντρο του Χαϊδαρίου ολοκληρώθηκε στην πλατεία Ηρώων όπου τα παιδιά άφησαν τα μαύρα μπαλόνια στον ουρανό ως ένδειξη πένθους στη μνήμη των νεκρών και όλοι μαζί ανανέωσαν το ραντεβού για την αυριανή συγκέντρωση των εργαζομένων, των φοιτητών και των μαθητών στο Σύνταγμα στις 12:00.

Πηγή: 902. gr

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button