ANIMALSLIFESTYLE

Γνωρίζω τον σκύλο μου: Εξοικείωση – κοινωνικοποίηση

γράφει ο Σταύρος Γεωργουλόπουλος 

Ο Σ. Γεωργουλόπουλος είναι απόστρατος της Πολεμικής Αεροπορίας. Κατά την υπηρεσία του, η κύρια ενασχόλησή του ήταν η διαφρόντιση και εκπαίδευση των μικρών μας τετράποδων φίλων. Θα μας μιλήσει, λοιπόν, για… σκυλιά!

Κάθε νεαρό σκυλί μαθαίνει γρήγορα ότι οι καλύτεροι δείκτες συνεπειών της συμπεριφοράς του έχουν να κάνουν, τις περισσότερες φορές, με το αφεντικό του. Όχι μόνο εάν αυτός είναι μαζί του, αλλά και εάν δεν είναι. Η ψυχολογική διάθεσή του και η χροιά της φωνής του “αφεντικού” παίζουν μεγάλο ρόλο στην διαμόρφωση της συμπεριφοράς του σκύλου.

Σημαντικό επίσης ρόλο παίζει και αν ο σκύλος μας είχε αλλάξει κάποια αφεντικά στο παρελθόν. Η σύγχυσή του τότε είναι μεγαλύτερη, γιατί θα έχουν “κουμπώσει” πάνω του πολλές διαφορετικές μορφές συμπεριφοράς.

Γνωρίζω τον σκύλο μου: Εξοικείωση - κοινωνικοποίηση 3

Χρήση τιμωρίας

Εάν ένας κάτοχος προσπαθήσει να ελέγξει την συμπεριφορά του σκύλου του με την χρήση τιμωρίας και σκληρής διόρθωσης, έχει εφαρμόσει λανθασμένη μεθοδολογία. Ο σκύλος θα είναι σωστός απέναντι στο αφεντικό του, όταν αυτός είναι παρών σε κάθε αρνητική συμπεριφορά. Είτε να μην γαυγίζει είτε να μην σκάβει είτε να μην λερώνει σε σημεία του σπιτιού. Σε περίπτωση όμως απουσίας του, το σκυλί θα φερθεί διαφορετικά.

Ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα θα υπάρχει αν το αφεντικό του λείπει για αρκετή ώρα από το σπίτι. Η κατάσταση αυτή θα τον οδηγήσει σε στρες και η αρνητική συμπεριφορά του θα κάνει την εμφάνισή της, οδηγώντας και σε άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες. Αυτή η συμπεριφορά θα μεγαλώνει μέρα με την ημέρα διαμορφώνοντας πια έναν σκύλο με πολλά προβλήματα και μόνιμες αρνητικές συμπεριφορές.

Τι θα έπρεπε να έχουμε κάνει;

Από την στιγμή που πάρουμε την άδεια από τον κτηνίατρο να βγάλουμε το σκύλο μας στο περιβάλλον, έχοντας ολοκληρώσει τον κύκλο των εμβολίων, πρέπει να του δώσουμε εικόνες και μορφές συμπεριφοράς ανθρώπων και ζώων.

Βγάζοντας λοιπόν τον σκύλο μας στην πρώτη βόλτα θα δούμε πως η αντίδραση του θα είναι να μας τραβάει από το λουρί-οδηγό και να μυρίζει διαρκώς σε οσμές που θα του φαίνονται πρωτόγνωρες. Θα έχει εικόνες που θα τον κάνουν να μένει ακίνητος για να τις εξερευνήσει καλύτερα. Θα ακούει τους ήχους των αυτοκίνητων και θα μπαίνει σε μια ανησυχητική και γεμάτη στρες συμπεριφορά. Στην θέα ενός άλλου “φίλου του” θα μένει αρκετή ώρα να τον παρατηρεί. Και μόνο εάν πάρει τα σημάδια για παιχνίδι θα μας πάει προς το μέρος του να εξερευνήσει καλύτερα τον καινούργιο του “φίλο”.

Σε ό,τι καινούργιο δείχνει να τον φέρνει σε δυσάρεστη θέση εμείς θα ενισχύσουμε την αυτοπεποίθησή του, μιλώντας του γλυκά, χαϊδεύοντας τον με αργές και απαλές κινήσεις, αλλά και δίνοντάς του μια μικρή λιχουδιά που θα τον κάνει να νιώθει πιο άνετα. Έτσι σιγά σιγά θα χτίζει το δικό του δυναμικό ταμπεραμέντο, ξεπερνώντας τις περισσότερες ανασφάλειες που θα του προκαλούν κάποιες δυσάρεστες εικόνες.

Στην επόμενη ενότητα θα συνεχίσουμε την ανάλυση γύρω από την σωστή εξοικείωση- κοινωνικοποίηση του σκύλου μας.

Είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση χρειαστείτε και με μεγάλη χαρά θα απαντήσω σε απορίες που μπορεί να έχετε. Το e-mail μου είναι dogtrainer.stravros@gmail.com

 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button