ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Γλιτώσαμε από έναν εφιάλτη: Η φωτιά “έγλειψε” τον πευκώνα του ΨΝΑ! – Μία σύλληψη

Σήμερα ισχύει στην Αττική απαγορευτικό κυκλοφορίας στα δάση, λόγω υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς. Και όμως μελισσοκόμοι πήγαν για εργασίες στα μελίσσια τους, δίπλα στην οδό Ακροπόλεως, στη θέση Καψαλώνα, και φέρονται να προκάλεσαν εξαιρετικά επικίνδυνη πυρκαγιά.

Ο χαρακτηρισμός “εξαιρετικά επικίνδυνη” δεν πρέπει να εκληφθεί σαν δημοσιογραφική υπερβολή, αφού η πορεία του ανέμου -αν και όχι ιδιαίτερα ισχυρός- ήταν προς κατοικημένη περιοχή και το ΨΝΑ, όπου υπάρχουν μεγάλα και πυκνά πεύκα. Τι θα συνέβαινε αν έφτανε σε αυτά η φωτιά -κυριολεκτικά τα “έγλειψε”- δεν θέλει να το σκέφτεται κανένας. Έκαψε ένα μικρό κομμάτι εντός του ΨΝΑ και 2,6 στρέμματα έξω από τη μάντρα του, σύμφωνα με το Δασαρχείο, αποτελούμενα κυρίως από αγριελιές, θάμνους και μερικά πεύκα.

Γλιτώσαμε από έναν εφιάλτη: Η φωτιά "έγλειψε" τον πευκώνα του ΨΝΑ! - Μία σύλληψη 1
Ο πευκώνας του ΨΝΑ κινδύνευσε άμεσα. Αν οι φλόγες έφταναν σε αυτόν, τα πράγματα θα γίνονταν πάρα πολύ δύσκολα για το Νοσοκομείο, τη συνοικία του Δαφνιού, αλλά και το δυτικό Δάσος.

Όπως γράψαμε πριν από λίγο, η Πυροσβεστική έφτασε στην είσοδο του δάσους σε λίγα λεπτά αφότου κλήθηκε, λίγο μετά τη μία το μεσημέρι, όπως και η Πολιτική Προστασία του Δήμου, ενώ η αντίστοιχη Υπηρεσία του ΨΝΑ ήδη επιχειρούσε μέσα στα όρια του Νοσοκομείου, αφού η φωτιά είχε περάσει πάνω από τη μάντρα και έκαιγε βλάστηση κατευθυνόμενη προς τον πευκώνα. Στο σημείο βρέθηκαν και στελέχη με όχημα του Διομήδειου Κήπου. Η Πυροσβεστική έφερε 4 οχήματα με 16 άνδρες (είδαμε τον διοικητή του Σταθμού Περιστερίου με τη μάνικα στο χέρι). Ο Δήμος Χαϊδαρίου επιχείρησε με την υδροφόρα του και τα στελέχη του έπεσαν αμέσως στη φωτιά. Τελικά κάηκε μια μικρή έκταση και αυτό ακριβώς συνιστά μια πολύ σημαντική επιτυχία για όλους τους εμπλεκόμενους.

Από την πρώτη στιγμή οι υποψίες στράφηκαν σε μελισσοκόμους που εκείνη την ώρα φρόντιζαν τα μελίσσια τους στο σημείο αυτό, παρά την απαγόρευση. Ένας από αυτούς, περίπου 40 ετών, εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς της ΔΙΑΣ, κρατήθηκε και τελικά έγινε η σύλληψή του από το ανακριτικό της Πυροσβεστικής. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες μας από αστυνομική πηγή, φέρονται ότι έκαναν εργασίες με καπνιστήρι, με αποτέλεσμα να πάρει φωτιά το χορτάρι όπου ακούμπησαν το εργαλείο. Προσπάθησαν να τη σβήσουν με κλαδιά, χωρίς να καλέσουν την πυροσβεστική και η δικαιολογία ήταν ότι “χάλασε το κινητό”.

Ένα αξιοσημείωτο που αφορά το σημερινό συμβάν είναι ότι, ενώ η φωτιά ξέσπασε ακριβώς δίπλα σε γεώτρηση, αυτή δεν λειτουργούσε, καθώς πριν από λίγες μέρες έπαθε βλάβη. Ρωτήσαμε τον διοικητή της Πυροσβεστικής αν θα βοηθούσε η λειτουργία της στην πυρόσβεση και -με νόημα- άλλαξε τη συζήτηση. Η γεώτρηση ανήκει στον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αθήνας, που πρέπει να στείλει εργολάβο να ελέγξει για το είδος της ζημιάς και να γίνει η επιδιόρθωση άμεσα, καθώς η αντιπυρική περίοδος “τρέχει”, αλλά και το πράσινο που ποτίζεται από αυτήν σε όλο το Άνω Δάσος κινδυνεύει να ξεραθεί.

Γλιτώσαμε από έναν εφιάλτη: Η φωτιά "έγλειψε" τον πευκώνα του ΨΝΑ! - Μία σύλληψη 7
Το καπνιστήρι στη μάντρα του ΨΝΑ. Γύρω, όλα μαύρα.

Στον τόπο της πυρκαγιάς έσπευσε ο δήμαρχος Βαγγέλης Ντηνιακός με την αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Κωνσταντίνα Χρονοπούλου, όπως και ο Κωνσταντίνος Καλογράνας. Επίσης ο πρώην δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος.

Μετά την κατάσβεση έγινε λεπτομερής διαβροχή όλης της καμένης έκτασης και γύρω από αυτήν. Επιτόπου παραμένει η υδροφόρα του Δήμου, για κάθε περίπτωση, και εκπαιδευμένοι εθελοντές της ΛΕΦΕΔ.

Μ.Χ.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button