ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Γλιτώνουν “το σφυρί” 220 στρέμματα που διεκδικεί το Χαϊδάρι στον Σκαραμαγκά – Προς το παρόν;

Δεκατέσσερις πλειοδοτικοί διαγωνισμοί για την εκποίηση ακινήτων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) προκηρύχτηκαν την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου. Για την ώρα, τουλάχιστον, τα εκποιούμενα δεν σχετίζονται με την έκταση των 220 στρεμμάτων που διεκδικεί ο Δήμος Χαϊδαρίου.

Πρόκειται ουσιαστικά για βήμα στην πορεία εξυγίανσης των μεγαλύτερων Ναυπηγείων της χώρας, που έχουν τεθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης από τον Μάρτιο του 2018. Οι διαγωνισμοί καλύπτουν το λεγόμενο εμπορικό κομμάτι, η αξιοποίηση του οποίου απαιτείται για να δοθεί λύση στο ζήτημα ανάκτησης κρατικών ενισχύσεων, ύψους άνω των 670 εκατ. ευρώ. Το επόμενο βήμα στη διαδικασία για την αναβίωση των Ναυπηγείων θα γίνει με την προκήρυξη για την αξιοποίηση και του στρατιωτικού τμήματος των ναυπηγείων.

Μεταξύ των ακινήτων και γεωτεμαχίων που βγαίνουν στο σφυρί είναι: Γεωτεμάχιο στη θέση Σκαραμαγκάς, συνολικού εμβαδού 3.497 τ.μ. Γεωτεμάχιο συνολικού εμβαδού 48.958 τ.μ.

Τι γίνεται με τα διεκδικούμενα 220 στρέμματα

Η πρώτη κίνηση για την ανάκτηση των κρατικών ενισχύσεων, που έχουν επιδικαστεί στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη από το 2008, έγινε τον περασμένο Ιούνιο. Τότε αποδόθηκε από την ΕΝΑΕ ΑΕ στο Ελληνικό Δημόσιο η χερσαία επιφάνεια των 220 στρεμμάτων. Συγκεκριμένα 120 στρ. η προβλήτα νο4 και 100 στρ. ο χερσαίος χώρος πίσω της. Πρόκειται για την προβλήτα όπου σήμερα βρίσκεται ο καταυλισμός των προσφύγων και ο πίσω χερσαίος χώρος.

Είναι αυτή ακριβώς η έκταση που ζητάει το Χαϊδάρι ως παράνομα μπαζωμένη θάλασσα. Ωστόσο, παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις περί δικαίωσης της πόλης μας δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής επίσημο βήμα.

Ας μην ξεχνάμε ότι το 2009 ήταν ο Αλέξης Τσίπρας αυτός που ζητούσε να δοθεί η περιοχή αυτή στο Χαϊδάρι, με ερώτησή του στη Βουλή.

Πράσινο φως

Τον Σεπτέμβριο του 2017 ο Δημήτρης Βίτσας, με την ιδιότητα του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας, δήλωσε ότι η αξιοποίηση της ακτής Σκαραμαγκά είναι εφικτή και έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα. Η θέση του διατυπώθηκε δημόσια σε εκδήλωση των “Πολιτών σε Δράση” στην ακτή Σκαραμαγκά (23 Σεπτεμβρίου 2017). Υποστήριξε ότι δημόσια χρήση του χώρου δεν είναι ασύμβατη με τη λειτουργία των Ναυπηγείων. Επίσης τόνισε ότι η πρόταση έχει αναπτυξιακά χαρακτηριστικά και ότι η υλοποίησή της θα αναβαθμίσει συνολικά την περιοχή. Το δε κόστος ανάπλασης συνολικά δεν είναι απαγορευτικό και θα μπορούσε να αποσβεστεί σε λίγα χρόνια.

Ο Δ. Βίτσας “άναψε το πράσινο φως” στον Δήμο Χαϊδαρίου για να αναληφθεί πρωτοβουλία  προκειμένου να δρομολογηθεί η υλοποίηση του έργου έστω και τμηματικά. Πράγματι, στις 26 Σεπτεμβρίου 2017 το Δημοτικό Συμβούλιο Χαϊδαρίου πήρε ομόφωνη απόφαση να διεκδικήσει ο Δήμος την προβλήτα.

Όμως έκτοτε δεν έχει συγκεκριμένο βήμα ώστε να πάρει η έκταση αυτή κοινόχρηστο χαρακτήρα προς όφελος της κοινωνίας του Χαϊδαρίου και της δυτικής Αθήνας. Όσο δεν γίνεται τίποτε, ο κίνδυνος να βγει η έκταση “στο σφυρί” παραμένει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

“Πράσινο φως” Βίτσα για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου Σκαραμαγκά

Β. Ντηνιακός: “Βίτσα υπόγραψε τώρα προσύμφωνο για την ακτή Σκαραμαγκά”

“Ούτε λιμάνι ούτε διαλυτήριο στον Σκαραμαγκά” – Αλλά τι;

Η Εσπλανάδα του Χαϊδαρίου! Ιστορικό – νομική τεκμηρίωση – πρόταση για την ανάκτηση της θάλασσάς μας

Ο λαϊκός Σκαραμαγκάς του μέλλοντός μας και το Ναυπηγείο

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button