ΕΛΛΑΔΑ

Γιατί αγοράζουμε το ρεύμα 38 φορές πιο ακριβά από την Ισπανία και την Πορτογαλία

Μια αρνητική πρωτιά καταγράφει η χώρας μας στην εκπνοή του έτους, καθώς όπως προκύπτει από τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τιμών Ηλεκτρισμού της Αγοράς Επόμενης Ημέρας, τον οποίο δημοσίευσε την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), η Ελλάδα κατέχει την υψηλότερη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στον κόσμο.

Αυτό σε μία χώρα με μονάδες φθηνού λιγνίτη, με φράγματα αλλά και πράσινη ενέργεια η οποία καλύπτει κατά την κυβέρνηση ένα μεγάλο μέρος των αναγκών της χώρας, έχει το ακριβότερο ρεύμα σε αυτόν τον κόσμο.

Γιατί αγοράζουμε το ρεύμα 38 φορές πιο ακριβά από την Ισπανία και την Πορτογαλία 3

Το κρίσιμο ερώτημα είναι γιατί η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν τόσο χαμηλή τιμή ανά μεγαβατώρα, την ίδια ώρα που Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια κόσμου στις τιμές ρεύματος;  

Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας εξακολουθούν να εισπράττουν μεγάλα ποσά και παρόλο που αυτά δεν βγαίνουν απευθείας από την τσέπη του καταναλωτή, δεδομένων των επιδοτήσεων του ρεύματος που εφαρμόζονται, εξακολουθούν να αφαιρούνται εμμέσως, μέσω της επιβάρυνσης του προϋπολογισμού.

Βάσει του χάρτη τιμών, η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα φτάνει τα 228,15 ευρώ ανά Mwh και είναι η υψηλότερη που καταγράφεται.

Τιμή άνω των 200 ευρώ καταγράφεται, πλην της χώρας μας, μόνο στην Τουρκία, με 203,58 ευρώ, ενώ σε επίπεδο Ευρώπης τη δεύτερη υψηλότερη τιμή -αν και αισθητά χαμηλότερη από της Ελλάδας- κατέχουν τόσο η Ιταλία, όσο και η Μάλτα, αφού και οι δύο χρεώνουν 179,51 ευρώ ανά MWh.

Γιατί αγοράζουμε το ρεύμα 38 φορές πιο ακριβά από την Ισπανία και την Πορτογαλία 5

Ακολουθούν η Ιρλανδία με 126,81 ευρώ ανά MWh, η Πολωνία με 94,64 ευρώ, το Ηνωμένο Βασίλειο με 92,39 και η Νορβηγία με 73,93 ευρώ, αντίστοιχα.

Στον αντίποδα, η φτηνότερη τιμή ρεύματος στην Ευρώπη καταγράφεται σε Ισπανία και Πορτογαλία με 6,02 ευρώ ανά MWh. Ακολουθούν Λουξεμβούργο και Γερμανία με 14,63 ευρώ ανά MWh, η Δανία με 15,26 ευρώ ανά Mwh και η Ολλανδία με 16,38 ευρώ ανά MWh.

Το ελληνικό  παράδοξο

Ο πρόεδρος τη ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης είναι σαφής όταν εξηγεί στο zugla.gr πώς από τον Μάρτιο του 2020 οι χώρες της Ιβηρικής, Πορτογαλία και Ισπανία, αποφάσισαν να μην ενσωματώνουν στην τιμή χοντρικής αγοράς του ηλεκτρικού ρεύματος την τρέχουσα τιμή του φυσικού αερίου. Αυτή η κίνηση, της αποδέσμευσης την υπεραυξημένης τιμής του φυσικού αερίου ανά Μεγαβατώρα, φέρνει τις δύο χώρες να διαθέτουν προς πώληση το ηλεκτρικό ρεύμα στον τελικό καταναλωτή με τις χαμηλότερες τιμές στην ευρωπαϊκή  αγορά. Σήμερα δηλαδή 30 Δεκεμβρίου η Πορτογαλία πωλεί την μεγαβατώρα προς τον καταναλωτή στα 6 ευρώ την ώρα που στην Ελλάδα η αντίστοιχη τιμή είναι 38 φορές μεγαλύτερη. Πρόκειται για σαφή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης η οποία αποφάσισε να υιοθετήσει ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο τιμολόγησης. Αυτό το μοντέλο εξαρτά την τελική τιμή της μεγαβατώρας από την τρέχουσα τιμή της αγοράς φυσικού αερίου. Είναι το ακριβώς αντίθετο μοντέλο από εκείνο της Ιβηρικής.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ προχωρεί και παρακάτω εξηγώντας πώς 4 εταιρείες οι οποίες παράγουν ρεύμα και ταυτόχρονα είναι και πάροχοι ρεύματος είναι αυτές που καθορίζουν τις τιμές. Είναι και αυτές που κερδοσκοπούν σε βάρος του έλληνα φορολογούμενου. Μεταξύ αυτών των τεσσάρων εταιρειών είναι και η ΔΕΗ.

Παρόμοια Άρθρα

Εγγραφή
Notify of
guest
0 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Δημοφιλέστερα
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Back to top button
0
Πάρτε μέρος στη συζήτηση!x