ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Γιάννη Θεοτοκά, γιατί ένας νεοδημοκράτης υποστηρίζει τη διεκδίκηση του Δήμου Χαϊδαρίου στην Ακτή Σκαραμαγκά;

Ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Θεοτοκάς έχει το ρόλο του άτυπου επικεφαλής της Διαπαραταξιακής Συντονιστικής  Επιτροπής για τη Διεκδίκηση της Ακτής Σκαραμαγκά. Του ζητήσαμε να μιλήσει στην εφημερίδα μας τόσο σχετικά με την ίδια τη διεκδίκηση όσο και -κυρίως- για να εξηγήσει τη στάση του από τη σκοπιά του στελέχους της Νέας Δημοκρατίας. Με δυο λόγια, δεν αντιστρατεύονται επένδυση στα Ναυπηγεία και ανάπτυξη δραστηριοτήτων "ποιότητας ζωής" στην ακτή;  

Πρέπει να σημειώσουμε ότι μέχρι στιγμής στις νομικές ενέργειες του Δήμου Χαϊδαρίου (κατάθεση δύο αιτήσεων ακύρωσης στο ΣτΕ) δεν έχουν απαντήσει ούτε η κυβέρνηση ούτε ο επενδυτής Γιώργος Προκοπίου.

– Κύριε Θεοτοκά γιατί είστε υπέρ της επένδυσης στο Σκαραμαγκά;

Ο πρώτος λόγος είναι ότι εξασφαλίζονται εκατοντάδες θέσεις εργασίας και μέσω της εργασίας διασφαλίζεται και το εισόδημα των εργαζομένων της περιοχής. Παράλληλα ο Δήμος Χαϊδαρίου θα αρχίσει πάλι να εισπράττει ποσά που έχει χάσει τα τελευταία χρόνια, δηλαδή τα δημοτικά τέλη.  Εκτιμώνται πως είναι πάνω από 300.000  ευρώ ετησίως!

Ακόμα θα προέλθει εισόδημα από την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων των επαγγελματιών, λόγω της ζώνης των ναυπηγείων στην ευρύτερη περιοχή.

Αξίζει να αναφερθεί πως δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι «βγήκε από το ψυγείο», το υπό κατασκευή έργο του κόμβου Σκαραμαγκά. Ως γνωστό στην ευρύτερη περιοχή μας, τόσο στη Λεωφόρο Σχιστού όσο και στη Λεωφόρο Αθηνών, τα μποτιλιαρίσματα είναι καθημερινά, κάτι που κοστίζει τουλάχιστον 20.000 εργατοώρες την ημέρα. Αν τις υπολογίσουμε σε πέντε ευρώ τη μία, μιλάμε για 100.000 ευρώ την ημέρα, δηλαδή πάνω από 3.000.000 το μήνα. Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε τα καυσαέρια που δημιουργούνται κάτω από αυτές τις συνθήκες, με συνέπεια την επιβάρυνση του περιβάλλοντος. 

Για τους παραπάνω λόγους, όχι μόνο εγώ αλλά η συντριπτική πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Χαϊδαρίου, είναι υπέρ της επένδυσης στο Σκαραμαγκά, έτσι όπως έχει αποφασιστεί και έτσι όπως έχει τρέξει ο διαγωνισμός. Υπάρχουν μόνο κάποιες εξαιρέσεις για καθαρά ιδεολογικούς λόγους, που είναι όμως σεβαστοί.  

Όμως δεν υπάρχει κανένα μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου που να μην υποστηρίζει την επαναλειτουργία των ναυπηγείων και τη διεκδίκηση της προβλήτας 4, προασπίζοντας τα συμφέροντα του Δήμου Χαϊδαρίου, αλλά και των πολιτών της Δυτικής Αθήνας.

– Μήπως η προσφυγή του Δήμου στο Συμβούλιο της Επικρατείας οδηγήσει σε ακύρωση της επένδυσης και αποθαρρύνει τον επενδυτή, οδηγώντας τον σε αποχώρηση; Γενικότερα, δεν είναι ασύμβατες έννοιες επένδυση στα Ναυπηγεία και ανάπτυξη του παραθαλλάσιου μετώπου;

Υποθετικά θα μπορούσε να το ισχυριστεί κάποιος. Στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει και αυτή η απάντηση, πάντα υποθετικά.

Από την άλλη πλευρά όμως υπάρχει και ένα δίκαιο αίτημα που ταλανίζει εδώ και δεκαετίες το Χαϊδάρι και τη Δυτική Αθήνα. Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, αναγκαστήκαμε να προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη. Αν λοιπόν το Συμβούλιο της Επικρατείας επιβεβαιώσει το δίκαιο αίτημά μας, τότε θα επιβραβευτεί αυτή η κίνηση. Γιατί όντως αν δεν το κάνουμε θα έχουμε απεμπολήσει δικαιώματα του Δήμου και των δημοτών.

Εμείς πιστεύουμε πως επένδυση και δικαιώματα του Δήμου μπορούν να συνδυαστούν. Γι’ αυτό το λόγο λέμε ναι στην επένδυση, ναι και στη διασφάλιση των συμφερόντων του Χαϊδαριώτικου λαού.

Εδώ και 40 χρόνια που είμαι μέλος της Νέας Δημοκρατίας θεωρώ πως οι παρούσες συνθήκες είναι ιδανικές για να δοθεί μια κοινώς αποδεκτή λύση. Είμαι πεπεισμένος ότι η σημερινή κυβέρνηση, με την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και ο ίδιος ο επενδυτής, δεν θα μας αγνοήσουν. 

Θα μας δώσουν την ευκαιρία να αναπτύξουμε τις θέσεις μας για το πώς αυτά τα δύο στην ουσία μπορούν να συνδυαστούν, για το καλό όλων μας.

Γι’ αυτό και ο τύπος των κινητοποιήσεων που επιλέξαμε να ξεκινήσουμε ως Διαπαραταξιακή Επιτροπή σηματοδοτεί πως δεν πάμε  να “πετροβολήσουμε”, αλλά προσπαθούμε να λειτουργήσουμε συνδυαστικά, με στόχο τη σύγκλιση.

Για αυτό λοιπόν ως στέλεχος της Ν.Δ δεν μένω στο φόβο πως, αν διεκδικείς, πιθανόν να μπλοκάρεις την επένδυση. Αυτό το υποστηρίζω έχοντας την εμπειρία για πώς διαπραγματεύονται στις Ευρωπαϊκές χώρες και στο πώς επιλύονται αντίστοιχες διαφορές σε άλλες χώρες. Συνήθως εκφράζει ο καθένας τα επιχειρήματα του και γίνεται μια σύνθεση. Δεν υπάρχει άσπρο ή μαύρο.

Θυμίζουμε ότι αύριο, πρωί Σαββάτου 6/11, θα γίνει συμβολική δράση καθαρισμού της Ακτήες Σκαραμαγκά, με πρόσκληση του Δήμου. Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button