ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Για την απαξίωση του πολιτισμού στην πόλη μας

Της Ελένης Φυσίκα *

O πολιτισμός είναι μια έννοια που συνδέεται άρρηκτα με την παιδεία, την επιμόρφωση, την επικοινωνία, την ψυχαγωγία. Μια έννοια που τείνει να υποβαθμίζεται συνεχώς από τις προτεραιότητες μπροστά στα προβλήματα της καθημερινότητας .

Ο πολιτισμός όμως, εκτός από το θεωρητικό του υπόβαθρο, θα πρέπει να μεταφέρεται και σε πρακτικό επίπεδο από τα θεσμικά όργανα του κράτους και κυρίως από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στο Χαϊδάρι εδώ και πολλά χρόνια, ζούμε την απαξίωση ενός κάποτε ζωντανού οργανισμού, που λέγεται «Πνευματικό Κέντρο». Κάθε χρόνο και λίγο χειρότερα. Μόνος χρηματοδότης  ο Δήμος, που στο όνομα της οικονομικής κρίσης, προφανώς θεωρήθηκε μια καλή πρακτική, να κλείσουν παραρτήματα από τις συνοικίες του Χαϊδαρίου, να περικόψουν προσλήψεις καθηγητών καλλιτεχνικών και μουσικών μαθημάτων και να στοιβάξουν ό,τι έχει απομείνει στο κτίριο της Ν.Ε.Λ.Ε. που και αυτό ρημάζει σιγά-σιγά αλλά και στοιβάζει και άλλους συλλόγους άσχετους με την πολιτιστική ζωή.

Κι ενώ η προσπάθεια θα έπρεπε να γίνεται έτσι ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συμμετοχή των δημοτών, μικρών και μεγάλων, φαίνεται σαν να υπάρχει προσπάθεια για το εντελώς αντίθετο. Να προσπαθούν να βρουν μια θέση για την εκμάθηση κάποιου μουσικού οργάνου αλλά να μην χωράνε (!) γιατί οι καθηγητές δεν επαρκούν ή γιατί δεν υπάρχουν. Ή γιατί δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση από εκεί που κατοικούν, αφού έμεινε μόνο μία στέγη για την πολιτιστική «ανάπτυξη» που οφείλουν να παρέχουν.

Δεν είναι μόνο όραμα, ούτε ουτοπία, να δημιουργήσουμε μια αξιόλογη υποδομή όπου θα παρέχεται ευρύτατη πολιτιστική παιδεία. Είναι χρέος μας.

Μια υποδομή που δεν θα περιορίζεται σε επετειακές και καλοκαιρινές εκδηλώσεις αλλά θα έχει μόνιμο χαρακτήρα έτσι ώστε από την παιδική ηλικία να μπορεί να υπάρχει πρόσβαση σε όλες τις μορφές τέχνης και δημιουργίας -μουσική, θέατρο, εικαστικά, χορός κ.α.

Είναι χρέος μας να δημιουργήσουμε τις συνθήκες έτσι ώστε όλοι οι δημότες  να έχουν την ευκαιρία -ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία και το βιοτικό επίπεδο- να καλλιεργήσουν και να εκφράσουν τα ταλέντα τους, να επιμορφώνονται, να ψυχαγωγούνται. Και είναι χρέος μας να προωθήσουμε τη δημιουργικότητα και τη συμμετοχή στη πολιτιστική ζωή με τη δημιουργία, τη στελέχωση και την οργάνωση καλλιτεχνικών – πνευματικών εργαστηρίων.

Οι «ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ» με υποψήφιο Δήμαρχο τον Βασίλη Τσίτσο, θέτουν σε βασική προτεραιότητα την ενίσχυση της πολιτιστικής ανάπτυξης της πόλης μας, θέτοντας ως στόχους:

  • Να αναβαθμιστεί άμεσα το κτίριο της ΝΕΛΕ, εκεί που γίνονται μαθήματα στα παιδιά μας αλλά τα ταβάνια τρέχουν νερό μόλις βρέξει και το ρεύμα φυσικά διακόπτεται με την πρώτη ευκαιρία…
  • Να προσληφθούν περισσότεροι καθηγητές έγκαιρα, έτσι ώστε όταν τα παιδιά αναζητούν μία θέση για εκμάθηση κάποιου μουσικού οργάνου ή άλλου αντικειμένου, να τη βρίσκουν και όχι να φεύγουν με την αίσθηση της ματαίωσης…
  • Να ανοίξουν και σε άλλες συνοικίες παραρτήματα, να γίνει εφικτή η πρόσβαση στις οικογένειες εκείνες που «μένουν εκτός» λόγω δυσκολίας μετάβασης .

 Ο πολιτισμός πρέπει να είναι παντού, σε όλες του τις μορφές. Να απλώνεται και όχι να συρρικνώνεται. Στο επίκεντρο ο άνθρωπος και οι ανάγκες του. Και εκείνες, της ψυχικής και πνευματικής του αναβάθμισης.

*  Η Ελένη Φυσίκα έχει σπουδάσει μουσική κι έχει υπηρετήσει στο Πνευματικό Κέντρο Χαϊδαρίου ως καθηγήτρια πιάνου. Τώρα, είναι εκπαιδευτικός μουσικής στη Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, με θέση ευθύνης ως υποδιευθύντρια. Είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τους Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου και του Υποψήφιο Δήμαρχο Βασίλη Τσίτσο.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button