Φροντίδα για τα δέντρα στον ιστορικό πευκότοπο του Χαϊδαρίου
Υποστήριξη κεκλιμένων δένδρων στη δασοκομία πόλεων
Επανερχόμενος στο συγκεκριμένο θέμα και με αφορμή την πρόσφατη πτώση πεύκων στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης μας και με σκοπό την αποφυγή ύπαρξης θυμάτων ή και σοβαρών υλικών ζημιών, αλλά ταυτόχρονα και την διάσωση της φυσιογνωμίας του συγκεκριμένου χώρου, που αποτελεί σφραγίδα για το Χαϊδάρι, θα ήθελα να σημειώσω τα εξής:
Η διατήρηση δενδροστοιχιών μεγάλης ηλικίας, που είναι συνδεδεμένες με την ιστορική φυσιογνωμία πόλεων, συμβαίνει με σημαντική επιτυχία σχεδόν σε όλο τον κόσμο.
γράφει ο Στέλιος Σούλιος
Τα δέντρα αυτά είτε προέρχονται από απομεινάρια φυσικών συστάδων, που διασώθηκαν μέσα στον οικιστικό ιστό, είτε προέρχονται από τεχνητές φυτεύσεις, δεν ακολουθούν τις φυσικές διαδικασίες αλλά χρειάζονται ειδικούς χειρισμούς.
Αυτό συμβαίνει διότι στο πέρασμα των χρόνων η εξέλιξη των πόλεων δημιούργησε ιδιαίτερες συνθήκες γι’ αυτά, όπως η κατασκευή κτιρίων που περιορίζουν το φυσικό φως και το οδηγούν στην λεγόμενη φωτοτροπική αντίδραση (στροφή της κόμης προς το περισσότερο φως), κατασκευή πεζοδρομίων που τα μετατρέπουν σε κρασπεδικά δέντρα με μη φυσιολογική ανάπτυξη του ριζικού συστήματος κ.λπ.
Η διατήρησή τους όμως μέσα στον οικιστικό ιστό έχει και πάρα πολλά οφέλη, τα οποία είναι λίγο πολύ γνωστά σε όλους.
Για το σκοπό αυτό έχουν αναπτυχθεί διάφορες τεχνικές, που πολλές φορές φτάνουν στα όρια της τέχνης, όπως φαίνεται από τις εικόνες και που υποδηλώνουν και την ανθρώπινη ευαισθησία για τη διατήρηση της φύσης μέσα στην πόλη.
Το Χαϊδάρι, ιστορικός πευκότοπος στα δυτικά του λεκανοπεδίου, θα πρέπει να προσεγγίσει το θέμα με τέτοια οπτική γωνία κάτι το οποίο είναι εφικτό.
Τις τελευταίες 15 ημέρες έχουν κοπεί από τον πευκότοπο-πεζόδρομο της οδού Καραισκάκη τουλάχιστον 15 πεύκα, τα περισσότερα εκ των οποίων μεγάλα και αρκετά εξ αυτών χωρίς να είναι ουδόλως προφανής ο λόγος κοπής (πχ έντονη κλίση, εμφανώς γηρασμένος-άρρωστος-σαθρός κορμός κλπ).
Πληροφορήθηκα επίσης ότι υπάρχει η πρόθεση για σταδιακή κοπή τουλάχιστον άλλων 20-30 πεύκων από το συγκεκριμένο πεζόδρομο της Καραισκάκη.
Όλα αυτά την ίδια στιγμή που δεν φαίνεται να έχει εξεταστεί απολύτως καμία εναλλακτική πρόταση διάσωσης στήριξης των πεύκων που, υποθέτω, κατά την εκτίμηση κάποιων “ειδικών”, χρήζουν κοπής, ανάλογη αυτών που ενδεικτικά παραθέτει πιο πάνω ο αξιότιμος κος Σούλιος.
Είναι προφανές ότι μια άκριτη και άνευ εξονυχιστικής εξέτασης ΟΛΩΝ των πιθανών-εναλλακτικών προτάσεων (που θα έπρεπε ήδη να έχουν πέσει κι εξεταστεί στο τραπέζι των ιθυνόντων του Δήμου), πράξη κοπής πολών δεκάδων πεύκων από τον συγκεκριμένο ιστορικό πευκότοπο, θα υποβαθμίσει βάναυσα και με τρόπο μη αναστρέψιμο το φυσικό περιβάλλον και κατ΄επέκταση την ποιότητα ζωής όλων των κατοίκων-δημοτών του πολύπαθου Δ. Χαιδαρίου, κι ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν να περάσει στα ψιλά.
Επιπροσθέτως θα ήταν πραγματικά λυπηρό η σημερινή δημοτική αρχή να συνδέσει το όνομά της με μια τόσο βαριά και τονίζω ουσιαστικά μη αναστρέψιμη (με όρους πραγματικότητας) πράξη περιβαλλοντικής υποβάθμισης της περιοχής και βεβήλωσης της ιστορικής μνήμης που συνδέεται με τον εν λόγω πευκότοπο.
Παρακαλώ θερμά και από αυτό το δημόσιο βήμα τους ιθύνοντες του Δήμου, να εξετάσουν και να εξαντλήσουν κάθε πιθανό εναλλακτικό σενάριο διάσωσης των πεύκων (είτε με μέσα μηχανικής στήριξης των κεκλιμένων δέντρων είτε με άλλο τρόπο) πριν προβούν σε οποιαδήποτε πράξη περαιτέρω κοπής πεύκων.
Είναι εύκολο να “θεραπεύουμε” προβλήματα στη λογική πονάει πόδι, κόψε πόδι…Το δύσκολο (κι εκεί που πραγματικά κρίνονται οι αληθινά σπουδαίοι σε κάθε τομέα) είναι να θεραπεύουμε χωρίς να καταστρέφουμε παράπλευρα.
Οι επόμενες γενιές δεν πρόκειται να συγχωρήσουν μια τέτοια πράξη. Ας το έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας.