ΘΕΜΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Θέρμανση – ψύξη από τη θαλπωρή της γης. Γεωθερμία: ανεξάντλητη ενέργεια, χωρίς να την παράγεις

Οι τιμές των ορυκτών καυσίμων πιέζουν πολύ τα νοικοκυριά τα οποία στρέφονται στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων. Οι προτάσεις που υπάρχουν είναι πολλές.

Η γεωθερμία διαφέρει από όλα τα άλλα συστήματα, διότι αξιοποιεί την θερμότητα του εδάφους, προσφέροντας θέρμανση ή ψύξη οικονομική και φιλική στο περιβάλλον. Λύση υπάρχει και για τις υφιστάμενες οικοδομές, που δεν μπορούν να αξιοποιήσουν την γεωθερμία, και ακούει στο όνομα “αερόψυκτη αντλία θερμότητας”. 

Θέρμανση – ψύξη από τη θαλπωρή της γης. Γεωθερμία: ανεξάντλητη ενέργεια, χωρίς να την παράγεις 2

Γεωθερμία: Παραγωγή ενέργειας από τη θερμότητα της γης 

Η αρχή του γεωθερμικού φαινομένου είναι εξαιρετικά απλή· βασίζεται στο γεγονός ότι λίγα μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης η θερμοκρασία του εδάφους είναι σταθερή πέριξ των 18 βαθμών Κελσίου. Το χώμα, λίγα μέτρα κάτω από τα πόδια μας, αποτελεί μια τεράστια αποθήκη ενέργειας. Απορροφά το 50% της ηλιακής ενέργειας και παραμένει σε σχεδόν σταθερή θερμοκρασία χειμώνα – καλοκαίρι.

Τοποθετώντας λοιπόν ένα δίκτυο σωληνώσεων νερού -το αποκαλούμε γεωθερμικό εναλλάκτη- μέσα στο έδαφος, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη δωρεάν ενέργεια της γης.
Αρκεί, λοιπόν, να εκμεταλλευτεί κανείς τη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ υπεδάφους και επιφάνειας για να θερμάνει χώρους τον χειμώνα και για να τους ψύξει το καλοκαίρι. Η φιλοσοφία είναι ότι γίνεται η συναλλαγή της θερμότητας του σπιτιού με τη γη, που έχει σταθερή θερμοκρασία, και όχι με τον αέρα. 

Δηλαδή, μια γεωθερμική εγκατάσταση μεταφέρει θερμότητα από και προς το έδαφος αντί να την παράγει, πετυχαίνοντας με αυτό τον τρόπο να καταναλώνει μόλις το ¼ της ενέργειας που θα απαιτούσε ακόμα και το πιο σύγχρονο σύστημα καυστήρα / λέβητα. 

Πώς λειτουργεί η γεωθερμία

Το χειμώνα, ο γεωθερμικός εναλλάκτης απορροφά θερμότητα από τη γη και τη μεταφέρει μέσω μιας κατάλληλης συσκευής, της γεωθερμικής αντλίας, στο χώρο μας για να μάς ζεστάνει. Το καλοκαίρι, το ίδιο σύστημα πολύ απλά αντιστρέφεται, απορροφώντας θερμότητα από τον κλιματιζόμενο χώρο (άρα κάνοντας ψύξη) και μεταφέροντάς την πίσω στην “αποθήκη” της γης. 

Για κατοικία 100 τμ. απαιτείται ελεύθερος περιβάλλων χώρος 200 τμ., όπου θα αναπτυχθεί το σύστημα σωληνώσεων, σε βάθος τουλάχιστον 1,80 μ. Αν υπάρχει υδροφόρος ορίζοντας, μπορεί να αξιοποιηθεί άριστα. Η κεντρική μονάδα ή αλλιώς “γεωθερμική αντλία θερμότητας”, που έχει μικρές διαστάσεις, τοποθετείται σε κάποιο “τυφλό” αποθηκευτικό χώρο.

Η απόσβεση της εγκατάστασης επιτυγχάνεται από την πολύ σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνει η γεωθερμία.

Πλεονεκτήματα από τη χρήση

  • Ανεξαρτησία από το πετρέλαιο θέρμανσης
  • Οικονομική λειτουργία με ετήσιο κόστος μικρότερο από το μισό αντίστοιχο του πετρελαίου. 
  • Δροσισμός χωρίς κόστος το καλοκαίρι.
  • Ζεστό νερό χειμώνα – καλοκαίρι.
  • Μηδενικό κόστος συντήρησης. 
  • Χωρίς λεβητοστάσιο, καμινάδες, δεξαμενή πετρελαίου, ρύπους και έξοδα συντήρησης. 
Θέρμανση – ψύξη από τη θαλπωρή της γης. Γεωθερμία: ανεξάντλητη ενέργεια, χωρίς να την παράγεις 4

Τι μπορεί να γίνει στα παλιά σπίτια

Η θέρμανση με εκμετάλλευση της γεωθερμίας απευθύνεται βασικά στα νεόδμητα σπίτια. Από τις υφιστάμενες οικοδομές στην Ελλάδα μόνο το 10% μπορεί να υιοθετήσει το σύστημα αυτό, καθώς σε αυτό μόνο το ποσοστό συναντάμε ενδοδαπέδια θέρμανση ή fan coils, που απαιτούν προαπαιτούμενο. Παράλληλα, χρειάζεται και ελεύθερος περιβάλλων χώρος για τις σωληνώσεις. 

Ρωτήσαμε τον μηχανολόγο κ. Νίκος Τζοβλά, της εταιρείας Δέλτα Τεχνική, σχετικά με τις δυνατότητες που έχει ο ιδιοκτήτης υπάρχουσας κατοικίας να αναζητήσει λύση θέρμανσης και ψύξης στις αντλίες θερμότητας. Μάς απάντησε ότι μια πολύ καλή ιδέα είναι η υιοθέτηση της κεντρικής αερόψυκτης αντλίας θερμότητας, η οποία μπορεί να συνδεθεί με το ήδη κατασκευασμένο κεντρικό δίκτυο καλοριφέρ, δηλαδή δεν απαξιώνεται η παλιά εγκατάσταση. 

Η συγκεκριμένη αντλία δουλεύει σαν air condition και έχει πολύ υψηλό βαθμό απόδοσης. Απαλλάσσει πλήρως από το πανάκριβο πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο, προσφέροντας οικονομία στην κατανάλωση έως 68%!

Θέρμανση – ψύξη από τη θαλπωρή της γης. Γεωθερμία: ανεξάντλητη ενέργεια, χωρίς να την παράγεις 6

Είναι τελικά μεγάλο το κόστος;

Μπορεί το κόστος μιας τέτοιας εγκατάστασης να φαίνεται σε ορισμένους υψηλό, ωστόσο τα νούμερα μιλούν από μόνα τους και επιβεβαιώνουν τη δυνατότητα απόσβεσης του κόστους μέσα σε λίγα χρόνια.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς Ανδρέα Βεργίδη, πριν από την εγκατάσταση του συστήματος γεωθερμίας στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας, τα ετήσια έξοδα σε καύσιμα ξεπερνούσαν τις 30.000 ευρώ, ενώ τώρα δεν φτάνουν καν τις 5.000. Με αυτά τα δεδομένα ο κ. Βεργίδης αναμένει την απόσβεση σε μια τετραετία και δηλώνει ένθερμος υποστηρικτής της εγκατάστασης, παρά την αρχική του επιφύλαξη.

Από την πλευρά του, ο επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), Νικόλαος Μαργαρίτης, εκτιμά ότι μια οικιακή εγκατάσταση θα μπορούσε να έχει κόστος 20.000 με 30.000 ευρώ και η απόσβεση θα μπορούσε να γίνει σε χρονικό διάστημα μικρότερο των δέκα χρόνων. Βασικές προϋποθέσεις για ένα τέτοιο έργο είναι η ύπαρξη αύλειου χώρου, στον οποίο θα εγκατασταθούν υπογείως τα απαιτούμενα συστήματα για τη γεωθερμία.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ:
Εύκαμπτα φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς: Στην Ελλάδα το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής

Παρόμοια Άρθρα

Εγγραφή
Notify of
guest
0 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Δημοφιλέστερα
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Back to top button
0
Πάρτε μέρος στη συζήτηση!x